Iranas reikalauja, kad Izraelis pripažintų turintis atominių ginklų

Irano prezidentas

H.Rouhani taip pat sakė esantis įsitikinęs, kad Iranas turi galimybę susitarti su tarptautine bendruomene dėl prieštaringai vertinamos Teherano branduolinės programos per 3–6 mėnesius.<br>AP nuotr.
H.Rouhani taip pat sakė esantis įsitikinęs, kad Iranas turi galimybę susitarti su tarptautine bendruomene dėl prieštaringai vertinamos Teherano branduolinės programos per 3–6 mėnesius.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-09-27 11:13, atnaujinta 2018-02-21 18:03

H.Rouhani taip pat sakė esantis įsitikinęs, kad Iranas turi galimybę susitarti su tarptautine bendruomene dėl prieštaringai vertinamos Teherano branduolinės programos per 3–6 mėnesius.

Irano prezidentas šiuos komentarus išsakė per Jungtinių Tautų (JT) branduolinio nusiginklavimo konferenciją, prieš Irano užsienio reikalų ministro Javado Mohammado Zarifo istorines derybas su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry ir Didžiosios Britanijos, Kinijos, Prancūzijos, Vokietijos bei Rusijos diplomatijos vadovais.

Tame susitikime planuojama aptarti Vakarų šalių kaltinimus, kad Iranas siekia pasigaminti branduolinių ginklų. Jis taps vienu iš aukščiausio lygio Irano ir JAV susitikimų nuo 1979-ųjų islamo revoliucijos Irane.

H.Rouhani sakė, kad Irano pagrindinis priešininkas Izraelis turėtų prisijungti prie Branduolinių ginklų neplatinimo sutarties. Izraelis niekada nėra oficialiai pripažinęs turintis branduolinį arsenalą, tačiau manoma, kad žydų valstybė turi kelias atomines bombas.

H.Rouhani, kalbėdamas kaip dabartinis Neprisijungusiųjų judėjimo lyderis, atkreipė dėmesį į nesėkmingas pastangas paversti Artimuosius Rytus nebranduoline zona.

„Izraelis, kuris yra vienintelis neprisijungęs prie Branduolinių ginklų neplatinimo sutarties šiame regione, turėtų prie jos prisijungti be tolesnio vilkinimo“, – Irano lyderis sakė per susitikimą.

Pasak jo, „visą branduolinę veiklą šiame regione“ turėtų prižiūrėti Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.