Režimas Damaske jau keičia veidą?

Dar neseniai Vakarai peikė Siriją, o Sirija – Vakarus. Bet dabar, jau prasidėjus sirų cheminių ginklų atsargų naikinimui, abiejų pusių retorika keičiasi. Stebėtojai net kalba apie santykių atšilimą.

B.al-Assadas švelnina toną sukilėlių ir Vakarų atžvilgiu iš jų pajutęs atsaką.<br>„Reuters” nuotr.
B.al-Assadas švelnina toną sukilėlių ir Vakarų atžvilgiu iš jų pajutęs atsaką.<br>„Reuters” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-10-08 08:39, atnaujinta 2018-02-21 09:24

Naujos viltys sužibo praėjusią savaitę, kai Sirijos vicepremjeras Qadri Jamilas pareiškė, kad pareigūnai suklydo jėga nuslopindami pirmuosius protestus 2011-aisiais, kurie virto pilietiniu karu.

Tuomet prabilo ir prezidentas Basharas al-Assadas, interviu „Der Spiegel” taip pat pripažinęs, kad režimas nėra nekaltas dėl dabartinio chaoso, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis „Der Spiegel” ir „Reuters”.

Galiausiai nustebino ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry. Amerikos diplomatijos vadovas pagyrė Sirijos pažangą naikinant cheminių ginklų atsargas.

Kritika iš vicepremjero lūpų

Damaskas beveik ketverius metus šalyje verdantį konfliktą tradiciškai paišo juoda ir balta spalvomis – esą gerosios vyriausybės pajėgos kovoja su teroristais. Bet dabar, pasaulio galingiesiems, pirmiausia – JAV ir Rusijai, vėl bandant surengti taikos derybas Ženevoje, Sirijos pareigūnai kalba kur kas švelniau.

Štai Q.Jamilas, oficialiai priklausantis opozicijai, praėjusią savaitę beveik visas 90 interviu skirtų minučių skyrė vien vyriausybės kritikai.

Esą krizė prasidėjo nuo taikių protestų dėl ekonominės nelygybės, tačiau virto kruvinu karu, nes pareigūnai ėmė malšinti demonstracijas smurtu.

„Sirijos lyderiai yra prarastų galimybių didvyriai”, – pažymėjo Q.Jamilas, tokią kritiką, beveik neabejojama, išsakęs tik pritarus B.al-Assadui.

Su sukilėliais nesiderės

Pats prezidentas retame interviu „Der Spiegel” taip pat pripažino, kad režimas irgi pridarė klaidų.

„Klydo atskiri individai. Klysta kiekvienas žmogus, klaidų pridaro ir prezidentas. Negalima sakyti, kad jie (sukilėliai. – Red.) kalti, o mes – ne.

Tikrovė turi pilkų atspalvių”, – dėstė B.al-Assadas.

Tiesa, ankstesnių savo pareiškimų, esą visi sukilėliai yra teroristai, Sirijos lyderis neatsižadėjo. Ir atmetė galimybę karą užbaigti derybomis, nors jos numatomos jau lapkričio viduryje.

„Derėtis su kovotojais? Ne. Juk pagal apibrėžimą politinė opozicija neturėtų turėti armijos, – teigė B.al-Assadas. – Privalome tikėti savo pergale, nes neturime kitos išeities.”

J.Kerry pagyrė B.al-Assadą

B.al-Assadas taip pat pasidžiaugė, kad Sirijos cheminių ginklų naikinimas, numatytas Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijoje ir pradėtas jau sekmadienį, yra vykdomas sklandžiai.

„Mes elgiamės labai skaidriai. Ekspertai gali lankytis visose vietose, iš mūsų vyriausybės jie gaus visą reikalingą informaciją”, – pažymėjo režimo vadovas.

O su juo, regis, linkęs sutikti ir J.Kerry. Jis vakar paskelbė, kad JAV ir Rusija yra labai patenkintos pasiekta pažanga eliminuojant sirų cheminius ginklus.

„Noriu pasakyti labai aiškiai – esame labai patenkinti to, kas jau įvyko dėl cheminių ginklų, sparta, – pareiškė J.Kerry. – Tikimės, kad tai tęsis. Pradžia gera.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.