Rusija ruošia konkretų planą dėl Sirijos cheminių ginklų kontrolės

Rusija ruošia „efektyvų, aiškų,

S.Lavrovas sakė žurnalistams, kad planas netrukus bus pristatytas kitoms šalims.<br>AP nuotr.
S.Lavrovas sakė žurnalistams, kad planas netrukus bus pristatytas kitoms šalims.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 10, 2013, 2:36 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 8:59 AM

S.Lavrovas sakė žurnalistams, kad planas netrukus bus pristatytas kitoms šalims. Anot ministro, planas, kuriuo Maskva tiki, kad pavyks užkirsti kelią galimai JAV karinei atakai Sirijoje, nebuvo visiškai Rusijos iniciatyva, tačiau susidarė bendraujant su JAV kolegomis.

Rusijai pirmadienį pasiūlius Sirijai perduoti cheminius ginklus sunaikinimui, Sirija tai pasveikino, o JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė matantis lūžį krizėje, tačiau visgi yra labai skeptiškas.

„Mes šiuo metu ruošiame efektyvų, aiškų, konkretų planą, dėl kurio šią minutę susisiekėme su Sirijos puse, - per spaudos konferenciją sakė S.Lavrovas. - Mes tikimės, kad šis planas labai artimoje ateityje bus paruoštas užbaigimui bei įgyvendinimui įtraukiant Jungtinių Tautų generalinį sekretorių, Cheminio ginklo draudimo organizaciją ir Saugumo Tarybos nares, įskaitant Jungtines Valstijas“.

S.Lavrovas pateikė Rusijos pasiūlymą per spaudos konferenciją pirmadienį, praėjus kelioms valandoms po to, kai JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pareiškė, kad Sirija gali išvengti JAV atakos per savaitę perduodama visas cheminių ginklų atsargas. Tačiau netrukus JAV pareigūnai patikslino, kad tai nebuvo rimtas J.Kerio pasiūlymas.

ES nori pažiūrėti, ar pasiūlymas įgyvendinamas 

Europos Sąjunga (ES) antradienį atsargiai sveikino Rusijos planą Sirijai sunaikinti savo cheminius ginklus, kad būtų išvengta karinių veiksmų režimo atžvilgiu, ir sakė, kad laukia šio pasiūlymo detalių. 

Europos Komisija taip pat paskelbė, kad nedelsdama skiria 58 mln. eurų, už kuriuos bus teikiama pagalba Libane esantiems pabėgėliams iš Sirijos. 

Paprašytas pakomentuoti Rusijos ir Sirijos pasiūlymą dėl cheminių ginklų, Komisijos atstovas Michaelis Mannas atsakė: „Susidomėję nagrinėjame šį pasiūlymą. Sveikiname bet kokį pasiūlymą, kuris gali sumažinti smurtą Sirijoje“. 

„Tačiau mums reikia pirma pažiūrėti, koks tiksliai yra šis pasiūlymas, ar jis rimtas ir ar jį galima įgyvendinti“, - pridūrė jis.

Arabų Lyga palaikys Rusijos planą dėl Sirijos

Arabų Lyga palaikys Rusijos planą perduoti Sirijos cheminius ginklus tarptautinei kontrolei, siekiant jų sunaikinimo, antradienį pareiškė Lygos vadovas. 

Organizacijos generalinis sekretorius Nabilas al Arabi žurnalistams Kaire sakė, kad Lyga „netrukus paskelbs pareiškimą, oficialiai pranešantį apie jos paramą“ Rusijos planui. 

Maskva netikėtą savo pasiūlymą pateikė pirmadienį. Juo siekiama išvengti baudžiamųjų JAV karinių smūgių Damasko režimui už įtariamą cheminių ginklų panaudojimą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kas turėtų nutikti, kad laimėtų I. Šimonytė?