J.Kerry Sirijai: „Atiduokite cheminį ginklą - nepulsime“

Jungtinės Valstijos pateikė Sirijai ultimatumą: Basharo al Assado režimas gali išvengti karinio smūgio, jei per savaitę tarptautinei bendruomenei perduos visus cheminius ginklus. Tai pareiškė JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry, per Londone surengtą spaudos konferenciją su britų kolega Wiliamu Hague.

J.Kerry pabrėžė neabejojąs, kad dėl cheminės atakos kaltas B.al Assadas.<br>AP nuotr.
J.Kerry pabrėžė neabejojąs, kad dėl cheminės atakos kaltas B.al Assadas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

DPA, ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 9, 2013, 2:55 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:03 PM

Vašingtonas kaltina Damaską dėl cheminio ginklo atakos rugpjūčio 21-ąją, per kurią žuvo daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių, tarp jų - šimtai vaikų. B.al Assadas savo atsakomybę neigia.

J.Kerry pabrėžė neabejojąs, kad dėl cheminės atakos kaltas B.al Assadas.

„Mes žinome, iš kur atskriejo raketos ir kur jos nukrito“, - sakė jis. Režimas esą tada dar keturias dienas mėgino panaikinti atakos pėdsakus.

Atsakydamas į klausimą, ar B.al Assadas dar gali išvengti JAV puolimo, J. Kerry teigė: „Neabejotinai. Jis galėtų artimiausią savaitę perduoti tarptautinei bendruomenei visus cheminius ginklus. Perduoti viską nedelsdamas.“

Tačiau J.Kerry iš karto pridūrė netikįs, kad B.al Assadas vykdytų ultimatumą.

Perspėjo JAV

Sirijos prezidentas B.al Assadas perspėjo Vašingtoną „tikėtis visko“, jeigu JAV pajėgos atakuos Siriją.

„Turėtumėte tikėtis visko ... Vyriausybė nėra vienintelis žaidėjas šiame regione. Yra įvairių partijų, įvairių frakcijų, įvairių ideologijų. Dabar su šiuo sprendimu turite viską“, - sakė B.al Assadas televizijos CBS laidai „This Morning“.

Pasak CBS, šis B.al Assado interviu buvo pirmas po JAV prezidento B.Obama kreipimosi į Kongresą pritarti karinės jėgos panaudojimui prieš Siriją, siekiant nubausti valdantįjį režimą už įtariamą cheminių ginklų panaudojimą praėjusį mėnesį.

B.al Assadas neigė, kad jo pajėgos įvykdė tokią ataką.

„Kaip galima kalbėti apie tai, kas įvyko, jeigu neturi įrodymų?“ – sakė jis angliškai.

B.al Assado buvo paklausta, ar „viskas“, ką jis pranašauja, jeigu Amerika imtųsi karinių veiksmų, apima ir cheminio ginklo panaudojimą.

„Kaip čia pasakius. Jeigu sukilėliai arba teroristai šiame regione arba bet kokia kita grupė jų turi, taip gali atsitikti. Aš nežinau. Nesu aiškiaregys, kad galėčiau pasakyti, kas bus“, – sakė B.al Assadas.

Nepritaria smūgiams

Amerikos visuomenė griežtai nepritaria JAV karinei intervencijai Sirijoje, nors dauguma ir mano, kad prezidento B.al Assado režimas dujomis nuodijo savo paties žmones, rodo pirmadienį paskelbti apklausos rezultatai.

59 proc. iš 1 022 apklaustų suaugusių amerikiečių sakė, kad Kongresas neturėtų priimti rezoliucijos, kuria būtų duotas leidimas net ir ribotiems kariniams veiksmams prieš Siriją, parodė „CNN/ORC International“ apklausa.

Daugiau kaip 70 proc. respondentų sakė, kad jokiais tokiais smūgiais nebūtų pasiekti reikšmingi JAV tikslai ir nebūtų pasitarnauja JAV nacionaliniams interesams.

Net jeigu Kongresas duotų leidimą kariniams veiksmams prieš Siriją, 55 proc. amerikiečių vis tiek nepritartų smūgiams iš oro į Sirijos kariškių taikinius. Be Kongreso pritarimo nepritariančiųjų tokiems smūgiams būtų 71 procentas.

Apklausa buvo atlikta prasidedant savaitei, kuri bus labai svarbi prezidentui Barackui Obamai, ketinančiam vėliau pirmadienį duoti interviu šešioms svarbioms televizijoms ir siekiančiam įtikinti Amerikos visuomenę bei entuziazmo nerodančius Kongreso narius.

Atskira, „USA Today“ atlikta įstatymų leidėjų apklausa parodė, kad B.Obamos Kapitolijuje laukia sunki užduotis.

Tik labai nedaug iš 533 JAV Kongreso narių - 22 senatoriai ir 22 Atstovų Rūmų nariai – sakė, kad parems karinės jėgos panaudojimą prieš B.al Assado režimą.

Bendrai 19 senatorių ir 130 Atstovų Rūmų narių sakė, kad nepritars rezoliucijai dėl karinių veiksmų autorizavimo.

Tačiau dauguma abejų rūmų narių sakė, kad dar yra neapsisprendę.

„The Washington Post“ surinkti duomenys rodo, kad 25 senatoriai pritaria minimai rezoliucijai, 17 nepritaria, 10 linksta pasakyti „ne“, o 50 yra neapsisprendę. Atstovų Rūmuose 25 nariai pritaria, 111 nepritaria, 116 linksta pareikšti „ne“, o 181 yra neapsisprendęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.