Australijos žvalgyba įsisuko į duomenų turgų

Australijos žvalgybos

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 2, 2013, 10:38 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:08 AM

Šis pirmadienį paskelbtas pranešimas, pagrįstas nutekintais dokumentais, išprovokavo reikalavimus surengti tyrimą.

Naujausia informacija, pagrįsta bėgliu tapusio buvusio JAV žvalgybos kontraktininko Edwardo Snowdeno nutekinta medžiaga, kurią citavo dienraštis „The Guardian Australia“, rodo, kad Gynybos signalų direktoratas (DSD) diskutavo dėl galimybės dalytis „medicinos, teisine arba religine informacija“.

Šiuos duomenis planuota teikti šalims partnerėms – „Penkių akių“ grupei, kurią sudaro Australija, JAV, Didžioji Britanija, Kanada ir Naujoji Zelandija, rodo įslaptintas dokumentas, kuriame apžvelgiama 2008 metais Britanijoje vykusi saugumo konferencija.

Praeitą mėnesį paskelbta E.Snowdeno nutekinta informacija taip pat parodė, jog Australijos žvalgybos agentūros mėgino klausytis Indonezijos prezidento Susilo Bambango Yudhoyono, taip pat jo žmonos ir artimiausios aplinkos žmonių pokalbių telefonu. Ta informacija išprovokavo diplomatinių santykių krizę tarp Džakartos ir Kanberos.

Kaip nurodoma naujausiame pranešime, DSD, kuris dabar žinomas kaip Australijos signalų direktoratas, nurodė savo tarptautiniams partneriams galintis dalytis „dideliu kiekiu neatrinktų, neapdorotų metaduomenų – jeigu tik nebus ketinimų taikytis į Australijos piliečius“.

„Netikslinis (informacijos) rinkimas nelaikomas reikšminga problema“, – sakoma konferencijos medžiagoje, nors agentūra pripažino, kad išsamesnei tos medžiagos analizei turėtų būti gautas leidimas.

„The Guardian“ rašo, kad tas dokumentas suteikė naujų žinių apie „tai, kokiu mastu žvalgybos agentūros tuo metu svarstė galimybę dalyti informacija su žvalgybos partneriais užsienyje“.

„Jis tampa tolesniu patvirtinimu, kad bent jau tam tikru mastu australų asmeniniai metaduomenys yra renkami“, – pridūrė laikraštis.

Prie metaduomenų priskiriama papildoma informacija apie asmenų veiklą, tokią kaip naudojimasis telefonu arba kompiuteriu, neapimanti tų kontaktų turinio.

Rusija rugpjūtį suteikė prieglobstį JAV Nacionalinio saugomo agentūros (NSA) buvusiam kontraktininkui E.Snowdenui, supykdydama Jungtines Valstijas, kurios nori jį susigrąžinti ir teisti dėl šnipinėjimo, kai šio bėglio paviešinta informacija išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą ir pablogino Vašingtono santykius su sąjungininkais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.