Viešnios iš Kenijos sūnus tik per plauką netapo teroristų auka

Gaudė kiekvieną žinią

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Sep 28, 2013, 12:30 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:11 PM

S.Wanjau rengia mokymus, per kuriuos aiškina medikams naujų „Philips“ specialistų sukurtų medicinos prietaisų naudojimo privalumus. Moteriai priskirtos Europos, Vidurio Rytų ir Afrikos šalys. Praėjusį savaitgalį ji dirbo Pietų Afrikos Respublikoje.

Gaudė kiekvieną žinią

„Westgate Mall“ - vienas populiariausių pramogų centrų Nairobyje, kuriame visada gausu tiek vietos gyventojų, tiek turistų. „Vaikai labai mėgo šį prekybos centrą, nes jame įrengta įvairių žaidimo aikštelių“, - pasakojo viešnia.

Įprastai šeštadienį jos sūnus eina žaisti futbolą su bendraamžiais, o vėliau užsuka į prekybos centrą ledų ar saldumynų.

Tačiau tą dieną, kai į prekybos centrą įsiveržė teroristai, S.Wanjau buvo išvykusi, o jos motina prastai jautėsi ir nenuvedė berniuko į treniruotę. Tai padėjo jam išvengti akistatos su mirtimi. „Stebėjau situaciją per televiziją, nuolat palaikiau ryšį su artimaisiais ir draugais“, - neramias akimirkas prisiminė S.Wanjau.

Pasigyrė socialiniame tinkle

Iš pradžių atrodė, kad tai tik paprastų nusikaltėlių, sumaniusių apiplėšti prekybos centrą, išpuolis, pranešta tik apie tris žuvusiuosius.

Netrukus Somalio teroristų grupuotė „Al Shabab“, siejama su „Al Qaeda“, socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad tai jų išpuolis. „Al Shabab“ seniai grasino atkeršyti už Kenijos ginkluotųjų pajėgų dislokavimą kaimyniniame Somalyje ir grupuotės išstūmimą iš Kisimajo uosto“, - pasakojo S.Wanjau.

Pavienių išpuolių būta ir anksčiau - užpuolikai granatomis apmėtydavo bažnyčias, autobusų stoteles, bet dar niekada nebuvo taip gerai organizuotos atakos. Tai - didžiausias teroristų smūgis Kenijoje po 1998-ųjų, kai Nairobyje buvo susprogdintas JAV ambasados pastatas.

Žudikai surengė egzaminą

Šaltiniai skelbia, kad užpuolikų buvo apie 15. Iš pradžių jie nužudė prekybos centro apsaugos darbuotojus, o tuomet pradėjo padrikai šaudyti automobilių stovėjimo aikštelėje, kurioje vyko ir paauglių maisto gaminimo varžybos. Žmonės bėgo, mėgino slėptis po automobiliais.

Teroristai suguldė žmones ant grindų ir klausinėjo, ar tarp jų yra musulmonų. Pakėlusiems ranką surengdavo egzaminą: liepdavo pasakyti pranašo Mahometo motinos vardą arba svarbiausias Korano citatas, kurias privalo žinoti kiekvienas musulmonas. Suklydusius iškart nušaudavo.

Kariuomenei mėginant užimti prekybos centrą teroristai patys griovė pastatą, keliskart sukėlė gaisrą.

Apsiausties metu keli teroristai sugebėjo pabėgti, mažiausiai 4 buvo nušauti.

Spėjama, kad tarp užpuolikų buvo vienas Jungtinės Karalystės pilietis, Kenijoje gyvenantis somalietis ir trys JAV piliečio pasus turintys asmenys.

Tarp atakos organizatorių galėjo būti ir moteris, kurios sutuoktinis išgarsėjo 2005-aisiais susisprogdinęs Londono metro.

Kenijos prezidentas Uhuru Kenyatta pažadėjo atsaką užpuolikams, nes tragedija palietė ir jį asmeniškai - žuvo šalies vadovo sūnėnas bei jo sužadėtinė.

Statinį matė tik iš tolo

„Įvykis labai sukrėtė ir suvienijo Kenijos žmones, kurie buvo susiskaldę po parlamento rinkimų. Jie stovi kelias valandas eilėse norėdami duoti kraujo, kuris reikalingas sužeistiesiems“, - įspūdžiais dalijosi trečiadienį į Lietuvą atvykusi S.Wanjau.

Grįžus iš Pietų Afrikos į Nairobi, jai net nepavyko prisiartinti prie prekybos centro, nes didelė miesto teritorija aptverta ir saugoma policijos pareigūnų, kariškių. Savaitės pradžioje dar nebuvo aišku, ar visi teroristai paliko užgrobtą statinį.

„Matyti, kad prekybos centras smarkiai apgriautas“, - pasakojo liudininkė.

Dėl šios nelaimės vos nesužlugo S.Wanjau kelionė į Lietuvą, mat šiame prekybos centre buvo įsikūrusi kelionių agentūra, kurios paslaugomis naudojosi moteris ir jos kolegos.

Kilo sunkumų gauti lėktuvo bilietus, tačiau vis tik jai pavyko per Amsterdamą pasiekti Vilnių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.