Kenijos prezidentas skelbia pergalę po apsiausties Nairobio prekybos centre

Kenijos prezidentas antradienį

Per šturmą buvo suimti 11 įtariamųjų.<br>"Reuters" nuotr.
Per šturmą buvo suimti 11 įtariamųjų.<br>"Reuters" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 25, 2013, 11:32 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:15 PM

„Užtraukėme gėdą savo užpuolikams ir juos įveikėme“, – prezidentas Uhuru Kenyatta pareiškė savo kreipimesi į tautą per televiziją, kuris buvo paskelbtas keliomis valandomis vėliau nei planuota dėl susišaudymų, kurie tęsėsi prabangiame prekybos centre „Westgate“.

Kenija parbloškė blogį ir triumfavo“, – pridūrė šalies vadovas.

Tačiau ir po U.Kenyattos pareiškimo kariai liko tame dideliame komplekse, o saugumo pareigūnai sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“, kad viduje dar gali būti likę ginkluotų užpuolikų arba užminuotų spąstų. Planas išnešti kūnus buvo atšauktas dėl tebesitęsiančių susirėmimų prekybos centre, kuriame dėl gaisro įgriuvo trys aukštai.

Sakydamas, kad šio išpuolio aukomis tapo „nekalti, pavojaus nekeliantys civiliai“, atstovaujantys „įvairioms tautybėms, rasėms, etninėms, religinėms ir kitoms gyvenimo sritims“, nuliūdęs U.Kenyatta paskelbė naujausią patvirtintų aukų skaičių: žuvo mažiausiai 61 civilis asmuo, šeši saugumo pajėgų nariai ir penki Somalio islamistų grupuotės „al Shebab“ kovotojai.

Apie 175 žmonės buvo sužeisti, iš kurių 62 tebebuvo gydomi ligoninėse. Prezidentas pripažino, kad „kelių“ aukų, įskaitant nukautus teroristus, kūnai tebėra įstrigę po griuvėsiais.

Tačiau kitas vyriausybės pareigūnas teigė, kad aukų gali būti daug daugiau, o lavoninės darbuotojai yra pasirengę priimti dar iki 60 kūnų. Vienos Vakarų šalies ambasados pareigūnas sakė, kad aukų skaičius gali dar gali padidėti maždaug šimtu.

„Jie visur mato lavonus. Jie neranda likusių gyvų, jokių gyvų įkaitų“, – sakė vienas Nairobio gyventojas, kurio brolis yra vienas iš karių, dalyvavusių operacijoje prekybos centre.

U.Kenyatta sakė, kad buvo suimti 11 įtariamųjų. Pareigūnai anksčiau buvo paskelbę, kad septyni įtariamieji buvo suimti oro uoste, o dar trys – kitur.

„Tie bailiai sulauks teisingumo, kaip ir jų bendrininkai ir globėja – kad ir kur jie būtų“, – pareiškė akivaizdžiai susijaudinęs U.Kenyatta.

„Nesvyruodami pasipriešinome šiam blogiui, tramdydami savo gilų sielvartą ir skausmą, bei jį nugalėjome, – sakė prezidentas. – Mūsų tautos galva sukruvinta, bet nenulenkta.“

U.Kenyatta paskelbė trijų dienų nacionalinį gedulą, kuris prasideda trečiadienį.

Prezidentas pridūrė, kad teismo ekspertai ištirs nukautų užpuolikų palaikus ir mėgins nustatyti jų tapatybę. Šalies vadovas nepatvirtino ankstesnio Kenijos užsienio reikalų ministrės pareiškimo, kad tarp užpuolikų buvo JAV ir Didžiosios Britanijos piliečių.

Kenijos pareigūnai dar sekmadienio pavakare pradėjo skelbti priartėję prie pergalės prieš, anot jų, 10–15 užpuolikų, dalis kurių dėvėjo juodus turbanus, o daugelis savo liemenes buvo apsikarstę granatomis. Tačiau susirėmimai prekybos centre užsitęsė, todėl bet kokie pareiškimai apie pergalę nebeatrodė labai įtikinami.

