Egiptas paleido du suimtus kanadiečius

Egipto pareigūnai paleido du

Johnas Greysonas ir Tarekas Loubani atgavo laisvę.<br>AP nuotr.
Johnas Greysonas ir Tarekas Loubani atgavo laisvę.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 6, 2013, 4:28 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:44 AM

Premjeras Stephenas Harperis pasveikino sprendimą paleisti kino kūrėją ir Toronto universiteto profesorių Johną Greysoną bei greitosios pagalbos gydytoją Tarek Loubani, dirbusį Ontarijo valstijos mieste Londone.

S.Harperis, viešintis Malaizijos sostinėje Kvala Lumpūre, sakė, kad Otava „sveikina šį Egipto vyriausybės sprendimą“ paleisti suimtuosius.

„Tikimės, kad tie du Kanados piliečiai neilgai trukus grįš namo“, – S.Harperis sakė žurnalistams.

Abu vyrai buvo suimti, kai atvyko į Egiptą pakeliui į kaimyninį palestiniečių islamistų valdomą Gazos Ruožą, tačiau jokie oficialūs kaltinimai jiems nebuvo pateikti.

Jie buvo suimti Kaire rugpjūčio 16-ąją per kruvinus susirėmimus tarp saugumo pajėgų ir vietos islamistų, per kuriuos žuvo dešimtys žmonių.

Kanadiečiai nutraukė savo paskelbtą bado streiką, kai išsikovojo nedidelių nuolaidų iš savo kalintojų, vieno iš vyrų giminaitis sakė ketvirtadienį.

Otavoje valstybės ministrė Lynne Yelich anksčiau paskelbė pranešimą, sveikinantį Kairo sprendimą paleisti kanadiečius.

„Tikiuosi, kad daktaras Loubani ir ponas Greysonas grįš pas savo šeimas ir draugus, kurie pademonstravo didžiulę stiprybę šiuo sunkiu metu“, – sakoma jos pranešime.

Kanados užsienio reikalų ministras Johnas Bairdas„ir aš ne kartą buvome susisiekę su aukštais Egipto pareigūnais dėl šio reikalo“, taip pat Kanados ambasados Kaire diplomatai „nenuilstamai dirbo, kad jie būtų paleisti“, rašo L.Yelich.

„Noriu pareikšti mūsų padėką Egipto valdžiai, leidusiai nuolat teikti konsulinę pagalbą“, – pridūrė ji.

Atvirame laiške, kuris buvo slapta išsiųstas iš kalėjimo ir paskelbtas rugsėjo pabaigoje, T.Loubani ir J.Greyson rašė, kad Kaire esančiame Toros kalėjime jie laikomi „absurdiškomis“ sąlygomis.

Kanadiečiai skundėsi, kad jie „miega kaip sardinės ant betono, knibždant tarakonams, ir dalijasi vienu čiaupu, iš kurio teka dumblinas Nilo vanduo“.

Jie teigė, kad tikėjosi praleisti Egipte tik vieną naktį, vykdami į ligoninę „al Shifa“ Gazoje, tačiau tuo metu buvo uždaryta Rafaho perėja, tad jie nuėjo pasižiūrėti protestų Kairo Ramzio aikštėje už penkių kvartalų nuo jų viešbučio.

Kanadiečiai tvirtino tą vakarą mėginę grįžti į savo viešbučio, bet negalėję rasti kelio per policijos užtvaras ir galiausiai paprašę pagalbos viename patikros poste.

„Tada ir prasidėjo: buvom suimti, apieškoti, uždaryti, apklausti, tardomi, filmuojami su „Sirijos teroristu“, mušami, daužomi, kentėme patyčias, laikomi įkaitusioje kameroje. Mums neleido paskambinti telefonu; mus išrengė, nuskuto plikai (ir) apkaltino, jog esame užsienio samdiniai“, – rašė jie.

Egipto pareigūnai taip pat konfiskavo jų turėtą filmavimo ir kompiuterinių tinklų įrangą bei per atstumą valdomus žaislinius sraigtasparnius, pritaikytus gabenti medicinos mėginiams, kurie buvo skirti ligoninei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.