Ginčuose dėl cheminio ginklo – ir vienuolės balsas

Pasaulio didiesiems nebekyla abejonių, ar rugpjūčio 21-ąją Sirijoje buvo panaudotas cheminis ginklas. Jie nesutaria tik dėl to, kas surengė ataką, o diskusijose garsiai skamba ir katalikų vienuolės vardas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 3, 2013, 9:12 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:23 PM

Prireikė vos kelių savaičių, kad Sirijoje gyvenančią katalikų vienuolę – motiną Agnes pradėtų kalbinti garsiausi pasaulio leidiniai.

O jos savamoksliškai atlikto tyrimo dėl cheminės atakos rezultatus cituoja net Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis BBC, „The New York Times” ir „Russia Today”.

Sirijoje jau 20 metų gyvenanti libanietė bando įrodyti pasauliui, kad šalies opozicija suklastojo vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuotos zarino dujų atakos aukomis tapę žmonės.

Bet Sirijoje ir už jos ribų jau išgarsėjusios 61 metų vienuolės teiginiais tiki ne visi.

Moteris ne tik kaltinama neišmanymu arba veikimu išvien su Basharo al-Assado režimu.

Ji taip pat esą meluoja iš baimės dėl krikščionių ateities, jeigu valdžią Sirijoje perimtų islamistai.

Įrodymų rado žiniasklaidoje

Motina Agnes nėra cheminių ginklų ar karo reikalų ekspertė, nedaug ji išmano ir apie filmų kūrimą. Nors moteris rugpjūčio 21-ąją buvo Damaske, ji nesilankė atakos vietoje ir nekalbino aukų.

Vis dėlto vienuolė tikina, kad po Sirijoje įvykdytos cheminės atakos paviešinti vaizdo įrašai yra suklastoti. Jie neva buvo sumontuoti dar prieš siaubingą įvykį.

Savo analizės rezultatus libanietė įteikė ir Jungtinėms Tautoms. O kalbėdama rusų žiniasklaidai moteris pabrėžė, kad vienas svarbiausių jos teiginių įrodymų – naujienų agentūros „Reuters” informacija.

„Reuters” paviešino šią medžiagą rytą, 6 valandą 5 minutės. Cheminė ataka, kaip sakoma, buvo įvykdyta 3–5 valandą ryto Gutoje.

Kaip galima per mažiau nei tris valandas gauti daugybę skirtingų įrašų, į vieną vietą surinkti daugiau kaip 200 vaikų ir 300 jaunų žmonių, suteikti jiems pirmąją pagalbą ir pakalbinti juos priešais kamerą?

Ar tai realu?” – dar rugsėjį Rusijos – pagrindinės režimo Damaske sąjungininkės – finansuojamo transliuotojo „Russia Today” eteryje klausė vienuolė.

Pagrobtos moterys ir vaikai?

Motina Agnes atkreipia dėmesį ir į tai, kad pagrindinė nuo atakos nukentėjusi vieta Guta dar prieš lemtingąją rugpjūčio 21-ąją buvo ištuštėjusi.

Todėl libanietei neaišku, kodėl ten buvo tiek daug aukų.

Jai neaišku ir tai, kodėl užfiksuotuose įrašuose daugybė aukomis tapusių vaikų matyti be tėvų.

Įrodymų apie laidotuves, rengtas po tragedijos, vienuolė apskritai radusi nedaug.

Motina Agnes taip pat tikina, kad įrašuose to paties vaiko kūną galima matyti nufilmuotą skirtingose vietose.

„Kam vežioti kūną į daug vietų?” – klausia katalikė.

Tačiau bene skandalingiausias jos teiginys – kad kai kurie vaizdo įrašuose matomi vaikai ir moterys prieš ataką buvo pagrobti sukilėlių iš alavitų (Sirijos lyderis B.al-Assadas ir jo šeima yra alavitai. – Red.) gyvenamų teritorijų.

„Pagrobtų mažamečių šeimos susisiekė su mumis ir tvirtino, kad vaikai, pristatyti kaip cheminių atakų aukos, yra jų.

Jie prašė mūsų išsiaiškinti, kas jiems nutiko”, – tikino vienuolė.

Specialistai įtarimus atmeta

Vis dėlto žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch” atstovas Peteris Bouckaertas, atsakingas už nepaprastąsias situacijas, tikina nematantis pagrindo tikėti šios vienuolės pasakojimu.

Vyras vieną po kito atmetė moters teiginius. Esą Gutoje iš tiesų buvo įstrigę dešimtys tūkstančių civilių, o vaikai dėl susirėmimų masiškai miegodavo pastatų rūsiuose.

Anot specialisto, zarino dujos kaupiasi žemai, tad būtent todėl žuvo tiek daug mažamečių.

Specialistas taip pat tikina: mirusieji buvo vežiojami iš vienos vietos į kitą ir klinikose, ir dėl laidojimo reikalų.

O „Human Rights Watch” apklaustos alavitų šeimos, kurių artimieji buvo pagrobti sukilėlių, tikino nemačiusios įrašuose savo artimųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.