Cheminio ginklo konvencija Sirijoje įsigalios spalio 14-ąją

Tarptautinė cheminio ginklo

Sirija iki šiol buvo viena iš JT valstybių, vis dar neprisijungusių prie konvencijos.<br>AP nuotr.
Sirija iki šiol buvo viena iš JT valstybių, vis dar neprisijungusių prie konvencijos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 16, 2013, 8:13 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 4:23 AM

„Generalinis sekretorius iš Sirijos Arabų Respublikos gavo oficialų prašymą dėl prisijungimo prie Konvencijos dėl cheminio ginklo kūrimo, gamybos, kaupimo ir naudojimo draudimo, - sakoma Pan Gi Muno (Ban Ki-moon) spaudos tarnybos pranešime. - Konvencija Sirijos Arabų Respublikoje įsigalios 30-ąją dieną po šio prašymo pateikimo - spalio 14 dieną“.

Cheminio ginklo konvencija yra susitarimas tarp JT priklausančių šalių, draudžiantis kurti, gaminti, turėti, perduoti ir naudoti cheminį ginklą. Ji buvo priimta Ženevos nusiginklavimo konferencijoje ir 1997-aisiais įsigaliojo.

Sirija iki šiol buvo viena iš JT valstybių, vis dar neprisijungusių prie konvencijos.

Sirija žada vykdyti nurodymu dėl cheminių ginklų Damaskas pasiruošęs vykdyti JAV ir Rusijos sutartą planą dėl jo cheminių ginklų atsargų sunaikinimo, kai tik jam pritars Jungtinės Tautos (JT), Sirijos informacijos ministras sekmadienį sakė Didžiosios Britanijos televizijai, pridūręs, kad režimas jau pradėjo rengti atitinkamus dokumentus. „Sirija pasiryžusi vykdyti viską, kas kyla iš JT, – ministras Omranas al Zoubi sakė televizijai ITN. – Mes priimame Rusijos planą, kaip atsikratyti mūsų cheminių ginklų. Iš tikrųjų jau pradėjome rengti savo sąrašą.“ „Jau ruošiame dokumentus ir pradėjome vykdyti savo darbą, – pridūrė jis. – Mes negaištame laiko.“ Šie komentarai nuskambėjo kitą dieną po to, kai JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas paskelbė ambicingą susitarimą pašalinti ir sunaikinti Sirijos cheminį arsenalą iki 2014 metų vidurio. Sirija vykdys JAV ir Rusijos susitarimą, kai jis „virs kažkuo konkretesniu“, po balsavimo JT Saugumo Taryboje, pažymėjo O.al Zoubi. „40 metų Sirija visuomet buvo pasitikima, kai ji pasižadėdavo ką nors atlikti“, – sakė jis. O.al Zoubi žadėjo, kad karo nuniokota Sirija suteiks „absoliučią“ prieigą cheminių ginklų ekspertams, sakydamas, kad jo šalis „vykdo tai, ką sako“. „Šį susitarimą vertiname labai rimtai“, – pridūrė ministras.

Prancūzija, Didžioji Britanija ir JAV nori griežtos rezoliucijos Prancūzija, Didžioji Britanija ir JAV nori „griežtos ir įpareigojamos“ JT rezoliucijos dėl Sirijos cheminių ginklų perdavimo tarptautinėn kontrolėn, pirmadienį paskelbė Prancūzijos prezidentūra. 

Prancūzų prezidentas Francois Hollande'as, JAV valstybės sekretorius J.Kerry ir britų užsienio reikalų sekretorius W.Hague'as per derybas Paryžiuje susitarė, kad turi būti „tikslus grafikas“ dėl Sirijos cheminio arsenalo likvidavimo, sakoma paskelbtame pareiškime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.