Ginklų ekspertai netiki, kad Sirijos ginklai bus sunaikinti

Pastangos sunaikinti Sirijos cheminius ginklus bus sunkiai

Net jeigu į Siriją būtų pasiųsti inspektoriai ir būtų rasta cheminių ginklų arsenalų, pastangoms juos sunaikinti iškiltų praktinių kliuvinių.<br>AP nuotr.
Net jeigu į Siriją būtų pasiųsti inspektoriai ir būtų rasta cheminių ginklų arsenalų, pastangoms juos sunaikinti iškiltų praktinių kliuvinių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2013-09-15 16:11, atnaujinta 2018-02-22 04:43

Ženevoje pasiektas svarbus susitarimas suteikia Sirijai galimybę per savaitę pateikti detalių apie režimo turimas cheminių ginklų atsargas, taip pat numato prievolę jas sunaikinti iki ateinančių metų vidurio, siekiant išvengti JAV vadovaujamų karinių smūgių.

Tačiau cheminių ginklų ekspertas Jeanas Pascalis Zandersas sako, kad šis kalendorius yra neaktualus, nes dabar įgaliojimai priimti sprendimus perduodami Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) Vykdomajai tarybai.

Hagoje įsikūrusi OPCW yra įgaliota įgyvendinti Konvenciją dėl cheminio ginklo, prie kurios Sirija kviečiama prisijungti, stiprėjant raginimams imtis karinių veiksmų prieš Damaską.

„Vykdomoji taryba sprendimus priima savarankiškai, o tarp 41 narės JAV ir Rusija turi tik po vieną balsą, todėl nenustebčiau, jeigu nebūtų bendro sutarimo priimant sprendimus, - J.P.Zandersas, vadovaujantis vienam konsultaciniam centrui ir savo tinklaraštyje aptariantis nusiginklavimo klausimus, sakė naujienų agentūrai AFP. - Visi galutiniai terminai, pasiūlyti dvišaliame dokumente (Ženevoje), bus pradėti skaičiuoti tik tuomet, kai bus priimtas (Vykdomosios tarybos) sprendimas.“

OPCW Vykdomosios tarybos artimiausias posėdis numatytas trečiadienį, tačiau vienas informuotas šaltinis sakė, kad jis gali būti atidėtas iki ketvirtadienio arba penktadienio.

Net jeigu į Siriją būtų pasiųsti inspektoriai ir būtų rasta cheminių ginklų arsenalų, pastangoms juos sunaikinti iškiltų praktinių kliuvinių, pažymėjo Paryžiuje įsikūrusio Strateginių tyrimų fondo ekspertas Olivier Lepickas.

„Kad galėtumėt naikinti cheminius ginklus, reikia pastatyti įmonę, kainuojančią kelis šimtus milijonų dolerių“, - O.Lepickas sakė AFP.

Irake ginklų inspektoriai naudojo inovatyvius, tačiau problemų keliančius metodus, naikinant nuversto diktatoriaus Saddamo Husseino pasenusius masinio naikinimo ginklus, teigė J.P.Zandersas.

„Kai kada dykumoje buvo iškasamos duobės, pripilama degalų ir būdavo sukeliama tam tikro pobūdžio detonacija, prilygstanti tūrinio sprogimo padariniams - tuomet vyksta degimas aukštoje temperatūroje, kuris nebūtinai būna izoliuotas arba valdomas“, - aiškino ekspertas.

Jeigu būtų nuspręsta tokius ginklus išgabenti iš Sirijos, taip pat iškiltų kliūčių.

„Konvencija dėl cheminio ginklo sako, kad cheminiai ginklai negali būti perkeliami ir kad jokia šalis jokiomis aplinkybėmis negali jų įgyti“, - perspėjo J.P.Zandersas.

Pasak jo, Sirijos priešininkas Izraelis yra viena iš kelių valstybių, iki šiol neratifikavusių Konvencijos dėl cheminio ginklo, ir vienintelė tokia šalis, besiribojanti su Sirija, todėl išgabenti cheminius ginklus į žydų valstybę būtų „vienintelė išeitis, kuri nėra uždrausta Konvencijos“.

„Tačiau nežinau, kokia būtų Bibi (Izraelio premjero Benjamino Netanyahu) reakcija dėl (pasiūlymo) perkelti (cheminius ginklus) į Izraelio teritoriją“, pridūrė J.P.Zandersas.

Dėl tos pačios priežasties išgabenti cheminius ginklus į JAV arba Rusiją taip pat nebūtų įmanoma.

„Net jeigu manytume, kad JAV arba Rusija pageidautų priimti tuos ginklus savo teritorijose, jos turi nacionalinius įstatymus, draudžiančius gabenti tokius ginklus iš vienos valstybės į kitą“, - pastebėjo J.P.Zandersas.

Tačiau jis pridūrė: „Manau, kad žmonės su įstatymais gali elgtis išradingai.“

O.Lepickas sakė manantis, kad Sirijos cheminių ginklų atsargų nebūtų įmanoma sunaikinti iki 2014 metų vidurio. Jis atkreipė dėmesį, kad JAV ir Rusija iki šiol nėra sunaikinusios visų savo cheminių ginklų, nors šiam tikslui nuo 1993 metų išleido milijardus dolerių.

Numatytas terminas - 2014-ųjų vidurys - „atrodo esantis visiška fantazija“, O.Lepickas sakė AFP.

„Žinant, kad vyksta pilietinis karas, nemanau, kad tai gali būti įvykdyta... Taikos metu Sirijos cheminiam arsenalui sunaikinti prireiktų ne vienerių metų“, - teigė jis.

Buvęs JT masinio naikinimo ginklų inspektorius Irake Davidas Kay šeštadienį sakė televizijai CNN, kad „atlikti tai pilietinio karo kontekste, kai abi pusės plačiai naudoja jėgą, būtų labai sudėtinga“.

Taip pat būtų sunku surasti tinkamų žmonių, kurie galėtų atlikti inspektorių vaidmenį.

„Jiems surinkti reikės laiko. Kalbant atvirai, mano patirtis Irake rodo, kad kai kurie žmonės nenorės vykti į karo veiksmų zoną“, - pažymėjo D.Kay.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.