JAV ir Rusija susitarė dėl Sirijos, ginklai perkeliami į Iraką ir Libaną (atnaujinta)

Sirija privalo sunaikinti visus savo turimus cheminius ginklus - toks susitarimas pasiektas tarp JAV ir Rusijos po trečios intensyvių derybų dienos Ženevoje.

JAV valstybės sekretorius J.Kerry ir Rusijos užsienio reikalų ministras S.Lavrovas susitarė dėl šešių punktų plano, pagal kurį Sirija turi perduoti turimų cheminių ginklų atsargas.<br>JAV valstybės departamento nuotr.
JAV valstybės sekretorius J.Kerry ir Rusijos užsienio reikalų ministras S.Lavrovas susitarė dėl šešių punktų plano, pagal kurį Sirija turi perduoti turimų cheminių ginklų atsargas.<br>JAV valstybės departamento nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2013-09-14 14:34, atnaujinta 2018-02-22 05:08

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry nurodė šešių punktų planą, pagal kurį Sirija turi perduoti turimų cheminių ginklų atsargas.

Jis sakė, kad susitarimas turi būti vykdomas pagal JT rezoliuciją, paremtą sankcijomis, jeigu ši nutartis bus sulaužyta. Tarp galimų sankcijų - ir karinis įsikišimas.

Perkėlinėja ginklus Sirijos prezidento Basharo al Assado pajėgos pastarosiomis dienomis pradėjo perkelti kai kuriuos savo cheminius ginklus į Libaną ir Iraką, kad išvengtų galimos Jungtinių Tautų (JT) inspekcijos, pareiškė sukilėlių lyderis.

Generolas Selimas Idrisas sakė, kad sukilėlių brigados siūlomą JAV ir Rusijos susitarimą sunaikinti B.al Assado cheminį arsenalą laiko smūgiu jau pustrečių metų nesiliaujančiam sukilimui prieš prezidentą.

Sirijos valdžia kol kas nieko nekomentavo.

Žada nuolat stebėti Per spaudos konferenciją J.Kerry sakė, jog jis, Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir jų ekspertų komandos pasiekė „bendrą vertinimą“ dėl esamų Sirijos cheminių ginklų atsargų ir sutarė, kad Sirija privalo sunaikinti visus savo ginklus.

J.Kerry pridūrė: „Mes įsipareigojome dėl standarto, kuris sako: „Tikrink ir tikrink“.

„Su sąlyga, jei ši schema bus visiškai įgyvendinta, šie ginklai nebekels grėsmės ne tik Sirijos žmonėms, bet ir jų kaimynams“, – sakė J.Kerry žurnalistams per bendrą spaudos konferenciją su S.Lavrovu.

„Dėl (tokių ginklų) platinimo grėsmės ši schema gali suteikti geresnę apsaugą ir saugumą pasauliui“, – pažymėjo jis.

„Pasaulis dabar tikėsis, kad B. al Assado režimas laikysis savo įsipareigojimų. Negali būti jokių žaidimų, ar dar ko nors – tik visiškas B. al Asssado režimo (įsipareigojimų) laikymasis“, – pridūrė J.Kerry.

S.Lavrovas pažymėjo, kad susitarime „nieko nesakoma apie jėgos panaudojimą ar automatines sankcijas“.

Jis perspėjo, kad Saugumo Taryba automatiškai nepriims pranešimų cheminio ginklo panaudojimą, o imsis tyrimo.

„Žinoma,tai nereiškia, kad kiekvienu Saugumo Tarybai pateiktu pranešimu bus patikėta. Kiekvienas bus ištirtas. Mes stengsimės užtikrinti autentiškumą“,– pabrėžė S.Lavrovas.

Pasak jo, abi pusės „patvirtino savo nusiteikimą siekti taikaus sprendimo“.

S.Lavrovas pagyrė JAV ir Rusijos susitarimą, pasiektą „konsensusu, kompromisu ir profesionaliai“.

Jis taip pat pažymėjo, kad sutartoji schema yra tik pasiūlymas, bet „jo svarbą sunku pervertinti“.

Karinis įsikišimas - tebėra darbotvarkėje

JAV prezidentas Barackas Obama teigė norintis suteikti šansą diplomatijai dėl Sirijos krizės, bet perspėjo, kad karinis pasirinkimas tebėra darbotvarkėje.

„Mums reikia matyti konkrečius veiksmus, (kurie) parodytų, kad Sirijos prezidentas B. al Assadas rimtai ketina atsisakyti savo cheminių ginklų, – pareiškė B.Obama savo savaitiniame kreipimesi. – O kadangi šis planas atsirado tik esant rimtai JAV karinių veiksmų grėsmei, mes išlaikysime savo karinę poziciją regione, kad išlaikytume spaudimą Assado režimui“.

