Pietų Sudano prezidentas teigia numalšinęs perversmą

Anot B.M.Benjaminas, sukilimą organizavo kariai, kuriems vadovavo R.Macharas.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 16, 2013, 4:50 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 7:27 PM

Kariai vėlai sekmadienį užpuolė Pietų Sudano karinę vadavietę šalia Džubos universiteto, sukeldami pavienius ir tebesitęsiančius susišaudymus, sakė šalies vadovas. Sukilimo detalės yra neaiškios, tačiau šalies užsienio reikalų ministras Barnaba Marialas Benjaminas sakė, kad kariai bandė užimti ginklų sandėlį pagrindinėje karinėje bazėje, tačiau buvo atmušti. Ministras teigė, kad po sukilimo kai kurie politikai buvo suimti, bet neatskleidė, ar buvęs viceprezidentas Riekas Macharas yra tarp jų.

Anot B.M.Benjaminas, sukilimą organizavo kariai, kuriems vadovavo R.Macharas.

„Associated Press“ reporteris pirmadienį stebėjo ginkluotus kareivius, patruliuojančius Džubos gatvėse, tuo tarpu kareivinėse aidėjo šūviai. Gatvės buvo beveik tuščios, nes dauguma Džubos gyventojų slėpėsi namuose. Skrydžių bendrovė „EgyptAir“ pranešė atšaukusi pirmadienio skrydžius į Džubą, nes oro uostas uždarytas.

Jungtinių Tautų (JT) misijos Pietų Sudane atstovų teigimu, gatvėse girdėjosi minosvaidžių ir sunkiųjų kulkosvaidžių šūviai, o šimtai žmonių bandė pasislėpti JT pastatuose.

Įtampa Pietų Sudane ėmė kilti, kai prezidentas S. Kiras Majarditas liepą atleido vicepremjerą R.Macharą ir jo atstovus. Buvęs viceprezidentas išreiškė norą dalyvauti 2015 m. prezidento rinkimuose ir teigė, kad, norint suvienyti šalį, negalima toleruoti diktatūros. Po R.Macharo pašalinimo pasirodė pranešimų apie kovas dėl įtakos valdančiosios partijos viduje. Tuo pat metu Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga (ES), bijodamos politinės suirutės šalyje, paragino laikytis rimties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.