Kariniai veiksmai tolsta: B.Obama prašo Kongreso atidėti balsavimą

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį per televiziją kreipėsi į tautą, norėdamas paaiškinti tolimesnę JAV politiką dėl galimo cheminio ginklo panaudojimo Sirijoje, rašo BBC.

JAV prezidentas B.Obama antradienį per televiziją kreipėsi į tautą.<br>AP nuotr.
JAV prezidentas B.Obama antradienį per televiziją kreipėsi į tautą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 11, 2013, 7:07 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 8:29 AM

Prezidentas pabrėžė, kad Sirija neabejotinai panaudojo cheminį ginklą ir yra atsisakinga už daugiau nei 1000 žmonių žūtį praeitą mėnesį.

B.Obama sakė, kad tokia ataka yra ne tik tarptautinės teisės pažeidimas, bet ir pavojus JAV saugumui.

Sveikino Rusijos planą kaip alternatyvą

JAV prezidentas teigė, kad jo šalis ir Rusija galėtų bendradarbiauti, kad įtikintų Siriją sunaikinti turimo cheminio ginklo atsargas.

B.Obama teigė vertinantis pastangas diplomatiniais būdais išspręsti Sirijos krizę, tačiau pabrėžė, kad JAV kariuomenė „galėtų reaguoti“, jei tokios priemonės nepadeda.

Kalbėdamas iš Baltųjų Rūmų B.Obama sakė, kad ilgą laiką priešinosi kariniams veiksmams Sirijoje, nes netikėjo, kad JAV pajėgos galėtų išspręsti Sirijos pilietinį karą. Tačiau po cheminės atakos - jo pozicija pasikeitė.

Prezidentas pasveikino Rusijos pasiūlymą kaip alternatyvą kariniams veiksmams, tačiau pridūrė: „Per anksti sakyti, ar šis pasiūlymas bus sėkmingas“.

„Pagal bet kokį susitarimą turi būti tikrinama, ar B. al Assado režimas vykdo savo įsipareigojimus, bet ši iniciatyva turi potencialą pašalinti cheminių ginklų grėsmę be jėgos panaudojimo, ypač dėl to, kad Rusija yra viena ištikimiausių B. al Assado sąjungininkų“, - per tiesioginę televizijos transliaciją kreipdamasis į šalį sakė B.Obama.

Kalbėdamas į televizijos kamerą B.Obama teigė, kad B.al Assado režimas tokiu atveju turėtų laikytis įsipareigojimų.

Prašo atidėti balsavimą

JAV vadovas pripažino, kad paprašė Kongreso atidėti balsavimą dėl jėgos panadojimo B.al Assado valdomoje šalyje.

„Todėl paprašiau Kongreso lyderių atidėti balsavimą dėl jėgos panaudojimo sankcionavimo, kol mes einame šiuo diplomatiniu keliu“, - per tiesioginę televizijos transliaciją kreipdamasis į šalį sakė B.Obama.

Rusija šiuo metu dirba su Sirija, ruošdama veiksmų planą, kuris netrukus bus pristatytas.

B.Obama patvirtino, kad JAV diplomatijos vadovas Johnas Kerry ketvirtadienį susitiks su kolega iš Rusijos S.Lavrovu Ženevoje. Jie aptars Sirijos klausimą.

Situacija pakito

Diplomatinė situacija dėl konflikto Sirijoje pasikeitė. B.al Assado režimo užsienio reikalų ministras paskelbė, kad sutinka su Rusijos pasiūlymu, atiduoti tarptautinei bendruomenei cheminio ginklo atsargas.

Pirmadienį Rusija pasiūlė planą, kaip galima išvengti karo Sirijoje - režimui buvo pasiūlyta atiduoti cheminio ginklo atsargas tarptautinei bendruomenei, o ši bus atsakinga už sunaikinimą.

Sirija iškart pasveikino tokį pasiūlymą.

Sirijos užsienio reikalų ministras Walidas al Moallemas antradienį po susitikimo su Rusijos parlamento atstovu sakė, kad Sirijos vyriausybė greitai „pritarė Rusijos iniciatyvai“, praneša AP.

W. al Moallemas pridūrė, kad Sirija taip daro, kad „su šaknimis išrautų amerikiečių agresiją“.

Rusija pasirengusi bendradarbiauti ruošiant planą su Jungtinių Tautų generaliniu sekretoriumi Ban Ki-moonu ir Cheminio ginklo uždraudimo organizacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.