Pirmadienį driokstelėjus galingiems sprogimams, antrojo aukšto automobilių stovėjimo aikštelės perdanga įgriuvo į apačioje esančią parduotuvę. Sprogimai padegė automobilius, todėl iš pastato beveik dvi valandas veržėsi tiršti juodi dūmai.

Sprogimai griaudėjo ir antradienį, taip pat girdėjosi šūvių papliūpos. Popietė iš pastato vėl pradėjo kilti dūmai.

Baiminamasi, jog dalis užpuolikų gali būti likę gyvi ir laisvai judėti apgriuvusiame pastate – dideliame komplekse, kuriame veikė garsių prekinių ženklų, tokių kaip „Bose“, „Nike“ ir „Adidas“, parduotuvės, taip pat bankai, restoranai ir lošimo namai.

Du Kenijos kariai, kurie buvo prekybos centro viduje prieš paskelbiant prezidento kalbą, teigė, kad operacija iš esmės baigta, tačiau saugumo pajėgos dar šukavo pastatą ir toli gražu nebuvo patikrinusios visų patalpų. Kitas aukšto rango saugumo pareigūnas, dalyvaujantis šio incidento tyrime, sakė, jog prireiks laiko, kol bus apieškotas visas prekybos centras, prieš paskelbiant, jog visi teroristai sutriuškinti.

„Al Shebab“, kurios pavadinimas arabų kalba reiškia „Jaunimas“, pradėjo grasinti surengti didelę teroro ataką Kenijoje nuo 2011 metų pabaigos, kai Nairobis pasiuntė karius į Somalį po virtinės užsieniečių pagrobimų Kenijoje.

Per keturias apsiausties Nairobyje dienas ši grupuotė skelbė pranešimus socialiniame tinkle „Twitter“, teigdama, kad per karines operacijas Somalyje nukentėdavo niekuo dėti žmonės ir kad ši ataka yra keršto aktas.

Kovotojai buvo aiškiai nusitaikę į nemusulmonus, nes kai kurie gyvi likę liudininkai teigė, kad užpuolikai paleido daug žmonių, kurie įstengdavo ištarti bent dalį formalaus islamo tikėjimo liudijimo – šachados.

Tarp žuvusiųjų esama bent 18 užsieniečių – tarp jų šeši britai, taip pat Prancūzijos, Kanados. Nyderlandų, Australijos, Peru, Indijos, Ganos, Pietų Afrikos Respublikos ir Kinijos piliečių. Tarp sužeistųjų buvo penki amerikiečiai.

Ši teroro ataka pagal aukų skaičių yra didžiausia Kenijoje nuo 1998 metų, kai per „al Qaeda“ įvykdytą sprogdinimą prie JAV ambasados Nairobyje žuvo daugiau nei 200 žmonių.

Saugumo pareigūnai Nairobyje visuomet žinojo, kad „Westgate“, populiarus tarp sostinėje gyvenančių užsieniečių, turistų ir turtingų Kenijos piliečių, yra potencialus taikinys teroristams.

Jungtinių Tautų (JT) stebėsenos grupės Somalyje buvęs koordinatorius Mattas Brydenas sakė, kad nebuvo įmanoma užtikrinti to prekybos ir pramogų komplekso pakankamo saugumo – nebent jis būtų paverstas tvirtove, panašia į JAV ambasadą.

„Dabar pagrindinis klausimas – kaip ši operacija liko nepastebėta, – sakė jis. – Ar ji buvo taip gerai suplanuota, o operacijos saugumas buvo taip gerai užtikrintas, kad jiems pavyko įveikti sistemą? Galbūt taip nutiko dėl rimtų žvalgybos spragų, arba viską lėmė abi priežastys?“

„Kad būtų išvengta tolesnių atakų, būtina tai išsiaiškinti ir pašalinti (spragas), o ne paversti visus prekybos centrus, restoranus ir viešbučius į ambasadą panašiomis tvirtovėmis“, – aiškino M.Brydenas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?