Mūšio laukas – krikščionių kaimas

Malulos kaimas prie Damasko – krikščionybės Sirijoje simbolis. Čia kalbama aramėjų kalba. Bet gyvenvietę „išlaisvinę” sukilėliai vietos gyventojams paliepė atsiversti į islamą.

Netoli Damasko esančioje Maluloje verdantys režimo ir sukilėlių pajėgų mūšiai iš namų veja čia šimtmečius gyvenančią krikščionių bendruomenę.<br>„Reuters” nuotr.
Netoli Damasko esančioje Maluloje verdantys režimo ir sukilėlių pajėgų mūšiai iš namų veja čia šimtmečius gyvenančią krikščionių bendruomenę.<br>„Reuters” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 10, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 9:39 AM

Sirijai karinį smūgį itin aktyviai raginantis suduoti JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry tikina, kad sukilėliai yra nuosaikūs. Remdamasis „The Independent”, „Daily Mail” apie tai rašo „Lietuvos rytas“.

„Nesutinku, kad daugelis jų susiję su „Al Qaeda” ir kitomis ekstremistų grupėmis. Tai netiesa”, – praėjusią savaitę Kongrese karštai aiškino J.Kerry. Ir pačių sukilėlių lyderiai kone džiugiai tikina, kad aplink sostinę Damaską dominuoja nuosaikioji Laisvoji Sirijos armija.

Bet visiems tokiems liudijimams ir nuomonėms prieštarauja istorija iš krikščioniškojo Malulos kaimo, į kurį savaitgalį įsiveržė kovotojai prieš Basharo al-Assado režimą.

Grasino ultimatumais

Anot jau ištuštėjusios Malulos gyventojų, sukilėliai, kurių daugelis priklauso radikaliai grupuotei „Jabhat al-Nusra”, per ataką vis šaukė „Allahu Akbar” (Dievas yra didis).

Barzdoti vyrai, kaimą užėmę susisprogdinus mirtininkui, įsiaudrinę ėmė pulti krikščionių namus ir šventoves.

„Jie šaudė ir žudė žmones. Išgirdau šūvius ir tada pamačiau vidury kaimo susmukusias aukas. Ką apie tai mano JAV prezidentas Barackas Obama?” – klausė vienas kaimietis.

„Pasislėpęs pamačiau, kaip sukilėliai pagriebė penkis kaimiečius ir ėmė jiems grasinti: „Arba atsiversite į islamą, arba nukirsime jums galvas”, – pridūrė kitas Malulos gyventojas. Kaime viena bažnyčia buvo padegta, o kitas dvi kovotojai nuniokojo ir apiplėšė.

Krikščionys nesijaučia saugūs

Ekstremistų antpuolis Maluloje tik padidino paprastų sirų, ypač religinių mažumų atstovų, nuogąstavimus dėl galimų pilietinio karo pasekmių.

Į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktos Malulos gyventojai yra vieninteliai pasaulyje, vis dar kalbantys aramėjų kalba. Pastarąja esą kalbėjo ir Jėzus Kristus.

Sirijos krikščionys, jau senokai masiškai bėgantys iš šalies, įsitikinę: nebesaugu net kalnų apsuptoje Maluloje.

„Malula dabar jau virto vaiduoklių miesteliu”, – naujienų agentūrai AP teigė vienas kaimo gyventojas.

Režimo versija – kitokia

Tiesa, patikrinti pranešimų iš Malulos tikslumo neįmanoma. Štai režimas teigia, kad armija savaitgalį apsupo kaimą ir išvijo iš jo sukilėlius.

Valstybinė naujienų agentūra SANA pranešė, kad „armija padarė daug nuostolių teroristams”. Esą visos Malulos bažnyčios jau saugios, o kovotojai paspruko į kalnus.

Ekspertų teigimu, nors apie tikslią informaciją kalbėti neįmanoma, akivaizdu tai, kad režimui kovoti su sukilėliais nesiseka taip gerai, kaip bandoma įteigti.

Malulą nuo Damasko skiria vos 43 kilometrai. („The Independent”, „Daily Mail”, LR)

Lyderių žodžių mūšis

JAV prezidentas B.Obama ir Sirijos lyderis B.al-Assadas vakar stojo į netiesioginę interviu Amerikos televizijoms dvikovą. Nieko nauja abiejų šalių vadovai nepasakė.

Interviu CBS ir PBS žurnalistui veteranui Charlie Rose’ui davęs B.al-Assadas pakartojo, jog „nėra jokių įrodymų, kad jo vyriausybė panaudojo cheminį ginklą.

Savo ruožtu B.Obama, kurio laukia sunki kova už Kongreso pritarimą smūgiams Sirijai, praėjusią naktį Lietuvos laiku davė interviu net šešioms JAV televizijoms.

B.Obama vėl įnirtingai ragino JAV ir pasaulį pripažinti, kad režimas Damaske panaudojo cheminį ginklą prieš civilius.

Bet prezidento administracijos vadovas Dennis McDonough pripažino, kad įrodymai, siejantys B.al-Assadą su rugpjūčio 21-osios ataka, per kurią žuvo apie 1,4 tūkst. žmonių, nėra nepaneigiami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.