JT prašo rekordinės 6,5 mlrd. dolerių pagalbos Sirijai

Jungtinės Tautos (JT) prašo iki

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 16, 2013, 4:17 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 7:30 PM

JT kreipimasis sutapo su Tarptautinio gelbėjimo komiteto (angl. International Rescue Committee - IRC) ataskaita, kurioje įspėjama, kad badas nuo šiol gresia visiems Sirijos gyventojams. Kai kuriuose šalies regionuose duonos kaina jau pakilo 500 proc., teigiama ataskaitoje. Atlikus apklausą paaiškėjo, kad keturių iš penkių Sirijos gyventojų didžiausias rūpestis, kad jie netrukus pristigs maisto.

JT humanitarinių misijų vadovė Valeri Amos ir JT vyriausiasis komisaras pabėgėlių klausimais Antonio Guterresas kreipimąsi perskaitė pirmadienį Ženevoje. Iš viso JT visoms kitais metais numatomos humanitarinėms misijoms prašo 13 mlrd. dolerių. Iš Sirijai prašomų 6,5 mlrd. dolerių, 2,3 mlrd. būtų skirti civiliams pačioje šalyje, o 4,2 mlrd. - pabėgėliams kaimyninėse šalyse.

Birželio mėnesį JT taip pat prašė 4,4 mlrd. dolerių Sirijos humanitarinei krizei spręsti, tačiau iki šiol gauta tik 60 proc. šių lėšų.

„Mes susiduriame su siaubinga situacija šalyje, kur iki 2014 metų pabaigos, daugiau kaip pusė gyventojų bus arba persikėlę iš nuolatinės gyvenamosios vietos arba bus priklausomi nuo humanitarinės pagalbos - sakė A.Guterresas. - Tokios situacijos nebuvo jau daugelį metų, jai būtinas politinis sprendimas“.

„Tai viena didžiausių humanitarinių krizių šiuolaikinėje istorijoje. Sirijos pabėgėliai mano, kad pasaulis juos užmiršo“, - pridūrė V.Amos.

JT skaičiavimais apie 6,3 mln. žmonių buvo priversti palikti savo namus nuo konflikto pradžios 2011 m. kovą. Iš jų daugiau kaip 2 mln. pasitraukė į kaimynines šalis, tokias kaip Libanas ir Turkija.

Anot Jungtinių Tautų, maždaug pusei tų, kurie pasiliko Sirijoje, reikia humanitarinės pagalbos. Sąlygos dar labiau blogėja artėjant žiemai. Prognozuojama, kad 2014 metais trims ketvirtadaliams iš 22,4 mln. Sirijos gyventojų reikės humanitarinės pagalbos.

Tarptautinės pagalbos agentūros teigia, dėl vykstančių kovų tarp prezidento Basharo Al-Assado pajėgų ir sukilėlių, vos įstengiančios teikti medicininę pagalbą sergantiems ir sužeistiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.