Volgograde paskelbtas gedulas dėl sprogdinimo autobuse

Rusijos

Tarp sužeistųjų yra 14 vaikų.<br>AP nuotr.
Tarp sužeistųjų yra 14 vaikų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Interfax“, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-10-22 12:05, atnaujinta 2018-02-20 23:05

Rusijos tiriamasis komitetas, remdamasis preliminariais duomenimis, nurodė, kad šį išpuolį įvykdė Dagestane gimusi 30-metė Naida Achijalova, kurios detonuoto sprogstamojo užtaiso galia prilygo 500-600 gramų trotilo ir kuris buvo pripildytas šrapnelio.

Vienas šaltinis vietos gelbėjimo tarnybos pranešė, kad per šį išpuolį taip pat buvo sužeisti iš viso 40 žmonių.

„Šiuo metu nukentėjusiųjų nuo sprogimo yra 40, iš kurių 31 hospitalizuotas, o devyni gydomi ambulatoriškai, - šaltinis sakė naujienų agentūrai „Interfax“. - Trijų nukentėjusiųjų būklę gydytojai laiko itin sunkia, tarp jų - autobuso konduktoriaus, kuriam teko amputuoti abi kojas.“

Pasak jo, tarp sužeistųjų yra 14 vaikų, iš kurių 12 paguldyti į ligoninę.

„Sprogimo metu autobuse buvo daug vaikų, kurie grįžo iš mokyklų“, - aiškino „Interfax“ pašnekovas.

Sunkiai sužeistus žmonės planuojama iš Volgogrado nuskraidinti į klinikas Maskvoje specialiu Nepaprastųjų situacijų ministerijos lėktuvu.

Pasak Volgogrado srities gubernatoriaus Sergejaus Boženovo, per šį išpuolį nukentėjo daugiausiai jauni žmonės.

„Tai vienas iš studentiškų maršrutų; dauguma nukentėjusiųjų - jauni žmonės, iki 30 metų amžiaus“, - S.Božennovas sakė naujienų televizijai „Rossija 24“.

Daugelį nukentėjusiųjų sužalojo metalinės skeveldros, kurių buvo pridėta į sprogstamąjį užtaisą, taip pat autobuso lankų šukės ir nuolaužos, sakė Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas spaudai Olegas Salagajus.

Tuo tarpu gubernatoriaus atstovė spaudai Jekaterina Golod sakė naujienų agentūrai „RIA Novosti“, kad iš vieno sužeistojo širdies gydytojai ištraukė metalinį varžtą.

„Į sprogmenis buvo pridėta žalojančių elementų, o tas varžtas pataikė vyrui į širdį. Operacija buvo sėkminga. Gydytojai pateikė tam vyrui palankią prognozę. Dėl kitų nukentėjusiųjų prognozių kol kas nėra, nes jų visų būklė sunki, jie kontūzyti“, - aiškino ji.

Prielaidą, kad šis bombą susprogdino mirtininkė, patvirtino vieną likusi gyva autobuso keleivė, nurodė Tiriamasis komitetas.

„Pagal tyrėjų gautą informaciją, ta moteris įlipo į autobusą vienoje stotelėje, ir beveik iškart po to driokstelėjo sprogimas“, - sakoma komiteto pranešime.

Rusijos žiniasklaida citavo teisėsaugos institucijų informaciją, jog N.Achijalova buvo „patyrusi verbuotoja“ ir įtraukė į islamistų kovotojų veiklą savo vyrą - 1992 metais gimusį maskvietį Dmitrijų Sokolovą, kuris nuo praeitų metų liepos laikomas dingusiu.

D.Sokolovas yra ieškomas teisėsaugos, įtariant jį vieno sprogdinimo Dagestano respublikos sostinėje Machačkaloje organizavimu, nurodė žiniasklaida.

Anksčiau Tiriamojo komiteto regioninės valdybos atstovas Valerijus Safonovas sakė žurnalistams, kad numanoma mirtininkė sprogdintoja neseniai atsivertė į islamą ir „buvo vieno iš nusikalstamų gaujų vadeivų žmona“.

Volgogrado ir kaimyniniuose regionuose imtasi sustiprintų saugumo priemonių, nes manoma, kad ši ekstremistė galėjo veikti ne viena.

„Visiškai tikėtina, kad ji turėjo bendrininkų, kurie ją skatino įvykdyti teroro aktą. Dėl to visi automobiliai, išvažiuojantys iš Volgogrado į kitus Pietinės federalinės apygardos regionus šiuo metu yra kruopščiai tikrinami“, - vienas teisėsaugos tarnybų šaltinis sakė „Interfax“.

Pirmadienį JAV ambasadorius Maskvoje Michaelas McFaulas Amerikos vyriausybės vardu pareiškė užuojautą išpuolio Volgograde aukų šeimoms ir nukentėjusiems, sakydamas, kad ta ataka buvo teroro aktas.

Europos Sąjungos (ES) diplomatijos vadovė Catherine Ashton taip pat išreiškė užuojautą dėl išpuolio Volgograde Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui.

ES atstovybės Rusijoje vadovas - Lietuvos diplomatas Vygaudas Ušackas - savo pranešime pareiškė „gilią užuojautą nukentėjusiųjų šeimoms“.

„Tarptautinė bendruomenė palaiko Rusiją, smerkdamas šį teroro aktą, ir toliau darys viską, kas įmanoma kovoje su terorizmo blogiu visomis jo apraiškomis“, - sakoma V.Ušacko biuro pranešime, kurį „Interfax“ gavo antradienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.