Kenija melavo pasauliui apie teroristus

Rugsėjį pasaulį sukrėtęs teroro išpuolis viename Kenijos prekybos centrų vėl kursto aistras. Darbą baigę JAV tyrėjai pateikė šokiruojamų išvadų.

Prekybos centrą šturmavę Kenijos kariai leido pasprukti teroristams.<br>AP nuotr.
Prekybos centrą šturmavę Kenijos kariai leido pasprukti teroristams.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 14, 2013, 3:27 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:09 PM

Kai Nairobio prekybos centre nuaidėjo pirmieji šūviai, Kenijos pareigūnai pažadėjo: padarysime viską, kad išgelbėtume žmones ir sučiuptume užpuolikus, remdamasis „The Daily Telegraph“ informacija, rašo „Lietuvos rytas“.

Atrodė, kad pažadas buvo įvykdytas – po kelias dienas trukusios apsiausties šimtai žmonių sugebėjo pasprukti iš neva gerai ginkluotų teroristų grupės atakuoto prekybos centro.

Be to, skelbta, kad visi teroristai iš islamistų grupuotės „Al Shabab“ buvo nukauti. Prieš tai jie spėjo nukauti 61 civilį ir 6 Kenijos karius. Bet dabar aiškėja, jog oficiali versija melaginga.

Paprašiusi, kad tirti išpuolį padėtų specialistai iš užsienio šalių, Kenija, regis, pati užlipo ant grėblio. Mat į Nairobį atvyko aukštos kvalifikacijos specialistų iš viso pasaulio. Tarp jų buvo ir tyrėjai iš Niujorko policijos departamento.

Vieną didžiausių kovos su terorizmu skyrių – didesnį nei kai kurių valstybių – turintis Niujorko policijos departamentas atidžiai stebi išpuolius pasaulyje ir mokosi iš klaidų, mat niujorkiečiai gerai žino, ką reiškia didelės teroro atakos. Tad atvykę į Keniją ekspertai greitai pastebėjo vietos pareigūnų nekompetenciją ir atskleidė jų melą.

„Kaip policininkas aš labai skeptiškai žiūriu į teiginius, kol nepamatau įrodymų“, – sakė detektyvas Kevinas Yorke’as.

Paaiškėjo, kad užpuolikų buvo ne keliolika, kaip iš pradžių skelbė pareigūnai, o tik keturi. Tarp jų garsiosios baltosios našlės – britės teroristės Samanthos Lewthwaite nebuvo.

Be to, teroristai nebuvo apsiginklavę iki ausų – veikdami po du teturėjo automatų ir granatų.

Įkaitų, priešingai nei teigta iš pradžių, teroristai neėmė – žudė visus, išskyrus musulmonus.

Kenijos armijos specialiųjų pajėgų dalinys į išpuolio vietą atvyko pavėlavęs, praėjus net pusantros valandos nuo šaudymo pradžios – iki tol su teroristais kovėsi neapmokyti policininkai be jokių atpažinimo ženklų – atvykę kariai į juos pirmiausia paleido ugnį.

O tai, kad per išpuolį pastatas užsiliepsnojo, anot Niujorko pareigūnų, yra pačių karių kaltė – būtent JAV ir britų instruktorių apmokytiems Kenijos kariams ėmus šaudyti į teroristų pozicijas iš granatsvaidžių kilo nevaldomi gaisrai.

Ir priešingai, nei teigia Nairobis, visi teroristai kilus chaosui sugebėjo pasprukti. Bet, nepaisant to, Kenijos kariai dar bent dieną imitavo kautynes, o tuo prisidengę išplėšė dalį parduotuvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.