Kenijos pajėgos apsiautė Nairobio prekybos centrą, iš kurio kyla juodi dūmai

„Kas bebūtų, mes neketiname trauktis“, – pridūrė jis. 

Per kruviną išpuolį prekybos centre „Westgate“ žuvo kelios dešimtys žmonių.<br>AP nuotr.
Per kruviną išpuolį prekybos centre „Westgate“ žuvo kelios dešimtys žmonių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, „Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 23, 2013, 4:15 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:44 PM

Kol kas vis dar nežinoma, kiek įkaitų ir kovojų yra užsidarę prekybos centre „Westgate“, praėjus dviems valandoms po garsių sprogimų serijos ir šūvių, po kurių iš vienos komplekso dalies pradėję kilti tirštų juodų dūmų kamuoliai. 

Kenijos vidaus reikalų ministras Josephas Ole Lenku (Džozefas Olė Lenku) spaudos konferencijoje sakė, kad kovojai – visi vyrai, nors kai kurie jų per užpuolimą buvo persirengę moterimis – padegė parduotuvėje rastus čiužinius, ir pridūrė, jog du „teroristai“ buvo nukauti pirmadienį. Dar vienas užpuolikas žuvo šeštadienį. 

Pasak Kenijos kariuomenės vado, kovotojai susirinko „iš viso pasaulio“. 

„Mes čia kovojame su pasauliniu terorizmu“, – sakė Julius Karangi (Džulijus Karangis), Kenijos ginkluotųjų pajėgų vadas. 

Saugumo pareigūnai netoli įvykio vietos sakė, kad maždaug vidurdienį nugriaudėjusius sprogimus sukėlė į vidų besiverždamos Kenijos pajėgos; šio puolimo išvakarėse, sekmadienį, Kenijos prezidentas Uhuru Kenyatta (Uhurus Kenjata) atmetė reikalavimą išvesti Kenijos pajėgas iš kaimyninio Somalio. 

Tačiau vidaus reikalų ministras sakė neturintis informacijos apie kokius nors sprogimus, o kariuomenės atstovas atsisakė atsakyti į klausimą, ar sprogdino ir kovotojai. 

„Al Shebab“ kovotojai perspėjo, kad nužudys įkaitus, jeigu policija bandys įsiveržti. 

Kaip ir kiti pareigūnai, kurie po šeštadienio skerdynių iš visų jėgų stengiasi pabrėžti sėkmingas šimtų įstrigusių ir siaubo ištiktų žmonių gelbėjimo pastangas, J.O.Lenku sakė, kad didžioji parduotuvių komplekso dalis yra kontroliuojama ir pabėgimas iš jos yra neįmanomas. 

Vienas aukšto rango pareigūnas sakė, kad saugumo pajėgos, kurias konsultuoja Vakarų ir Izraelio ekspertai, „siaučia“ kovotojus. 

„Mes darome viską, kas įmanoma, nors atsargiai, kad užbaigtumėme šį procesą“, – sakė J.O.Lenku. 

„Teroristai gali būti pabėgę ir pasislėpę kai kuriose parduotuvėse, bet mes dabar kontroliuojame visus aukštus“, – kalbėjo jis. 

J.O.Lenku padėkojo už užsienio vyriausybių „paramą“, bet pareiškė, kad Kenijos pajėgos kol kas tvarkosi be jos. Vakarų šalys sunerimusios dėl su „al Qaeda“ susijusių grupuočių keliamo smurto Afrikoje, nuo Nigerijos iki Malio kontinento vakaruose, Alžyro ir Libijos šiaurėje iki Somalio ir dabar Kenijos rytuose. 

Nairobis 1998 metais buvo vienas pirmųjų „al Qaeda“ stambiųjų išpuolių taikinių, kai sprogimas JAV ambasadoje pareikalavo daugiau nei 200 žmonių gyvybių. Kai kurie apžvalgininkai sako, kad dabartinis išpuolis rodo, jog silpstanti „al Shebab“ mėgina atsikeršyti už Kenijos pajėgų pergales Somalyje, ir naujų tarptautinio smurto išpuolių pavojus vis dar išlieka. 

