Iranas ir pasaulio galiūnės pratęsė derybas dėl branduolinės programos

Britų ministras pripažino, kad pažanga - matoma

Ženevoje deramasi dėl Irano branduolinės programos.<br>AP nuotr.
Ženevoje deramasi dėl Irano branduolinės programos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, „Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 9, 2013, 12:28 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:04 PM

Jungtinės Valstijos ir Iranas kalbėjo atsargiai ir itin lakoniškai po penkias valandas trukusių trišalių derybų tarp jų užsienio reikalų ministrų bei Europos Sąjungos (ES) išorės politikos vadovės Catherine Ashton, kuri koordinuoja šiitiškos respublikos ir šešių pasaulio galiūnių derybas.

Jie siekia susitarimo, kuris sumažintų tarptautinį susirūpinimą, kad Iranas tikriausiai siekia pasigaminti atominių ginklų, ir kuriuo Teheranui mainais būtų iš dalies sušvelnintos sankcijos, gniuždančios jo ekonomiką.

Derybininkų tikslas – žengti pirmąjį žingsnį, sprendžiant užsitęsusį ginčą, kuris priešingu atveju gali išprovokuoti naują konfliktą šiame neramiame ir naftos turtingame regione.

„Mes sunkiai dirbame“, – JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry sakė žurnalistams, atvykęs į savo viešbutį prieš vidurnaktį vietos (šeštadienį 1 val. Lietuvos) laiku, pasibaigus susitikimui su C.Ashton ir Irano užsienio reikalų ministru Mohammadu Javadu Zarifu.

Vienas aukštas JAV Valstybės departamento pareigūnas pareiškė: „Šį vakarą toliau judėjome į priekį, stengdamiesi sumažinti atotrūkius. Laukia dar daug darbo.“

Irano užsienio reikalų viceministras Abbasas Araqchi nurodė: „Derybos buvo vaisingos, tačiau dar lieka daug nuveikti.“

Iš pradžių planuota, kad šios derybos truks dvi dienas – ketvirtadienį ir penktadienį – tačiau jas nuspręsta tęsti šeštadienio rytą.

Iranas tikisi branduolinę sutartį su TATENA vadovu pasirašyti pirmadienį 

Iranas tikisi pirmadienį pasirašyti sutartį su JT atominės priežiūros organizacijos (TATENA) vadovu Yukia Amano dėl savo prieštaringai vertinamos branduolinės programos, sakė šeštadienį Teherano ambasadorius Reza Najafi . 

„Irano Islamo Respublika pateikė naują pasiūlymą, kuriame nurodomi konkretūs veiksmai; ir mes manome, kad tekstas bus užbaigtas derinti pirmadienį ir kad abi šalys turės susitarimą“, – sakė jis per valstybinę televiziją 

„Ponas Amano priėmė Irano iniciatyvą ir atvyks į Teheraną pirmadienio rytą“, – pridūrė ambasadorius. 

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) penktadienį patvirtino, kad jos vadovas gavo kvietimą aplankyti Iraną, sustiprėjus viltims, jog atsiras galimybė patikrinti įtarimus, kad Teheranas stengiasi pasigaminti atominę bombą; nors derybos Ženevoje dėl dabartinės Irano branduolinės programos dar tebesitęsia. 

Y.Amano „vyks į Teheraną lapkričio 10 dieną susitikti su Irano lyderiais lapkričio 11 dieną – stiprinti dialogą ir bendradarbiavimą“, – sakoma TATENA pranešime. 

„Atskirai, kaip jau skelbta, TATENA ir Irano ekspertai pirmadienį susitiks Teherane aptarti techninių klausimų“, – priduriama pranešime. 

S.Lavrovas prisidės prie derybų dėl Irano branduolinės programos

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas šeštadienį išskrido į Ženevą prisidėti prie Vakarų šalių diplomatijos vadovų, atvykusių į pratęstas derybas dėl ginčijamos Irano branduolinės programos. Apie tai pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

„Užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas šiuo metu skrenda į Šveicariją“, – agentūra citavo vieną neįvardytą šaltinį.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas negalėjo nepriklausomai patvirtinti šios informacijos, kai su juo susisiekė naujienų agentūra AFP.

Kitas šaltinis sakė „Interfax“, kad Maskva tikisi, jog šeštadienį Ženevoje įvyks galingųjų šalių grupės „P5 plius 1“, kurią sudaro penkios nuolatinės Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos narės (Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, Rusija ir JAV) bei Vokietija, diplomatijos vadovų bendras susitikimas.

„Tikimės, kad („P5 plius 1“) susitikimas įvyks dalyvaujant visiems ministrams, tarp jų ir Lavrovui“, – sakė Rusijos diplomatinis šaltinis.

Britų ministras pripažino, kad pažanga - matoma

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras šeštadienį pareiškė, kad derybose dėl Irano branduolinės programos Ženevoje žengiama į priekį ir kad pasaulio galiūnės turi pasinaudoti galimybe istorinei sutarčiai pasiekti. 

„Šiose derybose padaryta labai gera pažanga ir toliau daroma gera pažanga“, – sakė užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as žurnalistams per derybų pertrauką. 

„Tačiau vis dar yra svarbių spręstinų klausimų, kurie akivaizdžiai dar nėra baigti“, bet impulsas susitarimui suteiktas, pažymėjo jis. 

„Dabar gerai susikaupta šioms deryboms, tad mes turime padaryti viską, ką galime, kad pasinaudotume šiuo momentu ir pasinaudotume galimybe pasiekti susitarimą“, – nurodė W.Hague'as. 

Jis dar pasakė, kad iki šeštadienio vakaro „tikrai neįmanoma“ galutinai susitarti. „Dar per anksti sakyti, kad mes šiandien pasieksime sėkmingą pabaigą“, – pridūrė jis. 

„Bet kuriam susitarimui reikia tam tikro visų dalyvių lankstumo... Sutartis turi būti tokia, kuria pasaulis pasitikėtų, kad visas pasaulis galėtų ja pasitikėti“, – pabrėžė W.Hague'as.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.