Rusija perspėja nesitaikyti į Sirijos cheminių ginklų arsenalą

Rusija penktadienį perspėjo

V.Putinas nori įtikinti Vakarus nesmogti Sirijai.<br>AP nuotr.
V.Putinas nori įtikinti Vakarus nesmogti Sirijai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-09-06 16:01, atnaujinta 2018-03-01 12:50

„Su ypatingu susirūpinimu pastebime faktą, kad karinės infrastruktūros objektai, užtikrinantys Sirijos cheminio arsenalo vientisumą ir saugumą, yra tarp galimų karinių smūgių taikinių, - sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime. - Šiuo atžvilgiu perspėjame JAV valdžią ir jų sąjungininkus nesmogti jokiems cheminiams objektams ir gretimoms teritorijoms“.

„Tokie veiksmai reikštų pavojingą naują posūkį tragiškoje Sirijos krizės plėtotėje“, - nurodė ministerija ir perspėjo, kad dėl smūgių gali pasklisti itin toksiškos medžiagos.

„Be to, negalima atmesti (galimybės), kad kovotojai ir teroristai dėl tokio neapgalvoto veiksmo įgis prieigą prie cheminių ginklų ar cheminio karo agentų“, - pažymėjo ministerija, kuri išreiškė susirūpinimą dėl galimo cheminio ginklų išplitimo visoje Sirijoje ir už jos sienų.

„JAV (įvykdytas) Irako Al Musanos cheminio sandėlio subombardavimas nulėmė rimtą gretimos teritorijos užteršimą 1991 metais, - sakoma pareiškime. - Taikiems Sirijos ir kitų regiono šalių gyventojams pasekmės gali būti dar skaudesnės“.

Rusija tokį perspėjimą pareiškė pasaulio lyderiams viršūnių susitikime Sankt Peterburge nesugebėjus įveikti nesutarimų dėl JAV planų imtis karinių veiksmų prieš Sirijos režimą reaguojant į numanomą cheminę ataką rugpjūčio 21 dieną Damasko priemiestyje.

Baltųjų rūmų pareigūnas penktadienį pareiškė, kad Rusija „neturi ko pridurti“ prie Jungtinėse Valstijose vykstančių politinių debatų dėl Sirijos.

Benas Rhodesas, B.Obamos patarėjo nacionalinio saugumo klausimais pavaduotojas strateginei komunikacijai, tai sakė po to, kai įtakingi rusų parlamentarai išreiškė norą apsilankyti Vašingtone ir įtikinti Kongresą nepritarti kariniams veiksmams prieš Siriją.

B.Rhodesas taip pat kritikavo Rusiją už „atsisakymą imtis veiksmų“ dėl Sirijos Jungtinėse Tautose ir sakė, kad Maskva „vengia esminių klausimų“.

Rusija anksčiau šią savaitę perspėjo, kad bet kokie smūgiai tai pat gali pataikyti į branduolinį tyrimų reaktorių šalia Damasko ir taip pakenkti branduoliniam saugumui.

Savo ruožtu Sirijos parlamento vadovas paragino JAV Kongresą nepritarti kariniams veiksmams prieš Damasko režimą, penktadienį pranešė valstybinė naujienų agentūra SANA.

„Jūs turite galią nukreipti Jungtines Valstijas nuo karo kelio į diplomatijos kelią, ir mes raginame jus nesiimti neapgalvotų priemonių“, - pranešime buvo cituojamas parlamento pirmininkas Jihadas al Lahhamas.

Šis pranešimas turėtų būti išsiųstas visiems Kongreso nariams prieš tai, kai jie turės balsuoti dėl JAV prezidento Baracko Obamos prašymo leisti panaudoti karinę jėgą prieš Siriją.

B.Obama ragina paremti riboto masto karinius smūgius Sirijai po įtariamos zarino atakos Damasko priemiestyje rugpjūčio 21 dieną, kurią, pasak Vašingtono, įvykdė Sirijos režimas. Damaskas šiuos kaltinimus neigia.

„Bet kokia karinė intervencija bus neteisėta, nes Sirija yra suvereni valstybė ir nekelia pavojaus Jungtinėms Valstijoms, o (JT) Saugumo Taryba neduos leidimo jokiam (kariniam) smūgiui“, - nurodė J.Lahhamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.