Derybose dėl Irano branduolinės programos pasiektas susitarimas

Prancūzija: „Žingsnis teisinga kryptimi"

Derybų dalyviai džiaugėsi pasiektu rezultatu.<br>AP nuotr.
Derybų dalyviai džiaugėsi pasiektu rezultatu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

DPA, AFP, BNS ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 24, 2013, 10:36 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:46 AM

Iranas pareiškė esąs pasirengęs šešiems mėnesiams įšaldyti dalį savo branduolinės programos. Mainais už tai šaliai bus sušvelnintos tarptautinės sankcijos.

JAV prezidentas Barackas Obama pasveikino susitarimą. Tai yra „pirmasis svarbus žingsnis“ ilgalaikio sprendimo link, pabrėžė jis.

„Dabar Iranas turės įrodyti pasauliui, kad jo branduolinė programa tarnauja tik taikiems tikslams“, - kalbėjo B. Obama Vašingtone. Praeityje buvo spėjama, kad Teheranas, prisiengdamas civiline atomine programa, kuria branduolinį ginklą.

Baltųjų rūmų duomenimis, pereinamojo laikotarpio susitarimas galios šešis mėnesius. Per tą laiką tikimasi išsiderėti išsamų ilgalaikį sprendimą.

Laikinasis susitarimas numato, kad Iranas negalės sodrinti urano iki daugiau nei penkių procentų. Uranas, kuris jau yra prisodrintas iki 20 proc., turės būti taip pakeistas, kad negalėtų būti naudojamas kariniams tikslams.

Be to, Iranui draudžiama instaliuoti naujas centrifugas. Jau instaliuotos centrifugos, kurios dar nepradėtos eksploatuoti, negalės būti eksploatuojamos.

Negalės būti statoma naujų urano sodrinimo įrenginių, Esamus įrenginius kontroliuos Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) inspektoriai.

Mainais už tai JAV sušvelnins sankcijas, kurių apimtis - 7 mlrd. dolerių.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry Ženevoje pabrėžė, kad pasiektas susitarimas saugesnį padarys visą regioną Artimuosiuose Rytuose. „Jis padarys saugesnį ir mūsų sąjungininką Izraelį“, - teigė jis, turėdamas omenyje Izraelio būgštavimus dėl Irano branduolinės programos.

Penkių veto teisę turinčių šalių - JAV, Rusijos, Kinijos, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos, o taip pat Vokietijos atstovai nuo trečiadienio Ženevoje su Irano delegacija derėjosi dėl sprendimo, kuris padėtų sureguliuoti daug metų trunkantį ginčą dėl Irano branduolinės programos.

Penktadienį ir šeštadienį prie pokalbių prisijungė užsienio reikalų ministrai. Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų įgaliotinė Catherine Ashton galiausiai sekmadienio rytą paskelbė apie susitarimą.

Prancūzija: „Žingsnis teisinga kryptimi"

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as sekmadienį pasveikino istorinį susitarimą, kurį jo šalis kartu su kitomis penkiomis pasaulio galiomis pasiekė su Iranu dėl jo branduolinės programos pažabojimo.

„Šiąnakt pasiektas laikinasis susitarimas yra svarbus žingsnis teisinga kryptimi... Irano karinės branduolinės programos sustabdymo, o todėl ir mūsų santykių normalizavimo link“, - sakoma jo pareiškime.

„Visi laimėjo ir niekas nepralaimėjo"

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sekmadienį gyrė pasaulio galių susitarimą su Iranu dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos ir pabrėžė, kad dėl jo laimės visos šalys.

„Niekas nepralaimėjo, visi baigs laimėję“, - citavo jį Rusijos naujienų agentūros po derybų maratono Ženevoje, kuriame buvo pasiektas istorinis susitarimas.

„Šis susitarimas reiškia, jog mes sutinkame su būtinybe pripažinti Irano teisę į taikų atomą, įskaitant teisę į sodrinimą, tačiau suvokiant tai, kad klausimus, kurie Iranui išlieka, ir pačią tą programą griežtai kontroliuos TATENA“, - sakė Lavrovas.

„Tai galutinis tikslas, bet jis jau užfiksuotas šiandienos dokumente“, - pridūrė jis.

Izraelis kritikuoja

Izraelis sukritikavo Ženevoje pasiektą susitarimą su Iranu kaip nepakankamą. Užsienio reikalų ministras Avigdoras Liebermanas žinių portalui „ynet“ sekmadienį pareiškė, kad tai yra „didžiausia Irano diplomatinė pergalė pastaraisiais metais“.

Susitarimas ir toliau leis Teheranui sodrinti uraną, pabrėžė ministras. O tai esą tik pakurstys ginklavimosi varžybas regione.

„Paskutiniu momentu priimtos pataisos yra nepatenkinamos. Sutartis buvo ir yra bloga“, - sakė ir Izraelio žvalgybos ministras Juvalas Steinitzas.

Izraelis baiminasi, kad Teheranas ir po dabar pasiekto susitarimo gali mėginti kurti branduolinį ginklą.

Laikinasis susitarimas, kurį Ženevoje vykusiose derybose Teheranas pasiekė su penkiomis veto teisę turinčiomis JT šalimis ir Vokietija, numato, kad Iranas negalės sodrinti urano iki daugiau nei penkių procentų. Uranas, kuris jau yra prisodrintas iki 20 proc., turės būti taip pakeistas, kad negalėtų būti naudojamas kariniams tikslams.

Be to, Iranui draudžiama instaliuoti naujas centrifugas. Jau instaliuotos centrifugos, kurios dar nepradėtos eksploatuoti, negalės būti eksploatuojamos.

Negalės būti statoma naujų urano sodrinimo įrenginių. Esamus įrenginius kontroliuos Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) inspektoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.