Sirijoje moterys prievartaujamos ir kankinamos

Žmogaus teisių organizacija

Jungtinių Tautų duomenimis, per Sirijos konfliktą žuvo daugiau nei 100 tūkst. žmonių.<br>AP nuotr.
Jungtinių Tautų duomenimis, per Sirijos konfliktą žuvo daugiau nei 100 tūkst. žmonių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 26, 2013, 1:37 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:41 AM

Organizacija „Euro Mediterranean Human Rights Network“ (EMHRN) teigia, kad nuo Sirijos konflikto pradžios 2011 metų kovą apie 6 tūkst. moterų buvo išprievartautos. Organizacijos atstovė sakė, kad seksualinę prievartą patyrusios moterys būna socialiai pasmerkiamos ir dažnai turi išvykti iš savo gyvenamos vietos. Dažnai jos turi išsiskirti su šeima.

EMHRN ataskaita remiasi pirmoje 2013 metų pusėje paimtais aukų ir medicinos darbuotojų interviu. Ataskaitoje rašoma, kad Sirijos konflikte moterys, dažnai ir su vaikais, naudojamos kaip gyvieji skydai. Šimtai moterų buvo be pagrindo sulaikytos ir patyrė įvairius kankinimus valstybinėse kalinimo įstaigose. Moterys tampa aukomis, nes turi ryšių su opozicijos arba su vyriausybės nariais ir dėlto, kad yra lengvi taikiniai. Be to, moterys grobiamos siekiant atkeršyti arba norint jas iškeisti į kalinius.

Jungtinių Tautų duomenimis, per Sirijos konfliktą žuvo daugiau nei 100 tūkst. žmonių. Daugiau nei du milijonai pabėgo į užsienį.

Praėjusį pirmadienį JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas pranešė, kad ilgai planuotos Sirijos vyriausybės ir opozicijos taikos derybos vyks Ženevoje sausio 22 dieną.

Laisvosios Sirijos armijos vadovas antradienį pareiškė, kad jam ištikimos sukilėlių pajėgos nedalyvaus sausį Šveicarijoje planuojamoje surengti taikos konferencijoje ir vykstant toms deryboms tęs kovą, siekdamos nuversti prezidento Basharo al Assado režimą.

„Sąlygos nėra tinkamos surengti 2-ąsias Ženevos derybas nurodytu laiku, o mes, karinės ir revoliucinės pajėgos, nedalyvausime toje konferencijoje“, – generolas Salimas Idrissis (Salimas Idrisis) sakė arabų naujienų televizijai „al Jazeera“.

„Visiškai nestabdysime kovų per Ženevos konferenciją arba po jos – mums rūpi gauti ginklų, reikalingų mūsų kovotojams“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.