Sirija nori prisijungti prie Konvencijos dėl cheminio ginklo uždraudimo

Sirija pateikė oficialų prašymą prisijungti prie Konvencijos dėl cheminio ginklo uždraudimo. Apie tai šeštadienį pranešė Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas, kurį cituoja naujienų agentūra „Reuters“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 14, 2013, 11:30 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 4:53 AM

Pasak B.Ki-moono, Sirija prie Konvencijos galės prisijunti praėjus 30 dienų nuo paraiškos pateikimo. Tai yra spalio 14 dieną.

Šis pareiškimas pasaulio ausis pasiekė po to, kai Vašingtonas ir Maskva susitarė dėl gairių, kaip neutralizuoti Sirijos cheminius ginklus. Apie tai pasauliui šeštadienį pranešė JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry po derybų su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

„Mes priėjome prie bendro vertinimo apie (Basharo al-Asado) Assado režimo turimų cheminių ginklų kiekį ir tipą“, – sakė J.Kerry žurnalistams per bendrą spaudos konferenciją su S.Lavrovu, pasibaigus tris dienas trukusioms deryboms Ženevoje.

Pasak jo, minėtu susitarimu raginama „skubiai sunaikinti Sirijos cheminį arsenalą ir patvirtinti tai“, bei reikalaujama, kad Damaskas „nedelsiant ir nevaržomai leistų patekti“ į šių ginklų saugyklas.

J.Kerry pasakė, kad pagal JAV ir Rusijos susitarimą, Sirija turi per savaitę pateikti savo cheminio ginklo atsargų „išsamų sąrašą“.

Taip pat ne vėliau kaip lapkritį JT ginkluotės inspektoriai turi atvykti į Siriją. Anot jo, svarbiausias tikslas – visiškai sunaikinti Sirijos cheminius ginklus iki 2014 metų vidurio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.