B.Obama sutiko duoti progą Kremliui

JAV laivų neatitraukia

B.Obama, emocingai kalbėdamas apie tų žudynių siaubą, vėl gynė karinį pasirinkimą ir sakė, kad leidimas kokiam nors diktatoriui naudoti cheminius ginklus keltų pavojų JAV saugumui.<br>AP nuotr.
B.Obama, emocingai kalbėdamas apie tų žudynių siaubą, vėl gynė karinį pasirinkimą ir sakė, kad leidimas kokiam nors diktatoriui naudoti cheminius ginklus keltų pavojų JAV saugumui.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-09-11 16:20, atnaujinta 2018-02-22 07:56

Iš Baltųjų rūmų per televiziją kreipdamasis į amerikiečius, B.Obama sakė paprašęs Kongreso atidėti balsavimą dėl JAV karinių veiksmų Sirijos atžvilgiu, kol Vašingtonas studijuoja Rusijos iniciatyvą.

Jis sakė kad palaikys asmeninius kontaktus su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir ketvirtadienį išsiųs valstybės sekretorių Johną Kerry į Ženevą susitikti su Rusijos užsienio reikalų ministru.

„Dar per anksti pasakyti, ar šis pasiūlymas pavyks, ir pagal bet kokį susitarimą turi būti tikrinama, ar Assado režimas vykdo savo įsipareigojimus“, - sakė B.Obama, kalbėdamas iš tos pačios Baltųjų rūmų salės, iš kurios 2011 metais paskelbė apie Osamos bin Ladeno mirtį.

„Bet ši iniciatyva turi potencialą pašalinti cheminių ginklų grėsmę be jėgos panaudojimo, ypač dėl to, kad Rusija yra viena ištikimiausių Assado sąjungininkų“, - sakė jis.

JAV laivų neatitraukia

Jis taip pat pažadėjo laikyti JAV karinio jūrų laivyno laivus prie Sirijos pakrantės, kad ir toliau būtų daromas spaudimas B.al Assado režimui, tuo pačiu sudarant sąlygas ir diplomatiniam keliui plėtoti.

„JAV kariškiai segtuko įdūrimais neužsiima. Net riboto masto smūgis pasiųs tokią žinią Assadui, kokios negali pasiųsti jokia kita šalis“, - sakė B.Obama.

Tačiau palyginti su pastarųjų savaičių retorika, kai Pentagono pareigūnai žurnalistams sakė, kad raketų salvė gali būti paleista jau po kelių dienų, ši prezidento kalba buvo aiškus posūkis diplomatijos link.

B.Obama pagrasino kariniais smūgiais reaguoti į rugpjūčio 21-osios ataką, kai, kaip teigiama, Sirijos pajėgos zarino dujomis išnuodijo 1,4 tūkst. žmonių sukilėlių kontroliuojamuose Damasko priemiesčiuose.

Antradienį jis, emocingai kalbėdamas apie tų žudynių siaubą, vėl gynė karinį pasirinkimą ir sakė, kad leidimas kokiam nors diktatoriui naudoti cheminius ginklus keltų pavojų JAV saugumui.

Tačiau prezidentas patikino, kad karinė jėga nebus panaudota bent iki tol, kol Jungtinių Tautų (JT) inspektoriai nepateiks savo ataskaitos dėl to, kas įvyko rugpjūčio 21 dieną.

Damaskas žada atiduoti cheminį ginklą

JAV Kongreso nariai, kurių dauguma nepritaria kariniams veiksmams, atrodė nesujaudinti B.Obamos kalbos ir pakartojo nuogąstavimus, kad kariniai smūgiai galiausiai gali virsti platesnio masto dalyvavimu.

„Jis turi man paaiškinti, ... kad tai neužaugs į kažką kita“, sakė Atstovų Rūmų demokratas Elijah Cummingsas.

Tuo tarpu pati Sirija pažadėjo atsisakyti cheminių ginklų.

Pasigavęs savo sąjungininkės Rusijos planą perduoti Sirijos nervus paralyžiuojančių dujų arsenalą tarptautinėn priežiūron, Damaskas sakė, kad pasirašys JT cheminių ginklų draudimo sutartį.

Sirijos užsienio reikalų ministras Walidas al Muallemas Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“ sakė: „Esame pasirengę deklaruoti, kur yra cheminiai ginklai, sustabdyti cheminių ginklų gamybą ir parodyti šiuos objektus Rusijos, kitų šalių ir JT atstovams“.

