Sirijos cheminio ginklo atsargų naikinimas atsieitų milijardus dolerių

Sirijos cheminio ginklo

Ekspertai pabrėžia, kad nėra patirties, kaip naikinti cheminį ginklą siaučiant karui.<br>"Reuters" nuotr.
Ekspertai pabrėžia, kad nėra patirties, kaip naikinti cheminį ginklą siaučiant karui.<br>"Reuters" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 11, 2013, 12:30 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 8:29 AM

Rusijos vyriausybė pirmadienį pasiūlė Sirijos cheminio ginklo arsenalą perduoti tarptautinei kontrolei ir jį sunaikinti. Po dienos Sirija pareiškė pasiūlymą priimanti. Abi pusės sakė ketinančios pateikti „konkretų planą“, kaip įgyvendinti atitinkamą sumanymą. Tai leistų Damaskui išvengt JAV karinio smūgio.

Tačiau D.Kimballas skeptiškai vertina šio pasiūlymo įgyvendinimą. Tai yra labai sunkus inžinierinis uždavinys“, - sakė ekspertas. Būtina pastatyti įrenginius ginklams naikinti, taip pat reikalingi tarptautiniai inspektoriai, kurie kontroliuotų procesą. „Tai yra ne tai, ką būtų galima daryti baiminantis granatų atakų“, - kalbėjo D.Kimballas, turėdamas omenyje besitęsiančius mūšius tarp Sirijos vyriausybinių pajėgų ir sukilėlių.

Tačiau pirmiausiai Sirija turės prisijungti prie Cheminio ginklo konvencijos. O tam Damaskas privalės atskleisti savo cheminio ginklo programą. Michaelas Lohanas, Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos atstovas, sakė, kad Sirija turės pateikti išsamią informaciją apie savo ginklų arsenalą - iki kilogramo ir medžiagų tipo. Šaliai, kuri dar neseniai oficialiai neigė iš viso turinti cheminį ginklą, tai būtų radikalus kurso pakeitimas.

Spėjama, kad Sirijos cheminio ginklo atsargų naikinimas atsieitų 7,6 mlrd. eurų. JAV, pavyzdžiui, išleido 35 mlrd. dolerių, kad per pastaruosius du dešimtmečius 90 proc. savo cheminio ginklo atsargų sudegintų specialiuose įrenginiuose.

Rusija dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje taip pat investavo dideles sumas į savo arsenalo likvidavimą. Iki 2012-ųjų Maskva sunaikino 54 proc. cheminio ginklo atsargų. Rusija kovinių medžiagų neutralizavimui pasirinko kitų chemikalų injekcijas.

Ekspertai pabrėžia, kad nėra patirties, kaip naikinti cheminį ginklą siaučiant karui. Galimas variantas būtų Sirijos cheminę ginkluotę atgabenti į Rusiją. Čia jau yra objektų, kuriuose buvo naikinamos buvusios sovietų cheminio ginklo atsargos. Tačiau vėlgi, didžiulių kiekių transportavimas vykstant mūšiams būtų sunkus uždavinys, reikėtų ir sukilėlių bendradarbiavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.