Rusų ir prancūzų užsienio reikalų ministrai pripažįsta skirtumus Sirijos klausimu 

Rusijos ir Prancūzijos

L.Fabiusas ir S.Lavrovas susitiko Maskvoje.<br>AP nuotr.
L.Fabiusas ir S.Lavrovas susitiko Maskvoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-09-17 14:49, atnaujinta 2018-02-22 02:57

Rusijos užsienio reikalų ministras S.Lavrovas po derybų su kolega iš Prancūzijos L.Fabiusu sakė, kad nors Maskva ir Paryžius turi tą patį tikslą nutraukti kraujo liejimą, yra ir „tam tikrų nesutarimų dėl būdų, kaip tai pasiekti“. L.Fabiusas sakė, kad „skiriasi prieiga dėl metodų“. 

S.Lavrovas taip pat pakartojo Maskvos abejones dėl teiginių, kad Sirijos vyriausybė yra atsakinga už rugpjūčio 21-osios cheminę ataką, ir sakė: „Turime rimčiausio pagrindo manyti, kad tai buvo provokacija“. 

Prancūzija spaudė priimti griežtą Saugumo Tarybos rezoliuciją ir kaltino Sirijos vyriausybę dėl rugpjūčio 21-osios zarino atakos Damasko priemiestyje Gutoje.

L.Fabiusas, kuris pirmadienį susitiko su britų užsienio reikalų sekretoriumi ir JAV valstybės sekretoriumi, drauge su britais išsiuntinės rezoliucijos projektą, kuriame bus reikalaujama pagrasinti sankcijomis, jei prezidentas Basharas al Assadas nesilaikys nusiginklavimo plano, praėjusį savaitgalį sutarto per JAV ir Rusijos derybas.

Tačiau Lavrovas pirmadienį sakė, kad bet kokia rezoliucija, kurioje būtų grasinama, kenktų Sirijos cheminio arsenalo likvidavimo planui ir ilgalaikiam Sirijos taikos planui.

Pasak jo, rezoliucijoje turėtų būti paprasčiausiai pareikšta parama Cheminių ginklų uždraudimo organizacijos programai ir pasiūlyta skirti papildomų darbuotojų Sirijos cheminių objektų saugumui užtikrinti.

Rusija tvirtino, kad rugpjūčio 21-osios ataka buvo sukilėlių provokacija, ir sakė, kad cheminių ginklų naudojimas neatitinka B.al Assado interesų.

Tačiau Prancūzija, Jungtinės Valstijos ir Didžioji Britanija tiesiai kaltina režimą.

JAV yra sakiusios, kad per tą ataką žuvo daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių, o JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas pavadino ją karo nusikaltimu. Tačiau atakos vietoje apsilankę JT ekspertai kaltės jokiai konflikto šaliai nepriskyrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.