Amerika teigia, kad ekspertų ataskaita aiškiai parodo – kaltas B.al-Assadas

Britai ir prancūzai sutinka su amerikiečiais

Šioje, 2001 metais darytoje nuotraukoje, parodyta, kaip atrodo cheminio ginklo arsenalas.<br>AP nuotr.
Šioje, 2001 metais darytoje nuotraukoje, parodyta, kaip atrodo cheminio ginklo arsenalas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 17, 2013, 9:34 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 3:25 AM

„Toje ataskaitoje pateikta informacija, kad raketomis „žemė-žemė“, kurių turi tik Assado režimas, buvo paskleistas agentas zarinas, paaiškina, kieno atsakomybė“, - sakė Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney. 

Baltųjų rūmų reakcija buvo pareikšta po to, kai JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas JT Saugumo Tarybai pasakė, kad JT ekspertai rado nenuginčijamų cheminio ginklo panaudojimo Sirijoje įrodymų. 

JT tyrėjų komanda savo ataskaitoje nurodė, jog turi „aiškių ir įtikinamų“ įrodymų, kad Gutoje buvo panaudotos zarino dujos ir kad cheminiai ginklai per pustrečių metų trunkantį Sirijos konfliktą buvo naudojami „palyginti dideliu mastu“. 

Saugumo Tarybos susitikimas įvyko dvi dienos po to, kai Rusija ir Jungtinės Valstijos susitarė dėl plano Sirijos cheminiams ginklams per vienus metus sunaikinti.

Britai ir prancūzai sutinka su amerikiečiais

JT ataskaitoje nenurodomi cheminės atakos kaltininkai. Vis dėlto Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Williamas Hague'as sakė, kad iš ataskaitoje minimų techninių detalių, įskaitant atakos mastą, laboratorinių tyrimų duomenis, liudininkų parodymus bei informaciją apie panaudotą amuniciją ir jos trajektoriją - yra aišku, kad vienintelė konflikto šalis, kuri naudojo cheminį ginklą, yra Sirijos režimas. Rusija ne kartą atsisakė pripažinti Sirijos kaltę. Maskvos atstovas Jungtinėse Tautose Vitalijus Čurkinas sakė manąs, kad kai kurie kolegos padarė per skubias išvadas. Jis pridūrė, jog negalima tiesiog nekreipti dėmesio į kaltinimus, kad cheminį ginklą naudojo sukilėliai. V.Čurkinui pasirodė keista, kodėl, jei ataką surengė vyriausybė, tarp jos aukų nebuvo sukilėlių. 

JT šalys dabar bandys parengti Saugumo Tarybos rezoliuciją dėl JAV ir Rusijos susitarimo, pagal kurį, Sirija per savaitę turėtų pranešti apie savo turimus cheminius ginklus ir iki 2014 metų vidurio juos sunaikinti. L.Fabiusas antradienį vyks į Maskvą derėtis dėl šios rezoliucijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.