Sirija pateikė Rusijai įrodymų, kad cheminę ataką įvykdė sukilėliai

„Tai yra hipotetinis scenarijus“, – pažymėjo S.Riabkovas.

Rusija stengiasi padėti režimui išsisukti iš nepatogios padėties.<br>AP nuotr.
Rusija stengiasi padėti režimui išsisukti iš nepatogios padėties.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-09-18 13:38, atnaujinta 2018-02-22 02:06

„Rusijai buvo perduota atitinkama medžiaga. Mums buvo pasakyta, kad esama įrodymų, jog sukilėliai yra susiję su šia chemine ataka“, – Rusijos naujienų agentūros citavo S.Riabkovo pasisakymą po derybų su Sirijos užsienio reikalų ministru Walidu al Muallemu.

S.Riabkovas taip pat sakė, kad Rusija yra nusivylusi Jungtinių Tautų (JT) ataskaita apie minėtą cheminę ataką, sakydama, kad joje pateikiami tik pasirinkti faktai ir ignoruojami kiti epizodai.

Pasak jo, Rusija „itin atidžiai išnagrinės Sirijos medžiagą, rodančią sukilėlių kaltę“.

„Nematant viso vaizdo ... negalima apibūdinti tų išvadų kitaip nei politizuotomis, tendencingomis ir šališkomis“, – pažymėjo jis.

Provokuodama Vakarų šalių pasipiktinimą, Rusija ne kartą reiškė įtarimus, kad cheminė ataka buvo sukilėlių „provokacija“, surengta siekiant paskatinti Vakarų valstybes pradėti karinę intervenciją.

S.Riabkovas atvyko į Damaską supažindinti Sirijos režimą su praeitą savaitgalį Ženevoje sudarytu Maskvos ir Vašingtono susitarimu, reikalaujančiu likviduoti Sirijos cheminio ginklo atsargas.

Viceministras sakė, kad kalbėdamasis su W.al Muallemu pabrėžė, jog Sirijai svarbu skubiai pateikti detalių apie savo cheminį arsenalą Organizacijai dėl cheminio ginklo uždraudimo (OPCW), kaip numatyta pirmojoje susitarimo sąlygoje.

Rusijos ir JAV susitarimu yra siekiama išvengti JAV vadovaujamos karinės intervencijos, kurią Vašingtonas grasino reaguojant į cheminę ataką. Vakarų šalys dėl to incidento kaltina Sirijos prezidento Basharo al Assado režimą.

Sirijos ambasadorius Maskvoje Riyadas Haddadas sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad S.Riabkovas trečiadienį tikriausiai susitiks su B.al Assadu.

S.Riabkovas sakė patikinęs Siriją, kad „nėra jokio pagrindo“ JT Saugumo Tarybos rezoliucijoje, kuri turėtų būti paskelbta atsakant į minėtą susitarimą dėl cheminių ginklų, taikyti JT Chartijos 7-ąjį straipsnį, numatantį galimybę panaudoti jėgą arba taikyti griežtas sankcijas.

Pasak jo, toks scenarijus gali būti svarstomas tik tuomet, jeigu JT Saugumo Taryba sugebėtų patvirtinti, jog buvo pažeista konvencija dėl cheminių ginklų.

„Tai yra hipotetinis scenarijus“, – pažymėjo S.Riabkovas.

„Itin svarbu, kad nebeiškiltų kai kurie politiniai interesai, ypač Niujorke (per JT Saugumo Tarybos posėdį“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.