Sirija pradėjo siųsti duomenis apie savo cheminį ginklą

Sirija iki šeštadienio turi pateikti cheminių ginklų sąrašą.

Per cheminio ginklo atakas prie Damasko žuvo daugiau negu 1400 žmonių.<br>AP nuotr.
Per cheminio ginklo atakas prie Damasko žuvo daugiau negu 1400 žmonių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 20, 2013, 6:10 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:35 PM

Hagoje įsikūrusi organizacija pridūrė, jog tikisi ateinančiomis dienomis gauti daugiau duomenų iš Sirijos, ir atidėjo sekmadienį planuotą susitikimą.

Sirija iki šeštadienio turi pateikti cheminių ginklų sąrašą.

JAV pagrasino kariniu smūgiu po cheminės atakos Damasko priemiestyje praėjusį mėnesį.

JAV, Didžioji Britanija ir Prancūzija kaltina Sirijos vyriausybės pajėgas dėl zarino dujų atakos, tačiau prezidentas Basharas al Assadas tvirtina, kad tai - sukilėlių grupių darbas.

Tuo metu JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry tikina, kad Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba turi būti pasirengusi kitą savaitę susitarti dėl įpareigojamos rezoliucijos Sirijos cheminių ginklų klausimu.

JT ataskaita įrodė, kad Sirijos režimas yra kaltas dėl rugpjūtį įvykdytos cheminių ginklų atakos, sakė J.Kerry.

„Dabar ateina išbandymas. Saugumo Taryba turi būti pasirengusi kitą savaitę veikti. Tarptautinei bendrijai gyvybiškai svarbu atsistoti ir atvirai pasakyti“, - pridūrė jis.

J.Kerry sekmadienį išvyksta į pasaulio lyderių susitikimą Niujorke – metinę JT Generalinę Asamblėją, kurioje turi dominuoti pilietinio karo Sirijoje klausimas.

Tautų bendrijai pasakyčiau, kad laiko nedaug. Nešvaistykime laiko diskutuodami apie tai, ką jau žinome“, - ragino JAV valstybės sekretorius.

„Vietoje to turime pripažinti, kad pasaulis stebi ir žiūri, ar galime išvengti karinių veiksmų bei taikiomis priemonėmis pasiekti (Sirijos cheminių ginklų likvidavimą)“, - sakė jis.

„Visiškas Sirijos cheminių ginklų pašalinimas čia yra įmanomas, taikiomis priemonėmis“, - tvirtino jis.

Rusija rėmė Sirijos tvirtinimus, kad dėl rugpjūčio 21-osios cheminės atakos, per kurią, pasak Vašingtono, žuvo maždaug 1,4 tūkst. sirų, yra kalti opozicijos sukilėliai.

„Šiandien tikrai neturime laiko apsimesti, kad kažkas gali turėti savą faktų rinkinį ... Ši kova dėl Sirijos cheminių ginklų – ne žaidimas“, - sakė J.Kerry netikėtame pareiškime reporteriams.

Ketvirtadienį Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pirmąkart užsiminė, kad Paryžius gali apginkluoti Sirijos sukilėlius pagal „kontroliuojamą programą“, atsižvelgiant į faktą, kad jie yra atsidūrę tarp dviejų ugnių – Sirijos vyriausybės ir radikaliųjų islamistų.

Pažymėjęs, kad Rusija tiekia ginklus Sirijos vyriausybei, Malyje viešėjęs F.Hollande'as sakė, kad Prancūzija galėtų apginkluoti sukilėlius, „tačiau darysime tai atsižvelgdami į platesnį kontekstą su virtine šalių ir pagal programą, kuri gali būti kontroliuojama, nes negalime sutikti, kad ginklai patektų į džihadistų, prieš kuriuos čia kovojome, rankas“.

F.Hollande'as kalbėjo per spaudos konferenciją Bamake, kur jis dalyvavo Malio prezidento prisaikdinimo ceremonijoje.

Prancūzija, kuri yra viena iš įnirtingiausių Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo kritikių, iki šiol vengė apginkluoti sukilėlius, nors birželį buvo atšauktas Europos Sąjungos (ES) ginklų tiekimo embargas. Paryžius baiminosi, kad tie ginklai gali patekti į islamistų rankas.

Paryžius iki šiol tiekė vadinamąją nemirtinąją pagalbą – pradedant neperšaunamomis liemenėmis, baigiant naktinio matymo prietaisais ir ryšių įranga. Prancūzija pirmiausiai siekia padėti suformuoti Laisvosios Sirijos armijos vadovybę, apmokyti sukilėlius Jordanijoje ir dalytis žvalgybos duomenimis.

„Kalbant apie ginklų tiekimą, visuomet sakėme, kad norime kontroliuoti tas siuntas, jeigu jos bus – kad jos iš tikrųjų pasiektų Laisvąją Sirijos armiją ... nes ji atstovauja Sirijos nacionalinei koalicijai, kurią pripažįstame teisėta Sirijos žmonių atstove ir kuri mūsų dienomis atsidūrusi tarp kūjo ir priekalo“, – aiškino F.Hollande'as.

„Kūjis yra Sirijos režimo smūgiai ir oro ir (kiti) veiksmai, o priekalas – radikalusis islamas“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.