J.Karangi kovotojus pavadino „daugiataute rinktine iš viso pasaulio“. Jis sakė, kad kovotojai padegė čiužinius, norėdami nukreipti dėmesį, bet dabar jau neturi vilties ištrūkti. 

„Jeigu nori, dabar jie gali pasiduoti“, -sakė generalinio štabo viršininkas. 

„Kas bebūtų, mes neketiname trauktis“, – pridūrė jis. 

Tarp žuvusių - keturi britai

Patvirtinta, kad per Somalio islamistų kovotojų išpuolį Nairobio prekybos centre žuvo ketvirtas britas, pirmadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija Londone.

„Galime patvirtinti, kad gavome patvirtinimą, jog tarp aukų yra ketvirtas Britanijos pilietis, pranešė ministerijos atstovė naujienų agentūrai AFP.

Anksčiau buvo pranešta, kad per kruviną išpuolį prekybos centre „Westgate“ žuvo 69 žmonės, iš jų du britai ir dar vienas Australijos ir Britanijos pilietybę turintis asmuo.

Atakavo iš įvairių šalių kilę užpuolikai 

Kenijoje Nairobio prekybos centro užpuolime dalyvavo ginkluoti teroristai iš įvairų šalių, sakė pirmadienį vienas Kenijos saugumo tarnybos pareigūnas, bet konkrečių šalių nenurodė. 

„Mes žinome, kas jie yra, jų tautybę ir net skaičių“, – sakė Julius Karangi, Kenijos generalinio štabo viršininkas, kuris dar pridūrė, kad „tai tikra daugiatautė rinktinė iš viso pasaulio“. 

„Mes taip pat turime žinių, kad tai nėra vietinis įvykis. Mes kovojame su pasauliniu terorizmu, ir turime pakankamai žvalgybos duomenų, kad tai sakytume“, – pažymėjo jis.

JAV palaiko Kenijos žmones

Jungtinės Valstijos atidžiai stebi kruviną apsiaustį Kenijos prekybos centre ir palaikys šios šalies žmones ateityje, pirmadienį pranešė JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry. 

„Nuožmus ir bevertis terorizmas vis dar išlieka rimtu iššūkiu visur pasaulyje, kaip mes visi žinome, ar tai būtų Manhatane, ar prekybos centre Nairobyje, ar dar kur nors pasaulyje“, – sakė J.Kerry per konferenciją Jungtinėse Tautose (JT). 

„Ir visi mes privalome būti budrūs. Mes palaikome Kenijos žmones..., jie nenusimenantys žmonės, bet artimiausiomis sunkiomis dienomis jiems reikės pasaulio paramos“, – kalbėjo jis. 

Raudonojo Kryžiaus pareigūnai pranešė, kad per tebevykstančią apsiaustį, kuri prasidėjo su „al Qaeda“ susijusiai Somalio islamistų kovotojų grupuotei „al Shebab“ šeštadienį surengus ataką Nairobio prekybos centre, žuvo mažiausiai 62 žmonės. 

Patvirtinta, kad tarp 200 per išpuolį sužeistų žmonių yra penki amerikiečiai. Kenijos saugumo pajėgos pirmadienį toliau dalyvavo nuožmiame susirėmime su kovotojais, kurie tebėra didžiulio prekybos centro viduje. 

„Svarbiausia, kad ši tragedija visiems mums visiems yra siaubingas priminimas, kad mes visi priklausome vienas nuo kito“, – sakė J.Kerry JT konferencijoje kovos su negalia tema, kuri vyksta antradienį prasidedančios kasmetinės JT Generalinės Asamblėjos užkulisiuose. 

„Tai, kas atsitinka vienoje šalyje, diena iš dienos mums primenama, svarbu daugeliui kitų, mums visiems“, – kalbėjo JAV diplomatijos vadovas. 

JAV pareigūnai sako, kad tiria pranešimus, jog tarp užpuolikų esama JAV piliečių, tačiau kol kas šie CNN pranešimai nebuvo patvirtinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.