Vašingtonas tikina, kad dėl Sirijos Rusija plaukia prieš srovę

Jungtinės Valstijos

Iki spalio 1-osios Generalinėje Asamblėjoje Niujorke apsilankys daugiau kaip 100 pasaulio šalių lyderiai, tarp jų - JAV prezidentas Barackas Obama.<br>AP nuotr.
Iki spalio 1-osios Generalinėje Asamblėjoje Niujorke apsilankys daugiau kaip 100 pasaulio šalių lyderiai, tarp jų - JAV prezidentas Barackas Obama.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 18, 2013, 11:37 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 2:16 AM

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas antradienį sakė, jog Maskva mano, kad ta rugpjūčio 21-osios ataka buvo „provokacija“.

Toks JAV ir Rusijos varžymasis vyksta net ir susitarus dėl Sirijos cheminių ginklų likvidavimo iki 2014 metų vidurio.

Tas netikėtas, praėjusį savaitgalį pasiektas Vašingtono ir Maskvos susitarimas užbėgo už akių JAV kariniams smūgiams, kurie vos prieš dvi savaites atrodė neišvengiami ir kurie turėjo būti bausmė Damaskui už tą cheminę ataką bei priemonė atgrasinti jį nuo tolesnio cheminių ginklų naudojimo.

Pirmadienį paskelbtoje Jungtinių Tautų (JT) ataskaitoje sakoma, kad Sirijoje buvo panaudoti cheminiai ginklai, tačiau nenurodoma, kas juos panaudojo.

Vyriausiasis Jungtinių Tautų (JT) ginklų inspektorius teigia, kad bus sunku rasti ir sunaikinti visus Sirijos cheminius ginklus, bet mano, kad tai įmanoma, informuoja BBC.

Ake Sellstromas sakė, kad daug priklausys nuo Damasko ir opozicijos pozicijų bei jų noro dalyvauti derybose. Inspektorius pridūrė, kad darbas bus sunkus.

A.Sellstromas ir jo komanda po vizito Sirijoje nustatė, kad per ataką Damasko rajone rugpjūčio 21 dieną buvo panaudotos nervus paralyžiuojančios zarino dujos. JT inspektorių ataskaitoje nė viena konflikto šalis nėra kaltinama dėl cheminio ginklo panaudojimo. Vakarų šalys dėl išpuolio kaltina Sirijos prezidento Basharo al-Assado pajėgas. Dabar JT Saugumo Taryba bando susitarti dėl rezoliucijos šiuo klausimu.

A.Sellstromas sakė, kad jo komandos ataskaita apie cheminę ataką galėjo prisidėti prie to, kad Sirija pareiškė esanti pasirengusi atsisakyti cheminių ginklų.

Antradienį penkios nuolatinės JT Saugumo Tarybos narės Prancūzija, Didžioji Britanija, JAV, Rusija ir Kinija susitiko Niujorke aptarti rezoliucijos dėl Sirijos cheminių ginklų. Jau kilo nesutarimų dėl rezoliucijos teksto. Prancūzija, Didžioji Britanija ir JAV nori, kad rezoliucijoje būtų grasinama kariniais veiksmais, bet Rusija tam prieštarauja.

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai tvirtina, kad draudžiamus cheminius ginklus prieš civilius sirus panaudojo prezidento Basharo al Assado pajėgos.

„Jis plaukia prieš tarptautinės viešosios opinijos srovę ir, dar svarbiau, faktus“, - sakė JAV valstybės departamento atstovė Jennifer Psaki, turėdama omenyje S.Lavrovą.

„(JT ataskaitoje) nedviprasmiškai patvirtinama, kad Sirijoje buvo naudojami cheminiai ginklai, tarp jų - nervus (paralyžiuojantis) agentas zarinas. Visi tai žinome. Tačiau remiantis mūsų preliminariu ataskaitoje pateiktos informacijos peržvelgimu, kelios itin svarbios detalės patvirtina Assado režimo kaltę dėl šios atakos įvykdymo“, - sakė J.Psaki.

Karas Sirijoje neabejotinai bus svarbiausia 68-osios Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos tema. Asamblėja antradienį oficialiai pradėjo darbą.

JT generalinis sekretorius Ban Ki Moonas paragino Saugumo Tarybą priimti stiprią rezoliuciją dėl Sirijos. Taryba esą turi rasti būdą, kaip įgyvendinti Rusijos ir JAV planą dėl Sirijos cheminių ginklų. „Jei rezoliucijos nebūtų laikomasi, grėstų padariniai“, - pabrėžė JT vadovas.

JIs informavo Generalinę Asamblėją apie pirmadienį JT ekspertų pateiktą ataskaitą dėl cheminio ginklo panaudojimo Sirijoje. JT misija vienareikšmiškai ir objektyviai patvirtino, kad cheminis ginklas buvo panaudotas, sakė jis, pridurdamas, kad „faktai kalba patys už save“. Kaip atsako Ban Ki Moonas tikisi stiprios JT Saugumo Tarybos rezoliucijos.

Ban Ki Moonas paskelbė, kad inspektoriai tolesniems tyrimams turėtų grįžti į Siriją, kai tik tai bus įmanoma. Baigę darbą, jie tada pateiktų baigiamąją ataskaitą. Ban Ki Moono teigimu, per pustrečių metų nuo konflikto Sirijoje pradžios žuvo daugiau kaip 100 000 žmonių.

Iki spalio 1-osios Generalinėje Asamblėjoje Niujorke apsilankys daugiau kaip 100 pasaulio šalių lyderiai, tarp jų - JAV prezidentas Barackas Obama.

Generalinė Asamblėja oficialiai yra aukščiausia JT institucija. Tačiau ji, priešingai nei Saugumo Taryba, negali skelbti sankcijų. Asamblėjoje kiekviena šalis turi vieną balsą, nesvarbu kokio dydžio ji yra ar kiek gyventojų turi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.