Pasibaigus misijai Afganistane, Lietuva tikisi reguliarių NATO pratybų

Lietuva norėtų, kad kitąmet

Lietuva norėtų, kad kitąmet pasibaigus misijai Afganistane, NATO pradėtų rengti reguliarias karines pratybas.<br>V.Balkūno nuotr.
Lietuva norėtų, kad kitąmet pasibaigus misijai Afganistane, NATO pradėtų rengti reguliarias karines pratybas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 22, 2013, 4:38 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:49 PM

„Norėtume, kad pratybos vyktų reguliariai skirtingose NATO teritorijose, ir kartas nuo karto būtų mūsų valstybėje, Baltijos regione“, - Briuselyje BNS sakė ministras, dalyvaujantis NATO gynybos ministrų susitikime.

Šiuo metu NATO vadovaujamoje misijoje Afganistane yra per 86 tūkst. karių, bet karinė operacija bus baigta iki kitų metų pabaigos. Nuo 2015 metų Afganistane dar gali likti apie 10 tūkst. karių, kurie padėtų vietos pajėgoms užtikrinti saugumą.

Sutelkęs dėmesį į Afganistaną, Aljansas paskutinį dešimtmetį apribojo karines pratybas, tad dabar svarstoma, kaip užtikrinti skirtingų šalių kariuomenių sąveiką pasitraukus iš Afganistano. Šis klausimas dominuoja antradienį prasidėjusiame NATO gynybos ministrų susitikime.

„Tikimės, kad sprendimas galėtų numatyti didelės apimties reguliarias kasmetines NATO pratybas“, - BNS sakė J.Olekas.

Lietuvos krašto apsaugos ministro teigimu, įžanga galėtų būti lapkritį Baltijos šalyse ir Lenkijoje vyksiančios pratybos „Steadfast Jazz“. Tai pirmosios didesnio masto NATO pratybos šiame regione, jose dalyvaus apie 6 tūkst. karių.

NATO taip pat planuoja 2015 metais surengti didesnes divizijos dydžio pratybas Ispanijoje ir Portugalijoje.

Gynybos ministrai Briuselyje taip pat bandys suderinti požiūrius, kam ateityje skirti didesnį prioritetą - pasirengimą kolektyvinei gynybai ar stiprinti ekspedicinėms misijoms tinkamas pajėgas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.