JAV ir Afganistanas susitarė dėl saugumo pakto

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ir Afganistano prezidentas Hamidas Karzai po ilgų diskusijų Kabule išsprendė nesutarimus dėl dvišalio saugumo pakto, tačiau keli punktai taip ir liko neišspręsti, skelbia BBC.

J.Kerry ir H.Karzai po ilgų diskusijų Kabule išsprendė nesutarimus dėl dvišalio saugumo pakto.<br>AP nuotr.
J.Kerry ir H.Karzai po ilgų diskusijų Kabule išsprendė nesutarimus dėl dvišalio saugumo pakto.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 13, 2013, 12:27 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:26 AM

H.Karzai teigimu, nepavyko susitarti dėl Afganistane po kitais metais vyksiančio NATO pajėgų išvedimo liksiančių JAV karių imuniteto.

Prezidentas teigė, kad šį klausimą vėliau svarstys didžioji vyresniųjų taryba ir parlamentas. Tačiau J.Kerry pareiškė, kad jeigu nebus susitarta šiuo klausimu, taip pat nebus susitarimo, leidžiančio JAV kariams likti šalyje.

Žlugus panašioms deryboms tarp JAV ir Irako 2011 metais, JAV iš šalies išvedė visus savo karius. Susitarti nepavyko, nes Irakas nesutiko JAV kariams suteikti neliečiamybės.

Tačiau K.Kerry užtikrino, kad afganistaniečių suverenitetas bus gerbiamas.

Kitais metais įsigaliosiančiame dvišaliame saugumo susitarime H.Karzai išsikovojo JAV sutikimą nevykdyti atakų afganistaniečių teritorijoje be konsultacijų su šalies valdžia.

Šis susitarimas padės nustatyti, kiek JAV karių liks Afganistane po karinių pajėgų išvedimo 2014-ųjų pabaigoje.

Be kita ko, pasak BBC korespondento, H.Karzai nepavyko užsitikrinti saugumo garantijų - kad JAV kariai būtų atsakingi už Afganistano apsaugą nuo išorinių atakų. Vašingtonas nesutiko su šiuo punktu, nes tai gali įtraukti amerikiečius į karą Pakistane, pridūrė korespondentas.

Ilgai lauktas susitarimas buvo sudarytas po dvi dienas trukusių diskusijų. J.Kerry netgi buvo priverstas pratęsti vizitą, kad galiausiai susitartų dėl dviejų svarbiausių šiame susitarime dalykų - JAV karių jurisdikcijos ir kovos su terorizmu operacijų Afganistane.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.