„Mes aiškiai sakome, kad negali būti vilkinimo taktikos“, – sakė B.Obama apie diskusijas Ženevoje.

Ženevoje J.Kerry sakė, kad JAV ir Rusija pasiekė susitarimą, kuriame bus grasinama panaudoti jėgą ir pagal kurį Sirija per savaitę privalo pateikti detales apie savo cheminių ginklų atsargas.

„Bet kokiu susitarimu reikia patikrinti, kad B.al Assado režimas ir Rusija vykdo savo įsipareigojimus: tai reiškia darbą Sirijos cheminiams ginklams tarptautinėn kontrolėn perduoti ir, galiausiai, jiems sunaikinti“, – sakė B.Obama.

„Tai leistų mums pasiekti savo tikslą – atgrasinti Sirijos režimą nuo cheminių ginklų naudojimo, suardyti jo pajėgumus juos naudoti ir parodyti pasauliui, kad mes netoleruosime jų naudojimo“, – pažymėjo jis.

B.Obama atkreipė dėmesį į „pažangos požymius“, B.al Assado režimui pirmą kartą pripažinus, kad turi cheminių ginklų ir pareiškus norą prisijungti prie 1993 metų cheminių ginklų uždraudimo konvencijos.

„Toliau dirbsime su tarptautine bendrija, kad ... B. al Assadas atsisakytų savo cheminių ginklų ir kad juos būtų galima sunaikinti“, – sakė prezidentas.

„Toliau telksime paramą iš sąjungininkų visame pasaulyje, kurie sutaria dėl būtinybės imtis veiksmų ir atgrasinti nuo cheminių ginklų naudojimo Sirijoje, – sakė jis. – O jei po dabartinių diskusijų atsiras rimtas planas, aš esu pasirengęs jį vykdyti“.

Pasiremdamas „pareiga apsaugoti pasaulį nuo cheminių ginklų baimės mūsų vaikams“, B.Obama pakartojo savo raginimą dėl tarptautinio atsako.

„Diktatoriui neturi būti leista nebaudžiamam dujomis nuodyti vaikus jų lovose. O mes negalime rizikuoti tuo, kad nuodingos dujos taptų nauju pasirenkamu ginklu tironams ir teroristams visame pasaulyje“, – pažymėjo B.Obama.

„Tačiau jeigu yra bet kokia galimybė pasiekti tą tikslą be jėgos panaudojimo, tada, manau, turime įsipareigojimą eiti tuo keliu“, – pridūrė jis.

Pasveikino sprendimą

Prancūzija šeštadienį sveikino Rusijos ir JAV susitarimą dėl Sirijos cheminių ginklų sunaikinimo, pavadino jį „svarbiu žingsniu į priekį“ ir sakė, kad pirmadienį per derybas Paryžiuje didžiausias dėmesys bus skirtas jo įgyvendinimui.

„Ženevoje pasiektas susitarimo projektas dėl Sirijos režimo cheminių ginklų sunaikinimo yra svarbus žingsnis į priekį“, – sakė prancūzų užsienio reikalų ministras Laurent‘as Fabiusas. Jo pareiškimas buvo paskelbtas netrukus po to, kai buvo pasiektas susitarimas.

L.Fabiusas, kuris su savo kolega iš JAV kalbėjosi prieš pat paskelbimą apie pasiektą susitarimą, pridūrė, kad Prancūzija paaiškins savo poziciją remdamasi Jungtinių Tautų (JT) inspektorių išvadomis dėl praėjusio mėnesio cheminės atakos Sirijoje.

Sirijoje yra 45 cheminės programos objektai

Vašingtonas mano, kad Sirijoje yra 45 objektai, susiję su šalies cheminių ginklų programa, šeštadienį sakė vienas JAV pareigūnas, kuris kalbėjo po svarbaus JAV ir Rusijos susitarimo dėl Sirijos cheminio arsenalo sunaikinimo.

„Yra turbūt 45 objektai, susiję su Sirijos cheminių ginklų programa“, ir „maždaug pusė cheminio ginklo medžiagų yra tinkama naudoti“, sakė pareigūnas po to, kai JAV valstybės sekretorius J.Kerry ir Rusijos užsienio reikalų ministras S.Lavrovas paskelbė apie savo susitarimą.

Pareigūnas pridūrė, jog manoma, kad visus tuos objektus šiuo metu kontroliuoja Sirijos prezidento B.al Assado režimas, nes Damaskas perkeldavo atsargas į savo kontroliuojamus rajonus.

Rusija taip pat sutiko su JAV vertinimu, kad Sirija turi 1 tūkst. tonų cheminio ginklo agentų ir žaliavų, tarp jų – iprito ir zarino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.