Susitarimas pragaro Sirijoje neužgesino

Dėl plano, pagal kurį Damaskas turėtų atiduoti cheminį ginklą, susitarę pasaulio didieji bent šiek tiek lengviau atsipūtė. Bet pačioje Sirijoje toliau liepsnoja pragaras: juk režimo ir sukilėlių kovos tęsiasi.

Nuosaikesni Sirijos sukilėliai tvirtina, kad pilietinio karo siaubiamoje šalyje vis aktyvesni su teroristų tinklu „Al Qaeda” siejami radikalūs kovotojai.<br>„Reuters” nuotr.
Nuosaikesni Sirijos sukilėliai tvirtina, kad pilietinio karo siaubiamoje šalyje vis aktyvesni su teroristų tinklu „Al Qaeda” siejami radikalūs kovotojai.<br>„Reuters” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 16, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 4:23 AM

Kinija, Prancūzija, JAV, Jungtinės Tautos ir NATO – kone visas pasaulis savaitgalį sveikino pasiektą kompromisą dėl plano, pagal kurį bus sunaikintas Sirijos cheminis ginklas.

Amerikos prezidentas Barackas Obama susitarimą pavadino svarbiu žingsniu, o Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi pareiškė, kad jis „leis sumažinti įtampą Sirijoje”. Remdamasis AP, NBC ir BBC apie tai rašo „Lietuvos rytas“.

Tačiau Sirijos sukilėlių lyderiai atmeta tarptautinės bendruomenės planą ir kalba visiškai priešingai.

Dalis jų jaučiasi išduoti Vašingtono, kuris po rugpjūčio 21-osios cheminės atakos buvo prabilęs apie karinius veiksmus prieš režimą.

Be to, cheminio ginklo panaudojimas – ne vienintelė Sirijos problema.

Mat pilietinio karo siaubiamoje Sirijoje vis aktyvesnės ekstremistų grupuotės, siejamos su teroristų tinklu „Al Qaeda”.

Išeitis – ekstremistų gretos?

Sirijos kare yra daugybė kariaujančių grupių, o konfliktas vyksta ne tik tarp režimo ir sukilėlių pajėgų.

Pastarosios irgi susiskaldžiusios į nuosaikiuosius, JAV remiamą Laisvąją Sirijos armiją ir islamistų ekstremistų grupes.

Visos grupuotės nori nuversti režimo lyderį Basharą al-Assadą, tačiau jų galutinis tikslas skiriasi – nuo demokratijos iki islamo valstybės.

Nuosaikių pažiūrų opozicijos aktyvistai įsitikinę, kad galingieji, susitarę dėl Rusijos parengto plano, leidžia Damaskui išsisukti. Esą režimui būtinai reikia suduoti karinį smūgį, nes kitaip šalyje dar labiau išdrąsės džihadistai.

„Jeigu nebus veiksmų, visi puls į neviltį. Daugelis prisidės prie „Al Qaeda”. Netgi išsilavinusieji, nes niekas daugiau nepadeda”, – amerikiečių žurnalistams sakė vienas sukilėlis, priskiriantis save nuosaikiųjų būriui.

Į Siriją – padėti broliams

Vienas iš tūkstančių „Al Qaeda” savanorių, plūstančių į Siriją įsilieti į kovojančiųjų gretas, yra 22 metų Abu Abdulas Rahmanas iš Tuniso.

Niekada kare nedalyvavęs ir netgi ginklo rankose nelaikęs jaunuolis metė mokslus koledže, kad galėtų prisidėti prie ekstremistų Sirijoje.

Tunisiečio nedomina pinigai ir kitos materialinės gėrybės. Anot A.A.Rahmano, jo pareiga yra ginti Sirijos musulmonus, kuriems niekas nepadeda.

„Visagalis Alachas džihadą padarė mūsų pareiga. Kai mūsų broliai engiami, turime juos paremti, kad ir kur jie būtų, nes musulmonai vieningi”, – aiškino jaunuolis.

A.A.Rahmanas į Siriją buvo nelegaliai atvežtas iš vieno Turkijos pietryčiuose esančio miesto.

Ginklus perkelia kitur?

Turkijoje įsikūrusi sirų opoziciją vienijanti Sirijos nacionalinė taryba (SNT) skeptiškai vertina ir tarptautinės bendruomenės planą, pagal kurį Damaskas atiduotų sunaikinti cheminius ginklus, ir Sirijos sprendimą prisijungti prie tarptautinės Cheminių ginklų konvencijos. Šios sutarties dalyviai turi sunaikinti savo cheminius ginklus.

„Šis gestas yra per menkas ir parodytas per vėlai, kad būtų galima išgelbėti civilius žmones nuo žudikiško režimo kėslų.

Juo aiškiai siekiama išvengti tarptautinių veiksmų”, – pareiškė SNT atstovai.

Buvęs režimo armijos pulkininkas Qassemas Saadeddine’as tikina, jog B.al-Assadas iš tiesų perkelia cheminius ginklus į kitas vietas, kad juos būtų sunkiau rasti.

Negana to, režimas esą siunčia ginklus Libane veikiančiai grupuotei „Hezbollah”.

O kol visi susirūpinę tik cheminiais ginklais, režimas kovoja kitomis priemonėmis.

Antskrydžiai prieš sukilėlius rengiami pietinėse ir rytinėse provincijose, mūšiai tęsiasi ir krikščionių kaime Maluloje. 

Plano gairės

Šeštadienį Vašingtonas ir Maskva susitarė dėl plano, kaip neutralizuoti Sirijos cheminius ginklus, gairių. Susitarimui pritarė ir kitos šalys, o už iniciatyvą rengiant planą vakar Maskvai padėkojo Damaskas.

Pagal planą, kurį analitikai vadina itin ambicingu, Sirija turi per savaitę pateikti išsamų savo cheminių ginklų atsargų sąrašą.

Iki lapkričio turi būti sunaikintos priemonės, kuriomis naudojantis galima pasigaminti cheminių ginklų. Be to, ne vėliau kaip lapkritį Jungtinių Tautų (JT) ginkluotės inspektoriai turi atvykti į Siriją.

Svarbiausias tikslas – visiškai sunaikinti cheminius ginklus iki 2014 metų vidurio.

Vašingtonas ir Maskva sutarė, kad JT rezoliucijoje dėl Sirijos būtų perspėjama apie jėgos panaudojimą, jei Damaskas nesilaikytų įsipareigojimų.

Jei Sirija nevykdys susitarimo, kurį dar turi patvirtinti Cheminių ginklų prevencijos organizacija, Damasko lauks priemonės pagal JT Chartijos septintąjį skyrių, kuriame apibrėžiamas sankcijų ir karinių veiksmų vykdymas.

Tiesa, JAV mano, jog cheminiai ginklai Sirijoje laikomi 45 vietose, kurios yra kontroliuojamos valdžios. Rusija dėl vietų skaičiaus nesutinka ir nemano, kad visos jos yra režimo rankose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.