Iraniečio žūtį gaubia paslaptis

Irane – dar viena mįslinga aukšto pareigūno žūtis. Šalyje neseniai rastas negyvas Revoliucinės gvardijos karininkas, vadovavęs Teheranui svarbiam Kibernetinio karo štabui.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 4, 2013, 8:34 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:28 PM

Incidentas, kurį laiką nepastebėtas žiniasklaidos, įvyko praėjusį šeštadienį.

Tos dienos rytą Mojtaba Ahmadi išėjo iš savo namų į darbą, o po kelių valandų buvo rastas miškingoje vietovėje netoli Keredžo miesto. Vyrui buvo peršauta širdis, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis „The Daily Telegraph” ir „Reuters”.

„Mačiau ant jo kūno dvi kulkų padarytas žaizdas. Sprendžiant iš jų, žmogus buvo nušautas iš arti pistoletu”, – liudininko žodžius perdavė „The Daily Telegraph”.

Vietos policijos vadovas pridūrė, kad žmogžudystę įvykdė du žmonės, važiavę motociklu.

Tai paskatino spėliones, kad M.Ahmadi nužudymas galėjo būti organizuotas užsienio žvalgybos tarnybų.

Mat panašios istorijos iš Irano pastaraisiais metais sklido jau ne kartą – nuo 2007 metų Irane buvo nužudyti 5 branduolinės fizikos mokslininkai.

Teheranas dėl mįslingų išpuolių kaltina Izraelio ir JAV slaptąsias tarnybas.

Pastaroji branduolinės fizikos mokslininko žmogžudystė įvykdyta praėjusių metų sausį. Ahmadi Roshanas žuvo sprogus po automobiliu padėtai bombai.

Pagrindo kalboms, kad M.Ahmadi buvo nužudytas, davė ir jo pareigos. Pastaraisiais metais Vakarai kaltino Iraną rengiant kibernetines atakas.

„Irano kibernetinės atakos, nukreiptos prieš Izraelį ir kitus regionus, yra auganti grėsmė. Vis dėlto ji nelaikoma pagrindine, todėl šiuo metu žengti tokį žingsnį būtų neįprasta”, – prieštaravo Jungtinės Karalystės gynybos ir saugumo studijų instituto ekspertas Shashankas Joshi.

Revoliucinė gvardija dar nepatvirtino nužudymo versijos.

„Po siaubingo incidento, per kurį žuvo Revoliucinės gvardijos pareigūnas, atliekamas tyrimas. Įvykio priežastis ar užpuoliko motyvas nežinomi”, – rašoma gvardijos pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.