Susitarimas dėl Irano branduolinės programos gali būti pasiektas per kelis mėnesius

JAV valstybės sekretorius

J.Kerry pareiškė, kad turėtų parodyti, jog Iranas neturi ambicijų susikurti branduolinį arsenalą.<br>AP nuotr.
J.Kerry pareiškė, kad turėtų parodyti, jog Iranas neturi ambicijų susikurti branduolinį arsenalą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 30, 2013, 10:02 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:18 PM

Duodamas interviu televizijos CBS laidai „60 Minutes“, J.Kerry sakė, kad Irano prezidento Hassano Rouhani išsakytas noras susitarti per 3–6 mėnesiu gali būti išpildytas, jeigu Teheranas išpildys tam tikras sąlygas.

„Įmanoma susitarimą pasiekti dar anksčiau – nelygu, kiek Iranas yra pasiruošęs būti atviras ir skaidrus, – pažymėjo JAV diplomatijos vadovas. – Mums reikalinga geras susitarimas. Geras susitarimas reiškia, kad jo priemonės būtų visiškai atskaitingai, neklystamai užtikrinančios, jog ta programa yra taiki.“

„Jeigu ta programa yra taiki ir mes tai matysime – jeigu tai matys visas pasaulis – santykiai su Iranu gali dramatiškai pasikeisti į gerą – ir greitai“, – pridūrė J.Kerry.

Jungtinės Valstijos nesvarstys galimybės atšaukti sankcijas Iranui, kol taps aišku, jog vyksta „patikrinamas, atskaitingas, skaidrus procesas“, aiškino jis.

J.Kerry pareiškė, jog požeminės urano sodrinimo įmonės, įrengtos kalnuose netoli Kumo miesto, atvėrimas tarptautiniams inspektoriams pademonstruotų, kad Iranas neturi ambicijų susikurti branduolinį arsenalą.

„Jie galėtų nedelsiant atverti inspekcijai Fordo įmonę – slaptą požeminį objektą kalnuose, – nurodė jis. – Jie galėtų nedelsiant pasirašyti protokolus, papildomus protokolus su tarptautine bendruomene dėl inspekcijų. Jie galėtų savanoriškai pasisiūlyti nutraukti urano sodrinimą iki tam tikro lygio, nes taikiai programai nereikia didesnio prisodrinimo lygio.“

Pastaraisiais mėnesiais Vašingtono ir Teherano santykiai gerėjo, o penktadienį įvyko istorinis pokalbis telefonu tarp H.Rouhani ir JAV prezidento Baracko Obamos.

Izraelio premjeras reikalaus nutraukti Irano branduolinę programą 

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu ketina pasakyti Vašingtonui, jog Irano branduolinė programa turi būti visiškai išardyta, o ne vien prižiūrima, kai pirmadienį apsilankys Baltuosiuose rūmuose, pranešė Izraelio žiniasklaida. 

B.Netanyahu pasakys JAV prezidentui Barackui Obamai, jog Izraelis atsisakys pastangų spręsti Irano branduolinės programos klausimą diplomatinėmis priemonėmis, jeigu ta programa nebus visiškai išardyta, vienas korespondentas diplomatiniuose sluoksniuose sakė Izraelio televizijai „Channel One“. 

Dėl to gali susiklostyti padėtis, kad Izraelis nuspręs imtis vienašališkų karinių veiksmų prieš Iraną, pridūrė reporteris. 

Žurnalistas citavo šaltinius, artimus B.Netanyahu, kuris sekmadienį išvyko į Niujorką, žadėdamas duoti atkirtį naujojo Irano prezidento Hassano Rouhani „saldžioms kalboms“, kai tas nuosaikių pažiūrų lyderis pareiškė norintis išspręsti jau dešimtmetį vykstantį ginčą dėl branduolinės programos. 

Tiek Izraelis, tiek Jungtinės Valstijos atsisakė atmesti karinių veiksmų galimybę, siekiant priversti atsisakyti Iraną branduolinių ambicijų, kurių tikslas, kaip įtariama, yra mėginimas pasigaminti atominių ginklų, nors Teheranas tokius kaltinimus tvirtai neigia. 

H.Rouhani išsakė norą pagerinti santykius su Vašingtonu, o jo istorinis pokalbis su B.Obama padidino susirūpinimą Izraelyje, jog tokie žingsniai gali sumenkinti tarptautines pastangas pažaboti Teherano branduolinius planus. 

B.Netanyahu seniai vaizduoja H.Rouhani kaip „vilką avies kailyje“, tvirtindamas, jog Iranas tebekelia didžiulę grėsmę žydų valstybei. 

Neseniai paskelbti apklausos rezultatai rodo, jog 78 proc. izraeliečių pritaria premjero pozicijai ir netiki, kad H.Rouhani nuoširdžiai siekia susitarti dėl branduolinės programos. 

Po susitikimo su B.Obama, B.Netanyahu antradienį kreipsis į Jungtinių Tautų (JT) Generalinę Asamblėją – tą patį forumą, kuriame praeitais metais jis demonstravo kartoninį bombos atvaizdą, komentuodamas nuostatą, jog Iranas yra priartėjęs prie galimybės pasigaminti atominių ginklų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.