B.Obama ragina Amerikos parlamentarus nežiūrėti pro pirštus į Siriją

Neveiklumo Jungtinės

B.Obama prisipažįsta, kad įtikinti Kongresą pritarti kariniams veiksmams prieš Sirijos režimą, bus „sunkus darbas“.<br>AP nuotr.
B.Obama prisipažįsta, kad įtikinti Kongresą pritarti kariniams veiksmams prieš Sirijos režimą, bus „sunkus darbas“.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 7, 2013, 3:27 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:33 PM

„Mes negalime žiūrėti pro pirštus į vaizdus, kurie matomi Sirijoje, – sakoma B.Obamos savaitiniame kreipimesi. – Štai kodėl aš raginu Kongreso narius, iš abiejų partijų, susivienyti ir stoti už tokį pasaulį, kokiame norime gyventi; tokį pasaulį, kokį norime palikti savo vaikams ir ateities kartoms“. 

JAV Kongresas rinksis pirmadienį, o B.Obama kreipsis į tautą antradienį apie galimą JAV atsaką į rugpjūčio 21-osios ataką, palikusią šimtus žuvusiųjų Damasko pakraščiuose. 

Tačiau B.Obama prisipažįsta, kad įtikinti Kongresą pritarti kariniams veiksmams prieš Sirijos režimą, bus „sunkus darbas“. 

Kaip rodo „The Washington Post“ apklausa, 224 iš 433 dabartinių Atstovų Rūmų narių penktadienį nepritarė arba buvo linkę nepritarti kariniams veiksmams. Daug Atstovų Rūmų narių – 184 – buvo neapsisprendę ir tik 25 pritarė kariniam smūgiui. 

Skepticizmas taip pat vyrauja tarp žmonių, kuriems Kongreso nariai atstovauja. „Gallup“ apklausa parodė, kad 51 proc. amerikiečių nepritaria smūgiams Sirijoje, o 36 proc. – pritaria. Nepritariančiųjų procentas yra didesnis nei prieš 1991 metų Persijos įlankos karą, 1999 metų Kosovo karą, Afganistano karą 2001-aisiais ir Irako karą 2003-iaisiais. 

Savo kreipimesi B.Obama sakė, kad nori smogti Sirijai ir nubausti prezidento Basharo al Assado režimą. 

„Tai buvo ne tik tiesioginė ataka prieš žmogaus orumą, bet ir rimta grėsmė mūsų nacionaliniam saugumui, – sakė jis. – Štai kodėl praėjusį savaitgalį paskelbiau, kad kaip vyriausiasis vadas nusprendžiau, jog Jungtinės Valstijos turėtų imtis karinių veiksmų prieš Sirijos režimą“. 

Jeigu JAV nereaguos į tą „siaubingą ataką“, B.Obama perspėjo, kad B.al Assadas gali vėl panaudoti cheminius ginklus arba jie gali patekti į teroristų rankas. 

„Būtų pasiųstas siaubingas signalas kitoms šalims – kad nebus jokių pasekmių, (jei) jos panaudos šiuos ginklus“, – pridūrė jis. 

Tačiau B.Obama taip pat pabrėžė, jog Kongreso leidimo prašo todėl, kad „mūsų šalis bus stipresnė, jei veiksime kartu, ir mūsų veiksmai bus efektyvesni“. 

Amerikiečiams pavargus nuo daugiau kaip dešimtmetį trunkančių konfliktų Artimuosiuose Rytuose ir Afganistane, B.Obama tvirtino, kad bet koks JAV smūgis Sirijai „nėra neterminuota intervencija“. 

„Nebūtų dar vieno Irako ar Afganistano. Jokio amerikiečio koja nežengs į (Sirijos) žemę. Bet kokie veiksmai, kurių imtumėmės, būtų riboti, ir pagal laiką, ir pagal mastą, suplanuoti (taip), kad Sirijos vyriausybė būtų atgrasinta nuo savo pačios žmonių nuodijimo dujomis ateityje ir (kad būtų) suardytos jos galimybės tai daryti“, – sakė prezidentas. 

„Žinau, kad Amerikos žmonės yra pavargę po karo dešimtmečio, nors karas Irake yra pasibaigęs, o karas Afganistane baigiasi. Štai kodėl mes nesiunčiame savo karių į kažkieno kito karo epicentrą“, – pridūrė jis. 

Senatas kitą savaitę turi balsuoti, ar duoti leidimą riboto masto atakai, o Atstovų Rūmuose balsavimas turėtų įvykti per dvi savaites.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.