Teroro išpuolis Nairobyje – kerštas už Somalį

Amina. Šis vardas tapo kai kurių Nairobio prekybos centro „Westgate” lankytojų bilietu į laisvę. Bandydami atskirti, kurie jų nėra musulmonai, teroristai liepė pasakyti pranašo Mahometo motinos vardą.

Kenijos saugumo pajėgoms ir policijai iš apsiausto prekybos centro pavyko saugiai išgabenti apie tūkstantį žmonių.
Kenijos saugumo pajėgoms ir policijai iš apsiausto prekybos centro pavyko saugiai išgabenti apie tūkstantį žmonių.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 23, 2013, 8:57 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:15 PM

Anot išpuolio liudininkų, musulmonams buvo leista atsistoti ir išeiti. O tie žmonės, kurie nepasakė, kad pranašo Mahometo motinos vardas Amina, buvo nušauti, rašo „Lietuvos rytas“.

Kiti likę gyvi per išpuolį pasakojo, kad į prekybos centrą įsiveržę teroristai, norėdami atskirti, kurie lankytojai nėra musulmonai, prašydavo padeklamuoti ir kokį nors posmą.

Taikinys – baltaodžiai?

„Su dukterimis pasislėpiau po mašina. Mačiau, kaip užpuolikai išrikiavo apie 40 žmonių ir klausė, kurie iš jų yra musulmonai.

Jie turėdavo tai įrodyti pasakydami pranašo motinos vardą. Į tuos, kurie suklydo, buvo šauta. Visur telkšojo kraujas”, – pasakojo siaubą išgyvenęs Elijah Kamau.

Anot kitų liudininkų, tik musulmonams palikus prekybos centrą „Westgate”, Somalio teroristų grupuotės „Al Shabab”, siejamos su „Al Qaeda”, nariai ėmė šaudyti automatais AK-47 ir svaidyti granatas.

Kenijos sostinėje Nairobyje šeštadienio vidurdienį prasidėjusios ir vakar vakare vis dar vykusios dramos taikiniai, regis, pirmiausia buvo baltaodžiai.

Ne vienas asmuo pasakojo matęs, kaip daugybė jų kūnų buvo suversti ir išvežti iš prekybos centro vežimėliuose prekėms dėti.

Vakar žuvusiųjų, tarp kurių buvo vakariečių, skaičius pasiekė 59, 175 žmonės buvo sužeisti. Per ataką žuvo ir garsus Ganos poetas bei valstybės veikėjas Kofi Awoonoras.

Pulti grasino ne kartą

Atsakomybę už teroristinį išpuolį prisiėmusi grupuotė „Al Shabab” pareiškė, kad ji keršija Kenijai už 4 tūkst. karių dislokavimą Somalyje nuo 2011 metų.

Atsaką Somalio kovotojams Nairobis nusprendė duoti po to, kai šiaurinėje šalies dalyje, esančioje prie Somalio sienos, buvo įvykdyta virtinė atakų ir pagrobimų.

Kenijos kariai kartu su kitų Afrikos Sąjungos narių pajėgomis bando apsaugoti trapią Somalio, kuris iš esmės yra nevaldomas, valdžią.

„Al Shabab” ne kartą grasino keršyti Kenijai už karių dislokavimą Somalyje ir kovas perkelti į kaimyninę šalį.

Tarp lyderių – moteris

„Westgate” teroristai pasirinko apgalvotai. Šeštadienį čia vyko vaikams skirtas renginys ir buvo daugiau nei tūkstantis lankytojų.

Negana to, viename prabangiausių šalies prekybos centrų dažnai lankosi užsieniečiai ir turtingi Kenijos gyventojai, kurių dauguma indų kilmės.

Kas vyksta „Westgate” viduje, per išpuolį buvo sunku pasakyti. Iki vakar vakaro nebuvo aiškus nei įkaitų, nei užpuolikų skaičius. Tačiau saugumo šaltiniai prasitarė, kad mažiausiai viena teroristė yra moteris ir ji atlieka vadovės vaidmenį.

Vis dėlto daugiau informacijos turinčių žurnalistų vakar buvo prašoma labai atsargiai pranešinėti apie pasirengimo šturmui eigą – juk kovotojai gali sekti skelbiamas naujienas. Jie patys apie vykdomą išpuolį pranešinėjo tinkle „Twitter”.

Šeštadienį „Westgate” buvęs Arjenas Westra pasakojo sėdėjęs kavinėje, kai pasigirdo šūviai. Aplinkui kilo chaosas: žmonės bėgo, rėkė, verkė, puldinėjo ant žemės.

Panašų chaosą matė ir įvykį išgyvenęs Surajitas Borkakyoty, kuris su 20 kitų žmonių pasislėpė vienos kavinės virtuvėje ir bandė apsisaugoti nuo užpuolikų praėjimus blokuodami šaldytuvais ir šaldymo kameromis.

„Bandėme nuraminti žmones ir prašėme jų nesinaudoti telefonais arba išjungti garsą. Visąlaik girdėjome šūvius. Lyg būtų karas”, – pasakojo vyras.

Britė Hannah Chisholm prasidėjus dramai su likimo draugais bėgo iš vienos vietos į kitą, kol galiausiai su apie 60 žmonių slėptuve pasirinko didelį sandėlį.

Grupė iš pradžių manė, kad užpuolikai yra vagys, todėl nebandys veržtis į sandėlį.

„Al Shabab” kelia didžiulę grėsmę

Su „Al Qaeda” siejama teroristų grupuotė „Al Shabab” teigia turinti Somalio, kaip islamo valstybės, viziją.

Grupuotė buvo išstumta iš visų pagrindinių miestų pietinėje ir centrinėje Somalio dalyje, tačiau vis tiek kelia didžiulę grėsmę. Pietinėje šalies dalyje jai pavaldžios liko daugiausia kaimo vietovės.

2011 metų rugpjūtį „Al Shabab” buvo išstumta iš Somalio sostinės Mogadišo, o labai svarbų Kisimajo uostą paliko 2012-ųjų rugsėjį.

Nors Afrikos Sąjunga „Al Shabab” išstūmimą iš Mogadišo ir Kisimajo laiko svarbiu laimėjimu, grupuotė dažnai vykdo išpuolius įvairiose Somalio vietose. Anot analitikų, „Al Shabab” kova panaši į partizaninį karą.

„Al Shabab”, kurios vienintelė sąjungininkė regione yra Eritrėja, išvertus iš arabų kalbos reiškia „Jaunimas”. Sau pavaldžiose teritorijose grupuotė yra įvedusi griežtą šariato teisę. Pavyzdžiui, neištikimybe apkaltintos moterys mirtinai užmėtomos akmenimis, vagims nupjaunamos rankos.

Grupuotės lyderis yra Ahmedas Abdi Godane, kilęs iš separatistinio regiono Somalilando.

„Al Shabab” yra įvykdžiusi ir daugiau išpuolių už Somalio ribų. 2010 metais jai surengus ataką Ugandos sostinėje Kampaloje žuvo 76 pasaulio futbolo čempionato rungtynes per televiziją stebėję žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kas yra vatnikai ir kiek jų?