Centrinės Afrikos Respublikoje - linčo teismai ir prancūzų operacijos

„Padaryta sąmoningai“, – apkaltino jis.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Dec 23, 2013, 6:03 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:18 PM

Tony Ferrera, kuris yra vienas iš 40 tūkst. prieglobstį prie oro uosto susiradusių pabėgėlių, sakė, jog pirmadienį krikščionys surengė demonstraciją prie oro uosto, kurioje reikalavo šalies prezidento musulmono, atėjusio į valdžią per perversmą prieš devynis mėnesio, pasitraukimo.

Pasak T.Ferreros, demonstracijoje dalyvavę krikščionys susidūrė su priešpriešiais atėjusia musulmonų šeima. Vyriškis išsitraukė ginklą ir pradėjo šaudyti į orą, sakė jis.

Tada grupė žmonių apsupo tą vyrą ir nulinčiavo jį ir jo sūnų. Jo žmonai pavyko pabėgti. Tvarkai atkurti atvyko sostinėje dislokuotos prancūzų pajėgos.

Centrinės Afrikos Respublikos prezidentūra taip pat pranešė, kad trys buvę sukilėliai, kuriuos prancūzų pajėgos nušovė sostinėje, buvo „šaltakraujiškai nužudyti“ prezidento apsaugininkai.

„Juos šaltakraujiškai nužudė „Sangaris“ nariai“, – pirmadienį pareiškė prezidento atstovas Guy Kodegue'as, kalbėdamas apie prancūzų pajėgas, atsiųstas nuginkluoti chaosą šalyje sėjančių buvusių sukilėlių.

Jie yra „prezidentinės apsaugos nariai“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Prezidentas Michelis Djotodia, kuris yra pirmasis šios krikščionių daugumos šalies lyderis musulmonas, anksčiau priklausė kovo mėnesį perversmą įvykdžiusiai sukilėlių koalicijai „Seleka“.

Nors oficialiai „Seleka“ buvo išformuota, tačiau kai kurie jos nariai savavališkai ėmėsi žudynių, prievartavimų ir plėšikavimų, į kuriuos atsakydami krikščionys sudarė savo ginkluotąsias grupes.

Prancūzijos kariuomenė sako sekmadienį Bangyje apšaudžiusi „kelių žmonių grupę – įtariamus buvusius „Seleka“ (sukilėlių) narius, kurie ruošėsi panaudoti savo ginklus“.

Tačiau prezidento atstovas sako, kad prancūzų niekas neprovokavo.

„Nebuvo jokios nuginklavimo operacijos, nebuvo paleistas nė vienas šūvis, priešingai, nei pranešė Prancūzijos žiniasklaida“, – pridūrė G.Kodegue'as.

Pasak jo, buvę sukilėliai buvo sustabdyti, kai važiavo automobiliu.

„Jie buvo nušauti, nors parodė savo ženklelius ir dokumentus, patvirtinančius jų įgaliojimus“, – kalbėjo atstovas.

„Padaryta sąmoningai“, – apkaltino jis.

Prancūzija savo buvusioje kolonijoje yra dislokavusi savo 1600 karių, kurie kartu su JT mandatą gavusiomis Afrikos Sąjungos pajėgomis MISCA stengiasi numalšinti šalyje kilusią tarpkonfesinio smurto bangą.

Šalies krikščionių dauguma sveikina prancūzų pajėgų įvedimą, tačiau dauguma musulmonų sako, kad dėl operacijų prieš „Seleka“ kovotojų likučius jie patys sulaukia atsakomųjų veiksmų.

Sekmadienį Bangyje keli tūkstančiai musulmonų protestavo prieš prancūzų pajėgas, pasirodžius pranešimams, esą jos nušovė tris buvusius sukilėlius.

Remiantis „Amnesty International“ duomenimis, nuo gruodžio 5 dienos šalyje žuvo 1 tūkst. žmonių, daugiausia buvusių sukilėlių musulmonų, tačiau taip pat ir krikščionių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.