Ataką Nairobyje vykdo Somalio kovotojai

Užfiksavo vaizdo kameros

Kenijos pajėgos praeitą naktį išvedė daugiau žmonių iš prekybos centro, kuriame yra įsitvirtinę įkaitų pagrobę islamistai kovotojai, o kariai artėja prie užpuolikų.<br>AP nuotr.
Kenijos pajėgos praeitą naktį išvedė daugiau žmonių iš prekybos centro, kuriame yra įsitvirtinę įkaitų pagrobę islamistai kovotojai, o kariai artėja prie užpuolikų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2013-09-23 14:52, atnaujinta 2018-02-21 21:49

Kenijos Raudonasis Kryžius pateikia informaciją, kad bent 69 žmonės neabejotinai žuvo, o dar 63 laikomi dingusiais per tebesitęsiančią islamistų kovotojų ataką.

Manoma, kad dalis iš 63 dingusių asmenų gali tebebūti laikomi įkaitais kovotojų, besipriešinančių Kenijos pajėgų pastangoms juos neutralizuoti, o kiti galėjo žūti per jau trečią dieną besitęsiančią dramą.

Abu Omaru pasivadinęs vyras, kuris teigė palaikantis kontaktus su islamistų kovotojais, esančiais prekybos centre „Westgate“, taip pat sakė, kad jie nesiderės dėl įkaitų dramos užbaigimo.

Jis BBC radijui kalbėjo po to, kai keli britų laikraščiai pranešė, kad tą ataką galėjo suorganizuoti Samantha Lewthwaite, vieno iš sprogdintojų mirtininkų, kurie įvykdė 2005 metų atakas prieš Londono transporto sistemą, našlė.

„Sklinda gandų, kad dalyvavo amerikiečių, britų ir kitų įvairias pilietybes turinčių užpuolikų, - sakė Abu Omaru pristatęs vyras. - Galiu jums patvirtinti, kad visi šie (teiginiai) nėra teisingi, žinau, kad tai - pagrindo neturintys gandai“.

Jis teigė, kad moterys niekada nedalyvautų vykdant tokias atakas.

„Neįdarbiname savo seserų vykdyti tokių karinių atakų, tad tai yra tik pagrindo neturintys gandai“, - sakė jis ir pridūrė, kad „derybų nebus“.

„Kalbėjomės su mudžahidais „Westgate“ viduje ir jie mums pasakė, jog Kenijos vyriausybė ragina juos derėtis ir taip pat teikia tam tikrų paskatinimų, kad būtų susėsta prie derybų stalo, - sakė jis. - Kiekvienas mudžahidas eina kovoti vieninteliu teisingu būdu ... Jis nori mirti vardan Dievo, kad pasiektų kankinystę, o tai aiškiai glumino daugelį vakariečių ir jie su tuo nesusitaikė“.

Užfiksavo vaizdo kameros

Apie 12 užpuolikų dalyvauja atakoje viename Nairobio prekybos centre, per kurią žuvo jau bent 68 žmonių, pirmadienį pranešė dienraštis „The Standard“, išanalizavęs saugos vaizdo kamerų įrašus.

Tie vaizdai patvirtino liudininkų pasakojimus, kad užpuolikai, ginkluoti automatais, granatomis ir pistoletais, taip pat turintys daug šaudmenų, įsiveržė į prekybos centrą tiek per priekinį, tiek per užpakalinį įėjimą.

Didžiausia grupė įžengė per priekinį įėjimą ir atakavo vieną kavinę, šaudydami bei sprogdindami granatas.

Dar maždaug keturi užpuolikai, prisidengę veidus skarelėmis, įsiveržė per daugiaaukštės automobilių stovėjimo aikštelės įėjimą, nušovę vieną apsaugininką.

Ta grupė vėliau pateko į automobilių stovėjimo aikštelę ant pastato stogo, kur vyko vienos vietos radijo stoties vakarėlis.

Užpuolikai sviedė į minią dvi granatas, bet sprogo tik viena iš jų.

Užpuolikai taip pat metė granatą pro duris, vedančias iš viršutinės stovėjimo aikštelės į prekybos centrą, o nuo sprogimo tos durys užstrigo. Tuomet kovotojai jas pramušė šūviais ir pradėjo šaudyti į viduje esančius pirkėjus bei darbuotojus.

Pasak liudininkų, žmonėms buvo liepta pacituoti islamo tikėjimo išpažinimą. Tie, kurie sugebėdavo ištarti bent porą pirmųjų žodžių, būdavo paliekami gyvi, o neįstengusius užpuolikai nušaudavo.

„Kai pasakiau pirmąjį šachados (tikėjimo išpažinimo) žodį, jie nuėjo toliau. Taip likau gyvas“, – vienas iš įvykių liudininkų sakė „The Standard“.

Tuo metu kita didesnė užpuolikų grupė kovėsi prie pagrindinio įėjimo į prekybos centrą.

„Gauja buvo ginkluota šautuvais, kurie jiems suteikė pranašumą prieš mėginančius juos pulti“, – sakė vienas liudininkas, kuris buvo incidento vietoje ir turėjo ginklą.

Ta grupė skynėsi kelią į viršų, o bendrininkai, patekę iš stovėjimo aikštelės ant stogo, leidosi žemyn.

Vaizdo įrašuose matoma, kaip užpuolikai suvarpo kulkomis vieno tualeto duris – matyt, supratę, kad ten pasislėpė daug žmonių.

Vėliau keli užpuolikai nuėjo į kino salių kompleksą viršutiniame aukšte, o kiti patraukė į prekybos centro administracijos patalpas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.