Užfiksuota sprogimo Volgogrado stotyje, nusinešusio 16 gyvybių, akimirka

Volgogradas yra netoli neramaus Šiaurės Kaukazo regiono ir už 700 kilometrų nuo Sočio, kur 2014-aisiais vyks Žiemos olimpinės žaidynės. Šių metų spalį viename Volgogrado autobusų jau buvo įvykdytas panašus išpuolis. Tuomet susisprogdinus savižudei žuvo 7 žmonės.

Pietų Rusijos Volgogrado mieste per sprogimą geležinkelio stotyje sekmadienį žuvo mažiausiai penkiolika žmonių.<br>AP nuotr.
Pietų Rusijos Volgogrado mieste per sprogimą geležinkelio stotyje sekmadienį žuvo mažiausiai penkiolika žmonių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 29, 2013, 12:07 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:20 PM

Volgogradas yra netoli neramaus Šiaurės Kaukazo regiono ir už 700 kilometrų nuo Sočio, kur 2014-aisiais vyks Žiemos olimpinės žaidynės. Šių metų spalį viename Volgogrado autobusų jau buvo įvykdytas panašus išpuolis. Tuomet susisprogdinus savižudei žuvo 7 žmonės.

Vidaus reikalų ministerijos vietos atstovė Svetlana Smolianinova naujienų agentūrai ITAR-TASS sakė, kad sprogimas įvyko stoties viduje, maždaug 12 val. 45 min. (10 val. 45 min. Lietuvos laiku).

"Aš čia dirbau kioske. Kai nugriaudėjo siaubingas sprogimas, visi labai išsigando. Kai kuriuos nubloškė sprogimo banga, kiti patys ėmė bėgti iš stoties. Iš visų pusių labai greitai atvyko gelbėtojai. Mačiau ant laiptų gulinčius sužeistus žmones", - pasakojo viena įvykio liudininkė Valentina Petričenko.

Skelbiama, kad sprogimo metu žuvo mažiausiai vienas pareigūnas. Jis pastebėjo keistai besielgiančią jauną merginą. Spėjama, kad jis neleido savižudei patekti į pastato salę, kur buvo daug žmonių.  Liudininkų teigimu savižudė susisprogdino į stotį vos tik atvykus traukiniui, kai atvykusiuosius norėjo sutikti draugai ir artimieji.

Išpuolio vietoje rasta nutraukta galva tikriausiai yra mirtininkės, kuri įvykdė šį teroro aktą, todėl „bus įmanoma ją identifikuoti“, sakė šaltinis šio Pietų Rusijos miesto teisėsaugos struktūrose. 

Kaip pranešta, per šį išpuolį žuvo 14 žmonių, tarp jų policininkas, o dar 27 buvo sužeisti. 

Per plauką išvengė daugiau aukų

Volgogrado geležinkelio stoties užtvarų sistema padėjo užkirsti kelią didesniam mirtininkės įvykdyto teroro akto aukų skaičiui, sakė Rusijos tyrimų komiteto atstovas Vladimiras Markinas. 

„Sprogimą geležinkelio stotyje Volgograde sukėlė teroristė mirtininkė, priėjusi prie metalo detektorių rėmo“, - sakė jis. 

Bombos galingumas buvo ne mažiau kaip 10 kg trotilo, pranešė Rusijos tyrimų komitetas. 

„Atrodo, kad aukų galėjo būti daug daugiau, jeigu ne vadinamoji apsauginė sistema, kuri sutrukdė sprogdintojai mirtininkei praeiti pro metalo detektorius į laukiamąją salę, kur buvo susirinkę daug keleivių, iš dalies dėl to, kad vėlavo trys traukiniai“, - sakė Komiteto atstovas Vladimiras Markinas. 

„Pamačiusi priešais metalo detektorių rėmus policijos darbuotojus, teroristė mirtininkė susisprogdino neįėjusi į stoties pastatą“, - nurodė jis. 

Išmokės kompensacijas 

Pareigūnai tiria versiją, kad sprogimo metu į aplinką buvo paskleistos radioaktyviosios medžiagos.

Volgograde pirmosiomis Naujųjų metų dienomis bus skelbiamas gedulas. Regiono valdžia žuvusiųjų artimiesiems žada išmokėti po 1 milijono rublių ( apie 77 tūkst. litų) kompensacijas.

Liudininkų teigimu, iš Volgogrado stoties išvykti norintys žmonės blaškosi mojuodami bilietais, tačiau pareigūnai neleidžia, mat visas traukinių ir tarpmiestinių autobusų eismas sustabdytas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nurodė teisėsaugos institucijoms imtis visų būtinų priemonių, kad būtų užtikrintas saugumas po mirtininkės išpuolio Volgogrado geležinkelio stotyje sakė prezidento atstovas, kurį citavo naujienų agentūra „RIA Novosti“. 

Federalinės policijos atstovas Vladimiras Kolesnikovas sakė, kad po sprogimo Volgograde bus sustiprintas saugumas geležinkelio stotyse ir oro uostuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.