Derybos Ženevoje buvo vaisingos, nors Rusija tikėjosi geresnių

Derybos detalios kaip niekada

Tarptautiniai derybininkai atidžiai svarsto iraniečių pasiūlymą.<br>AP nuotr.
Tarptautiniai derybininkai atidžiai svarsto iraniečių pasiūlymą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 16, 2013, 9:39 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:37 AM

„Mes jaučiame, kad (šešios galingosios) narės parodė reikalingą politinę valią , kad procesas judėtų į priekį. Dabar nes turime imtis detalių“, – sakė Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas per spaudos konferenciją.

Jis pažymėjo, kad abi derybų pusės pirmą kartą sutarė dėl bendro poderybinio pareiškimo, bet atsisakė smulkiau paaiškinti, apie ką buvo diskutuota susitikus Ženevoje. Kitas susitikimas numatytas lapkričio 7-8 dienomis tane pačiame Šveicarijos mieste.

Tuo tarpu Maskvoje buvo pažymėta, kad nematyti pažangos būsimose branduolinėse derybos su Iranu garantijos.

„Rezultatas geresnis negu Almatoje ( balandį vykusiose derybose), bet tai negarantuoja pažangos ateityje, – taip, anot „Interfax“, sakė Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas. – Bendradarbiavimas galėjo būti geresnis“.

Derybos detalios kaip niekada

Galingiausių pasaulio valstybių ir Irano derybos dėl branduolinės programos buvo „detalios kaip niekada“, teigė Europos Sąjungos (ES) įgaliotinė užsienio reikalams Catherine Ashton, kuria remiasi BBC.

C.Ashton ir Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas teigė, kad aptarti esminiai klausimai ir laukiama kito derybų etapo.

Tarptautiniai derybininkai atidžiai svarsto iraniečių pasiūlymą.

Prie derybų stalo Ženevoje sėdo grupės „5+1“ – penkių nuolatinių Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narių (Didžiosios Britanijos, Kinijos, Prancūzijos, Rusijos ir JAV) bei Vokietijos atstovai.

„Dalyviai taip pat susitarė, kad „5+1“ grupė bei iraniečių ekspertai branduoliniais, moksliniais ir sankcijų klausimais susitiks prieš kitą susitikimą aptarti skirtumus ir susitarti dėl praktinių veiksmų“, – sakoma pranešime.

Per spaudos konferenciją M.J. Zarifas sakė, jog tikisi, kad derybos lems „naujo etapo mūsų santykiuose pradžią“ ir padės išspręsti „nereikalingą krizę“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.