JAV bombonešiai įskrido į Kinijos nustatytą oro erdvės gynybos atpažinimo zoną

Du JAV bombonešiai B-52

Pentagonas pareiškė nesilaikęs prieštaringai vertinamo Pekino reikalavimo, kad orlaiviai iš anksto informuotų apie skrydžių planus.<br>af.mil nuotr.
Pentagonas pareiškė nesilaikęs prieštaringai vertinamo Pekino reikalavimo, kad orlaiviai iš anksto informuotų apie skrydžių planus.<br>af.mil nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 27, 2013, 9:27 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:20 AM

Didžiulių ilgojo nuotolio lėktuvų „Stratofortress“ skrydis pasiuntė aiškų perspėjimą, kad Vašingtonas priešinsis, jo nuomone, agresyviai Pekino politikai tame regione.

Šis žingsnis taip pat žymėjo JAV palaikymą Japonijai, įsitraukusiai į besivystantį ginčą su Pekinu dėl salų Rytų Kinijos jūroje.

Neginkluoti bombonešiai pakilo iš Guamo oro pajėgų bazės pirmadienį, pradėdami iš anksto suplanuotą skrydį, kuris, kaip teigė gynybos pareigūnai, buvo dalis įprastos mokomosios programos „Coral Lightning Global Power“.

„Praeitą vakarą atlikome mokomąsias pratybas, kurios buvo seniai suplanuotos. Per jas du lėktuvai išskrido iš Guamo ir grįžo į Guamą“, – žurnalistams sakė Pentagono atstovas pulkininkas Stevenas Warrenas.

Nors Kinija tvirtina turinti teisę kontroliuoti oro erdvę virš tos teritorijos, jokie skrydžių planai iš anksto nebuvo pateikti Pekinui, tačiau ši misija įvyko „be incidento“, nurodė S.Warrenas.

Abu lėktuvai išbuvo „trumpiau nei valandą“ Kinijos vienašališkai nustatytoje oro erdvės gynybos atpažinimo zonoje (OEGAZ) ir nesutiko Kinijos lėktuvų, pridūrė pulkininkas.

Vienas gynybos pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo, patvirtino naujienų agentūrai AFP, jog tie du JAV lėktuvai buvo bombonešiai B-52.

Šie karinių orlaivių skrydžiai turėjo svarbią simbolinę prasmę, nes jie buvo surengti likus savaitei iki JAV viceprezidento Joe Bideno ateinantį mėnesį planuojamos kelionės į Kiniją, Japoniją ir Pietų Korėją.

Kinija paskelbė išplečianti OEGAZ, tęsiantis ginčui su Japonija dėl salų Rytų Kinijos jūroje, kurias Tokijas vadina Senkaku, o Pekinas – Diaoju salomis.

Ta teritorija taip pat apima vandenis, į kuriuos pretenzijas reiškia Taivanas ir Pietų Korėja, abu atmetę minėtą Pekino žingsnį.

Pentagono pareigūnai sakė, kad Jungtinės Valstijos tą teritoriją laiko tarptautine oro erdve ir kad Amerikos kariniai orlaiviai skraidys toje zonoje kaip anksčiau, nepateikdami Kinijai išankstinių skrydžių planų.

Kinija „stebėjo“ dviejų JAV bombonešių B-52 skrydžius per Pekino naujai nustatytą oro erdvės gynybos atpažinimo zoną, trečiadienį pranešė Gynybos ministerija.

Pentagonas pareiškė nesilaikęs prieštaringai vertinamo Pekino reikalavimo, kad orlaiviai iš anksto informuotų apie skrydžių planus, ruošdamiesi kirsti teritoriją virš Rytų Kinijos jūros, į kurią patenka Japonijos administruojamos salos, atsidūrusios įtempto ginčo tarp abiejų kaimyninių šalių centre.

Tačiau Kinijos gynybos ministerijos atstovo Geng Yanshengo pranešime sakoma: „Kinijos kariškiai stebėjo visą procesą, laiku atliko (lėktuvų) atpažinimą ir nustatė JAV orlaivių tipą.“

„Kinija pajėgi veiksmingai kontroliuoti tą oro erdvę“, – pridūrė jis.

Šis pranešimas, kuris buvo pirmasis Kinijos atsakas į JAV veiksmus, atrodė esantis Pekino mėginimas išvengti konfrontacijos, tačiau taip pat ginti savo pretenzijas.

Pagal Kinijos paskelbtas taisykles, orlaiviai privalo iš anksto pranešti apie savo skrydžių planus, aiškiai deklaruoti, kuriai šaliai jie priklauso, ir palaikyti dvipusį radijo ryšį, kad galėtų atsiliepti į Kinijos tarnybų užklausas.

Prieš orlaivius, kurie nesilaikys šių sąlygų, gali būti panaudotos „nepaprastosios gynybos priemonės“, perspėjo Pekinas.

Tačiau Pentagono pareigūnai sakė, kad Jungtinės Valstijos tą teritoriją laiko tarptautine oro erdve ir kad Amerikos kariniai orlaiviai skraidys toje zonoje kaip anksčiau, nepateikdami Kinijai išankstinių skrydžių planų.

Didžiulių ilgojo nuotolio lėktuvų „Stratofortress“ skrydis pasiuntė aiškų perspėjimą, kad Vašingtonas priešinsis, jo nuomone, agresyviai Pekino politikai tame regione.

Šis žingsnis taip pat signalizavo apie JAV palaikymą Japonijai, kuri su Vašingtonu yra pasirašiusi saugumo sutartį.

Neginkluoti bombonešiai pakilo iš Guamo oro pajėgų bazės pirmadienį, pradėdami iš anksto suplanuotą skrydį, kuris, kaip teigė gynybos pareigūnai, buvo dalis įprastos mokomosios programos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.