Amerika pritaria NATO pajėgų buvimui Afganistane ir po 2014 metų

„Turiu vilties, kad DSA bus pasirašytas“, - sakė jis.

Ch.Hagelis tiki, kad dvišalis saugumo susitarimas bus pasirašytas laiku.<br>AP nuotr.
Ch.Hagelis tiki, kad dvišalis saugumo susitarimas bus pasirašytas laiku.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 8, 2013, 5:43 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:24 PM

Ch.Hagelis apsilankė bazėse Pietų Afganistane, kur susitiko su kariais, kai išvakarėse dar labiau padidėjo įtampa dėl Dvišalio saugumo susitarimo (DSA), pagal kurį kai kurios NATO pajėgos galėtų likti šalyje ir kitais metais išvedus beveik visus kovos veiksmuose dalyvaujančius karius.

„Manau, kad mūsų koalicijos partneriams ir Jungtinėms Valstijoms yra ką veikti, bet tai priklauso nuo afganų liaudies“, - sakė Ch.Hagelis kareiviams atsakinėdamas į klausimus Kemp Bastione Hilmendo provincijoje.

„Jeigu Afganistano žmonės norės išlaikyti toliau tuos santykius, ir mes norėsime“, - sakė jis.

JAV vadai svarsto „naują mūsų misijos fazę - mokyti, padėti, patarti ir kovoti su terorizmu“, pridūrė jis.

Susitikimai su H.Karzai pastaraisiais metais Pentagono vadovams yra įprastas dalykas, bet Ch.Hagelis per savo savaitgalio vizitą neketino susitikti su Afganistano prezidentu.

Sekmadienį lankydamasis Kandahare Ch.Hagelis pripažino „netikrumą dėl to, kas bus toliau“, turėdamas omenyje NATO pajėgas Afganistane po 2014 metų.

„Turiu vilties, kad DSA bus pasirašytas“, - sakė jis.

Kadangi JAV prezidento Baracko Obamos patarėja nacionalinio saugumo klausimais Susan Rice ir diplomatijos vadovas Johnas Kerry jau surengė atviras diskusijas su H.Karzai, kurių metu ragino jį pasirašyti DSA, Ch.Hagelis šeštadienį sakė, kad jam nėra prasmės kartoti JAV poziciją.

„Nelabai ką galiu pridurti per susitikimą su prezidentu Karzai prie to, kas jau buvo pasakyta“, - nurodė jis.

Ch.Hagelis, šeštadienį susitikęs Kabule su gynybos ministru Bismillah Khanu Mohammadi sakė, jog šis užtikrinęs, kad „dvišalis saugumo susitarimas bus pasirašytas laiku“.

H.Karzai, kuris sekmadienį lankėsi Irane, iš pradžių pritarė tam saugumo paktui, bet vėliau atsisakė jį pasirašyti ir paskelbė naujus reikalavimus.

Susitarime numatomos teisinės sąlygos JAV ir kitoms pajėgoms veikti Afganistane po 2014 metų.

Iranas reiškia nepritarimą

Irano prezidentas Hassanas Rouhani sakė, kad jo šalis nepritaria užsienio pajėgų buvimui Afganistane ir visame regione.

Oficialioji naujienų agentūra IRNA sekmadienį citavo H.Rouhani žodžius, pasakytus su vizitu atvykusiam Afganistano prezidentui Hamidui Karzai: „Manome, kad visos užsienio pajėgos turėtų palikti šį regioną ir kad Afganistano saugumas turėtų būti perduotas šios šalies žmonėms“.

Iranas seniai nepritaria planuojamam susitarimui, pagal kurį JAV pajėgos galėtų likti kaimyniniame Afganistane. Iranas ir Afganistanas turi maždaug 945 km ilgio bendrą sieną.

Jungtinės Valstijos spaudžia H.Karzai pasirašyti susitarimą, kad amerikiečių pajėgos galėtų likti Afganistane ir po 2014 metų, kai baigsis NATO ir Jungtinių Tautų mandatas, o visos užsienio pajėgos turės palikti šalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.