Kaip keliaus Sirijos cheminiai ginklai?

Pamažu ruošiantis išgabenti cheminio ginklo atsargas iš Sirijos pagal JAV ir Rusijos susitarimą, tarptautinė bendruomenė sprendžia nelengvą uždavinį – kaip užtikrinti vežamo arsenalo saugumą?

Kol Sirijoje toliau vyksta aršūs susirėmimai, neaišku, kaip ir kur iš šalies saugiai bus galima išgabenti cheminius ginklus.<br>„Reuters“ nuotr.
Kol Sirijoje toliau vyksta aršūs susirėmimai, neaišku, kaip ir kur iš šalies saugiai bus galima išgabenti cheminius ginklus.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 21, 2013, 7:07 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:12 AM

Ypač nerimaujama Vašingtone. Esą ginklai bus transportuojami keliais, ties kuriais iki šiol verda įnirtingi Sirijos režimo pajėgų ir sukilėlių mūšiai. Be to, cheminius ginklus numatoma pakrauti į laivą, bet iki šiol neaišku, kur jis turėtų išplaukti, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „The New York Times“ ir AP informacija.

Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas maloniai nustebino JAV ir Rusijos pareigūnus – jis žaibiškai sutiko perduoti šalies cheminio ginklo atsargas.

Bet jos gali atsidurti ekstremistų rankose.

Sudėtinga gabenimo operacija

Ar parengtas atsarginis planas tuo atveju, jei per Siriją gabenamas cheminio ginklo atsargas perimtų su teroristų tinklu „Al Qaeda“ siejami kovotojai?

„Tai ir yra problema – dar niekas nėra bandęs gabenti tokio krovinio per šalį, kurioje vyksta pilietinis karas. Be to, niekas nesiryžtų siųsti į Siriją pajėgų, kurios saugotų krovinį“, – „The New York Times“ teigė vienas JAV pareigūnas.

„JAV ir kitos šalys dabar gali tiesiog palikti ginklus ten, kur jie yra, ir tikėtis geriausio arba bandyti išvežti ginklus ir tikėtis geriausio“, – taip situaciją apibūdino kitas JAV diplomatas.

Tiesa, net jei toks bagažas iki nustatyto termino – gruodžio 31-osios pasiektų kurį nors Sirijos uostą ir būtų pakrautas į laivą, problemos nesibaigtų.

Nenori prisiimti atsakomybės

Nobelio taikos premiją šiemet gavusi Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW) tikisi iki kitų metų vidurio sunaikinti maždaug 1,3 tūkstančio tonų Sirijos turimų ginklų atsargų.

Bet praėjusios savaitės pabaigoje planui buvo suduotas skaudus smūgis.

Albanija po protestų gatvėse atsisakė priimti cheminius ginklus, kurie būtų buvę sunaikinti šios šalies teritorijoje.

Tokį prašymą Tiranai buvo pateikęs Vašingtonas. Anksčiau naikinti Sirijos cheminių ginklų arsenalą atsisakė ir Norvegija bei Belgija.

Tai reiškia, kad laivas su pavojingu kroviniu Viduržemio jūroje plaukios tol, kol OPCW ir JT pareigūnai ras valstybę, norinčią priimti cheminius ginklus ir turinčią reikalingų išteklių jiems sunaikinti.

Tai gali užsitęsti. 1987 metais iš Long Ailando salos JAV Niujorko valstijoje išplaukusi barža su šiukšlėmis net keturis mėnesius negalėjo rasti vietos, kur jas iškrauti.

Cheminius ginklus naikinti JAV draudžia šalies įstatymai, o Rusija esą užsiėmusi savo pačios cheminių ginklų arsenalo naikinimu.

Galima naikinti ir jūroje

JAV ir Rusija iš pradžių planavo cheminius ginklus naikinti pačioje Sirijoje. Bet suvežti reikalingą įrangą į kariaujančią šalį užtruktų kelerius metus, be to, arsenalą turėtų saugoti tarptautinės pajėgos.

Tiesa, OPCW vakar nuramino: esą ginklų atsargų sunaikinimo operacija galėtų būti įvykdyta ir atviroje jūroje, dideliame laive ar specialiame plaukiojančiame įrenginyje.

Tad dabar pagrindinis dėmesys skiriamas tik iš lėto per Siriją pajūrio link judėsiančio konvojaus su cheminiais ginklais apsaugai.

O teroristų tinklo „Al Qaeda“ lyderiai Pakistane ir Sirijoje jau yra pareiškę norą perimti režimo sukauptas chemines medžiagas ir bandyti pasigaminti cheminį ginklą.

Perspektyvaus futbolininko žūtis

Sirijos pilietinis karas pasiglemžia vis naujų aukų, tarp jų – ir garsių žmonių. Antai Vokietijos piliečiui Burakui Karanui buvo piešiama šviesi ateitis. Dar 2008 metų pavasarį jis sėkmingai rungtyniavo Acheno futbolo klube „Alemannia“ kartu su Lewisu Holtby, dabar jau persikėlusiu į elitinę Londono komandą „Tottenham Hotspur“.

B.Karanas taip pat buvo patekęs į kelias Vokietijos jaunių nacionalines rinktines, kuriose žaidė su dabartinėmis žvaigždėmis Sami Khedira ir Kevinu Prince’u Boatengu.

Bet 2008-ųjų kovą jis staiga nutraukė futbolininko karjerą ir prisidėjo prie radikalių islamistų. Nors jau sekamas Vokietijos žvalgybininkų, B.Karanas kartu su broliu bandė išvykti kautis į Afganistaną ir Pakistaną – nesėkmingai.

Šių metų pavasarį jam pagaliau pasisekė prasmukti į Siriją. O spalio pradžioje B.Karanas buvo nukautas per režimo aviacijos smūgį Sirijos šiaurėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.