„Norime prisijungti prie cheminių ginklų draudimo sutarties. Gerbsime savo įsipareigojimus ryšium su šia sutartimi, įskaitant informacijos apie šiuos ginklus teikimą“, - pridūrė jis.

Sirija yra viena iš vos septynių JT narių, dar nedalyvaujančių 1993 metų „Konvencijoje dėl cheminio ginklo kūrimo, gamybos, kaupimo ir panaudojimo uždraudimo bei jo sunaikinimo“.

Konvenciją pasirašiusios šalys turi sunaikinti visus turimus cheminius ginklus ir leisti JT inspektoriams lankytis savo objektuose.

Ar Rusija pasinaudos proga?

V.Putinas, įtakingiausias B.al Assado sąjungininkas užsienyje, sakė, kad Sirijos pasiūlymas gali užbaigti krizę, tačiau - tik tuo atveju, jeigu JAV atšauks savo grasinimą imtis baudžiamųjų veiksmų.

„Visa tai turi prasmę ir gali suveikti, jeigu JAV ... ir visi tie, kurie jas remia, atsisakys jėgos panaudojimo, - sakė V.Putinas, kurį citavo Rusijos televizija. - Sunku priversti Siriją ar kokią kitą šalį vienašališkai nusiginkluoti, kai prieš tą šalį rengiami kariniai veiksmai“.

J.Kerry, dalyvaudamas „Google+“ interneto diskusijoje, paragino B.al Assadą pasinaudoti šia taikos galimybe.

„Padėkit mums artimiausiomis dienomis dirbti su Rusija dėl formulės, pagal kurią tie ginklai gali būti perduoti tarptautinėn kontrolėn ir sunaikinti, parengimo“, - paragino jis.

Ketvirtadienį J.Kerry Ženevoje Sirijos krizę turi aptarti su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

JAV valstybės sekretorius sakė, kad telefonu jau aptarė su S.Lavrovu Rusijos pasiūlytą nusiginklavimo planą, ir pridūrė, kad nors Vašingtonas jį vis dar vertina atsargiai, jam šios idėjos pasirodė įdomios.

„Jei iš tikrųjų galime šiuo metodu užblokuoti visus cheminius ginklus Sirijoje, tai, aišku, yra nepalyginamai tinkamesnis (dalykas) ir būtų labai reikšmingas pasiekimas“, - sakė jis.

Ekspertai randa vis daugiau režimo nuodėmių

Tuo metu Jungtinių Tautų (JT) tyrėjai trečiadienį išvardijo daug įvairių nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų Sirijoje, tačiau nepateikė išvados cheminių ginklų panaudojimo klausimu.

„Remiantis šiuo metu prieinamais įrodymais neįmanoma prieiti prie išvados apie panaudotus cheminius agentus, jų gabenimo sistemas ar kaltininkus“, - naujausioje savo ataskaitoje sako komanda, tirianti žmogaus teisių pažeidimus Sirijoje.

Tačiau yra aišku, kad „daugumą aukų nulėmė teisėtos atakos panaudojant įprastinius ginklus“, sakoma Tyrimų komisijos Sirijai pareiškime.

Prezidento Basharo al Assado režimui lojalios pajėgos „toliau vykdė dažnas atakas prieš civilius gyventojus, vykdydamos žudymą, kankinimus, žaginimus ir prievartinius dingimus kaip nusikaltimus žmoniškumui“, sakoma ataskaitoje, kurioje apžvelgiamas laikotarpis nuo gegužės 15-osios iki liepos 15-osios.

Joje taip pat teigiama, kad ir antivyriausybinės pajėgos „įvykdė karo nusikaltimų“, tarp kurių yra žudymas, kankinimai ir įkaitų grobimai.

Nuo metų pradžios, Komisijos teigimu, vyriausybei lojalios pajėgos buvo atsakingos už aštuonias žudynes, o opozicijos pajėgos prisipažino dėl vienos. Dar devynios žudynės tebėra tiriamos.

Ataskaitoje nevertinamas laikotarpis po liepos 15 dienos, vadinasi, ir įtariama rugpjūčio 21-osios cheminė ataka prieš civilius gyventojus Damasko priemiestyje, kuri sukėlė tarptautinį pasipiktinimą ir, nepaisant intensyvių diplomatinių pastangų, dar gali nulemti JAV vadovaujamus karinius smūgius Sirijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.