Žaidimui pradėjo vadovauti Rusija

Sprendžiant Sirijos klausimą vadeles į savo rankas buvo perėmusios JAV. Bet dabar jos netenka lyderio pozicijos. Bent vienu žingsniu Vašingtoną lenkia Maskva, nors jos siūlomą išeitį ekspertai ir vadina apgaulinga, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „The New York Times” ir BBC informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 12, 2013, 8:04 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 7:25 AM

Rusija laimi prieš JAV ir Prancūziją debatuose dėl atsako cheminį ginklą panaudojusiai Sirijai. Tuo įsitikinę kai kurie apžvalgininkai.

Nors rengiamą planą, pagal kurį Damaskas atiduotų cheminį ginklą, specialistai vertina kritiškai, pasaulio didieji bent kurį laiką turės žaisti pagal Maskvos taisykles. JAV teks atremti pastabas.

B.Obamos kalba nereikšminga?

Baltųjų rūmų šeimininkas Barackas Obama pastaruoju metu sulaukia nemažai kritikos. Jis kaltinamas nuomonės kaitaliojimu ir nepastovumu. Mat iš pradžių lyderis braižė Sirijai raudonas linijas, tačiau kai jas Damaskas peržengė, neskubėjo veikti.

Sirams panaudojus cheminį ginklą B.Obama, kuriam garsiai ir viešai pritarė Paryžius, tvirtai kalbėjo apie karinį smūgį Sirijai, kurį JAV svarstė surengti net ir veikdamos vienos.

Dabar Prancūzija ir JAV ėmė keisti nuomonę ir žaisti pagal Rusijos taisykles.

Negana to, ilgai lauktą B.Obamos kreipimąsi į tautą, kuris buvo antradienį, kai kurie apžvalgininkai pasmerkė kaip nereikšmingą, atitrūkusį nuo realijų ir pateikusį daugiau klausimų nei atsakymų.

Maskva bus bent pabandžiusi

Apžvalgininkai mano, kad šioje situacijoje Maskva liks laimėtoja. Rusija visuomet laikėsi tvirtai ir nepritarė JAV karinio smūgio idėjai. Galiausiai pasiūlė parengti planą, pagal kurį Sirija tarptautinei bendruomenei atiduotų cheminius ginklus.

Net jei šis pasiūlymas ir nepasiteisins, Maskva vis tiek bus teisi aiškindama, kad bent bandė rasti taikų sprendimą.

Juo labiau kad jos iniciatyvai pritaria tiek Sirija, tiek JAV.

B.Obama antradienį pranešė, kad paprašė Kongreso atidėti balsavimą dėl JAV karinių veiksmų Sirijos atžvilgiu, nes nori suteikti šansą diplomatijai.

Ekspertai – skeptiški

Ginklų ekspertai savo ruožtu toliau žarsto priežastis, kodėl planas paimti cheminius ginklus iš Sirijos yra nerealus. Jie pabrėžia, kad tikrinti ar stebėti tokių šalių kaip Irako, Šiaurės Korėjos ir Irano ginklavimąsi buvo sudėtinga netgi taikos metu.

O Sirija nugrimzdusi į trečius metus vykstantį pilietinį karą.

Lietuvių kilmės cheminių ginklų ekspertas Raymondas Zilinskas įspėja, kad ginklų inspektoriams Sirijoje gali tekti detektyvų vaidmuo. „Kaip patikrinti, ar visi Sirijos ginklai žinomi ir kontroliuojami?” – klausė specialistas.

Kas pakišo mintį?

Tarptautinė bendruomenė ne tik kelia klausimą, kas pirmasis iškėlė Maskvos pasičiuptą mintį, kad Damaskas galėtų atiduoti visus savo cheminius ginklus.

Pirmadienį ši idėja nuskambėjo iš JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry lūpų.

B.Obama argumentą įvertino palankiai ir pareiškė, kad svarstė šį klausimą su Rusijos lyderiu dar praėjusią savaitę vykusiame Didžiojo dvidešimtuko susitikime.

Apie savo indėlį teikiant pasiūlymą Sirijai prabilo ir Lenkijos užsienio reikalų ministras R.Sikorskis. Esą dar rugpjūčio 29 dieną jis išdėstė J.Kerry pasiūlymą apie cheminius ginklus. R.Sikorskis apie tai kalbėjo su J.Kerry ir Vilniuje praėjusį savaitgalį vykusiame ES užsienio reikalų ministrų susitikime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.