Pasaulio lyderių vakarienė Sirijos problemos neišsprendė

Svaidosi kaltinimais

V.Putinas rūpinosi ne tik Sirijos likimu, bet ir A.Merkel šiluma.<br>AP nuotr.
V.Putinas rūpinosi ne tik Sirijos likimu, bet ir A.Merkel šiluma.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 6, 2013, 10:38 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:01 PM

Įtampai dėl Sirijos konflikto grasinant torpeduoti G20 viršūnių susitikimo, kuris vyksta netoli Sankt Peterburgo, darbotvarkę, susitikimo šeimininkas Vladimiras Putinas paskutinę minutę pakvietė lyderius per vakarienę išdėstyti savo pozicijas.

Tačiau užuot mėginę pasiekti realų persilaužimą, lyderiai tris valandas paeiliui, per 10 minučių trukmės kalbas, pakartojo savo pozicijas, sakė deryboms artimas diplomatinis šaltinis.

„G20 ką tik baigė vakarienės sesiją, kurioje buvo patvirtinti nuomonių skirtumai dėl Sirijos“, - savo oficialiame „Twitter“ puslapyje pranešė vakarienėje dalyvavęs Italijos premjeras Enrico Letta.

Svaidosi kaltinimais

Rusija vadovavo opozicijai JAV vadovaujamiems kariniams veiksmams prieš Sirijos prezidentą B.al Assadą dėl rugpjūčio 21-osios cheminės atakos Damasko pakraštyje, kurią, kaip teigia Vašingtonas, įvykdė režimas.

Savo ruožtu Vašingtonas ketvirtadienį apkaltino Rusiją laikant Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybą „įkaite“ dėl Sirijos cheminių ginklų krizės.

Baltiesiems rūmams spaudžiant Kongresą pritarti kariniams smūgiams Sirijai, JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Samantha Power sakė, kad nemato jokio būdo siekti Saugumo Tarybos pritarimo veiksmams prieš prezidentą Basharą al Assadą, nes viską blokuoja Rusija.

Didėjant įtampai tarp Vašingtono ir Maskvos, S.Power sakė, kad gindama B.al Assadą Rusija įtempė visą Saugumo Tarybos tarptautinių krizių sprendimo sistemą.

„Net ir po šio baisaus tarptautinės normos prieš cheminių ginklų naudojimą sudaužymo, Rusija ir toliau laiko Tarybą įkaite ir sabotuoja jos tarptautinę atsakomybę“, - žurnalistams sakė S.Power, kuri kalbėjo tokiu metu, kai Rusijoje vyksta Didžiojo dvidešimtuko (G20) viršūnių susitikimas, kuriame dalyvauja ir JAV prezidentas Barackas Obama.

S.Power, kuri JAV pasiuntine JT pradėjo dirbti prieš mėnesį, sakė, kad JT Saugumo Tarybos sistema, pagal kurią penkios nuolatinės narės - Rusija, JAV, Kinija, Prancūzija ir Didžioji Britanija - gali vetuoti bet kokią rezoliuciją, nuvylė Sirijos žmones.

„Vietoje to ši sistema gynė Rusijos - režimo, kuris įžūliai surengė didžiausią pasaulyje cheminių ginklų ataką per ketvirtį amžiaus, patronės - prerogatyvas“, - sakė S.Power.

Susitarimo nesiekė

Dar kartą bandydamos siekti taikais sprendimo dėl Sirijos, JT paskelbė, kad jų specialusis pasiuntinys Lakhdaras Brahimi dalyvaus dvi dienas truksiančio viršūnių susitikimo posėdžiuose ir stums taikos derybų klausimą.

„Didesnis kurios nors šalies aprūpinimas ginklais nėra atsakymas. Karinio sprendimo nėra“, - per V.Putino surengtą vakarienę sakė JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas.

Rusija tuo tarpu nurodė, kad Sirijos užsienio reikalų ministras Walidas Muallemas pirmadienį atvyks į Maskvą, B.Obamai siekiant įtikinti JAV Kongresą pritarti kariniams veiksmams Sirijai.

Šaltinis prancūzų diplomatiniuose sluoksniuose sakė, kad per vakarienę už uždarų durų, V.Putino surengtą prabangiuose imperiniuose Peterhofo rūmuose Suomijos įlankos pakrantėje prie Sankt Peterburgo, nebuvo siekiama sudaryti susitarimo.

„Tikslas buvo pagrindiniams pasaulio lyderiams apsikeisti nuomonėmis, o ne pasiekti susitarimą“ dėl šios krizės, sakė šaltinis.

Po vakarienės, kuri baigėsi maždaug 1 val. (24 val. Lietuvos laiku), pagrindinių kylančių ir išsivysčiusių pasaulio valstybių lyderiams buvo atlikta sutrumpinta operos „Traviata“ versija.

V.Putinas ir B.Obama, prasidedant viršūnių susitikimui, prieš kameras spausdami vienas kitam ranką šypsojosi.

Be Rusijos įtikinėjimo, B.Obamos laukia ir kitos nelengvos įtikinėjimo užduotys. Pavyzdžiui, Kinija, kuri, kaip ir Rusija, yra nuolatinė JT Saugumo Tarybos narė ir turi joje veto teisę, jau išreiškė savo „rimtą susirūpinimą“ dėl vienašališkų karinių smūgių.

Politinis sprendimas yra vienintelis būdas Sirijos krizei užbaigti, ketvirtadienį sakė vienas kinų aukšto rango pareigūnas, kuris perspėjo pasaulio galias būti „itin apdairias“ šiuo klausimu.

„Karas negali išspręsti problemos Sirijoje“, - viršūnių susitikime žurnalistams sakė kinų delegacijos atstovas Qin Gangas.

Savo balsą prie raginimų taikiai spręsti Sirijos krizę pridėjo ir popiežius Pranciškus, kuris perspėjo „tuščiai nesiekti karinio sprendimo“.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ne kartą atmetė galimybę Vokietijai dalyvauti bet kokiuose JAV vadovaujamuose kariniuose veiksmuose prieš B.al Assado režimą, be to, šią idėją atmetė britų parlamentas.

ES prezidentas Hermanas van Rompuy sakė, kad nors Damasko cheminė ataka buvo „nusikaltimas žmoniškumui, karinio sprendimo Sirijos konfliktui nėra“.

Nors joks oficialus dvišalis B.Obamos susitikimas su V.Putinu neplanuojamas, vienas Baltųjų rūmų pareigūnas užsiminė, kad kažkoks neformalesnis pokalbis tikriausiai įvyks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.