JT inspektoriai turi įrodymų, kad cheminį ginklą panaudojo B.al-Assado pajėgos

Jungtinių Tautų (JT)

JT ekspertų išvados greičiausiai bus nepalankios Sirijos režimui.<br>AP nuotr.
JT ekspertų išvados greičiausiai bus nepalankios Sirijos režimui.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-09-13 12:52, atnaujinta 2018-02-22 06:04

Anot diplomatų, ataskaita turėtų patvirtinti JAV teiginius, kad buvo panaudotos nervus paralyžiuojančios zarino dujos. Tai būtų netiesioginis kaltinimas B.al-Assado režimui, nes nė viena sukilėlių grupuotė neturi cheminio ginklo.

Ataskaitoje esą bus duomenų ir apie panaudotų raketų skrydžio trajektoriją. Tai leis daryti išvadą, kad raketos buvo paleistos iš regiono, kurį kontroliuoja vyriausybinės pajėgos. „Mes tikimės, kad šie įrodymai papasakos istoriją“, – sakė vienas JT diplomatas.

Daug kas priklauso nuo to, kaip ataskaitą įvertins JT generalinis sekretorius Ban Ki Moonas. „O.Sellstroemas nieko nekaltins, tačiau niekas negali sutrukdyti generaliniam sekretoriui interpretuoti faktų ir pareikšti, kad kaltinimai krypsta konkrečia kryptimi“, – Niujorke kalbėjo diplomatas.

Ataskaita galėtų sustiprinti Vašingtono poziciją pokalbiuose su Maskva. JAV ir Rusija šiuo metu tariasi, kaip tiksliai Sirijos cheminiai ginklai galėtų būti perduoti tarptautinei kontrolei. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sakė turįs priežasčių teigti, kad atsakomybė dėl cheminio ginklo panaudojimo tenka sukilėliams.

Bet kokiu atveju cheminio ginklo kontrolė Sirijoje bus labai sunki. „Wall Street Journal“, remdamasis amerikiečių žvalgyba, rašo, kad specialieji Sirijos daliniai atsargas yra paskirstę mažiausiai 50 bazių visoje šalyje. „Mes šiandien daug mažiau nei prieš šešis mėnesius žinome apie tai, kur yra cheminiai ginklai“, – sakė vienas JAV pareigūnas. JAV spėja, kad Damaskas turi mažiausiai tūkstantį tonų cheminių ir biologinių kovinių medžiagų, „tačiau gali būti ir daugiau“.

V.Putinas penktadienį pareiškė, kad pasaulinė bendrija turėtų sveikinti Sirijos sprendimą prisijungti prie cheminių ginklų draudimo ir kad tai rodo „rimtus“ Damasko ketinimus.

„Tikiu, kad turėtume sveikinti tokį Sirijos vadovybės sprendimą. Norėčiau išreikšti viltį, kad tai bus rimtas žingsnis kelyje į Sirijos krizės išsprendimą“, – sakė V.Putinas saugumo susitikime Kirgizijoje.

Jis pridūrė, kad šis žingsnis rodo „rimtus“ Sirijos režimo ketinimus.

„Tai patvirtina rimtus mūsų partnerių ketinimus eiti šiuo keliu“, – sakė jis, turėdamas galvoje prezidento B.al-Assado režimą, kurį Kremlius rėmė per visą jau pustrečių metų trunkantį konfliktą.

Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos viršūnių susitikime Kirgizijos sostinėje Biškeke V.Putinas pakartojo griežtą savo nepritarimą tam, kad Sirijos atžvilgiu būtų panaudotos jėgos.

„Pastarojo meto diplomatinės pastangos sudarė sąlygas sumažinti karinės operacijos artimiausiu metu grėsmę“, – sakė V.Putinas.

Rusija pasiūlė, kad Damaskas perduotų savo cheminius ginklus ir taip bandytų išvengti karinių smūgių, kuriais grasino JAV.

B.al-Assadas sakė, kad prisijungs prie cheminių ginklų draudimo konvencijos, bet tvirtino, jog Vašingtonas turi atsisakyti „grasinimų politikos“, jei nori, kad šis planas veiktų.

Penktadienį Rusijos ir JAV diplomatijos vadovai antrą dieną iš eilės turi tartis dėl Sirijos cheminių ginklų neutralizavimo plano.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas per viršūnių susitikimą Biškeke sakė, kad jo šalis sveikina Rusijos planą.

„Remiame Rusijos iniciatyvą perduoti Sirijos cheminius ginklus tarptautinėn kontrolėn“, – sakė jis.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry penktadienį sakė, kad vėliau šį mėnesį Niujorke vėl susitiks su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu ir bandys paskirti datą ilgai atidėliojamai Sirijos taikos konferencijai.

„Abu sutarėme ... vėl susitikti Niujorke, maždaug 28 dieną, maždaug JT (Jungtinių Tautų) Generalinės Asamblėjos laiku, kad pažiūrėtume, ar tada bus įmanoma rasti datą tai konferencijai“, - sakė J.Kerry per bendrą su S.Lavrovu ir JT bei Arabų Lygos pasiuntiniu Sirijai Lakhdaru Brahimi spaudos konferenciją Ženevoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.