Ar Sočis gali sulaukti teroristų atakų?

Virš vasarį Sočyje vyksiančių žiemos olimpinių žaidynių pakimba vis didesnė grėsmė. Per tris dienas Rusiją sukrėtė du teroro išpuoliai. Vakarykštis – didžiausias šalyje per pastaruosius porą metų, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Newsru.com“, BBC ir „Reuters“ informacija.

Sprogimas Volgograde – pražūtingiausia ataka Rusijoje nuo 2011-ųjų sausio.<br>AP nuotr.
Sprogimas Volgograde – pražūtingiausia ataka Rusijoje nuo 2011-ųjų sausio.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 30, 2013, 6:38 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:12 PM

Vakar rusai dar kartą prisiminė čečėnų kovotojų vado Doku Umarovo pažadą sutrukdyti rengti žiemos olimpines žaidynes Sočyje. Tą patį jis kvietė padaryti ir savo bendraminčius.

Islamistai klauso lyderio – tai rodo pastarosiomis dienomis Rusiją sukrėtusios dvi tragedijos.

Tiesa, dėl vakarykščio išpuolio niekas neskubėjo prisiimti atsakomybės.

Penktadienį Rusijos pietuose esančiame Piatigorsko mieste, kuris 270 kilometrų į rytus nutolęs nuo Sočio, sprogus automobiliui žuvo 3 žmonės.

O vakar kur kas didesnė tragedija sukrėtė Volgogradą. Šio miesto geležinkelio stotyje susisprogdinus teroristei mirtininkei žuvo mažiausiai 16 žmonių, kelios dešimtys sužeista. Aiškintasi, ar sprogimo metu į aplinką nebuvo paleista radioaktyviųjų medžiagų.

Žmonės keliavo švęsti

Sprogimas Volgograde – pražūtingiausia ataka Rusijoje nuo 2011-ųjų sausio, kai per islamistų sukilėlių surengtą teroro išpuolį Maskvos Domodedovo oro uoste žuvo mažiausiai 37 žmonės.

Tačiau aukų vakar galėjo būti dar daugiau, jeigu ne geležinkelio stotyje buvusios užtvaros.

Mirtininkė, kurios galva vakar rasta įvykio vietoje netrukus po išpuolio, susisprogdino stoties viduje, prie įėjimo, šalia metalo detektoriaus.

Šioje vietoje būna daug žmonių, nes jie tikrinami vos įėję į stotį.

Negana to, judėjimas stotyje vakar buvo didesnis nei įprastai, nes žmonės keliavo namo švęsti Naujųjų metų.

Padėjo užtvarų sistema

Liudininkų teigimu, savižudė susisprogdino į stotį vos tik atvykus traukiniui, kai atvykusiuosius norėjo sutikti draugai ir artimieji.

Tačiau dar daugiau žmonių nei prie stoties įėjimo vakar buvo laukiamojoje salėje, mat keli traukiniai vėlavo atvykti.

Anot Rusijos tyrimų komiteto atstovo Vladimiro Markino, didesniam aukų skaičiui kelią užkirsti padėjo stoties užtvarų sistema. Ji neleido teroristei patekti į laukiamąją salę.

Taip pat šaltiniai pasakojo, jog sprogimo metu žuvo pareigūnas, pastebėjęs keistai besielgiančią jauną merginą ir neleidęs jai eiti giliau į stotį.

Vėliau paskelbta, jog susisprogdino 26 metų dagestanietė Oksana Aslanova – du sykius už įtariamų teroristų ištekėjusi našlė.

Rėkė ir prašė pagalbos

Vakar užfiksuotuose vaizdo įrašuose matyti, kaip salėje plyksteli didžiulis ugnies kamuolys ir pro išdaužtus langus ima veržtis dūmai. Miesto gyventojai puolė į paniką.

Anot įvykio metu geležinkelio stoties kioske dirbusios Valentinos Petričenko, sprogimas buvo labai stiprus.

Moteris matė, kaip kai kurie žmonės ėmė blaškytis, kitus nubloškė sprogimo banga.

„Mačiau išsilydžiusius, susisukusius metalo gabalus, sudužusius stiklus ir gatvėje gulinčius kūnus“, – pasakojo kitas įvykio liudininkas, prisistatęs Vladimiro vardu.

„Žmonės gulėjo ant žemės, rėkė ir prašė pagalbos“, – siaubingus vaizdus prisiminė ir Aleksandru Kobliakovu prisistatęs vyras.

Rusijos žiniasklaida taip pat citavo į stotį važinėjančių mikroautobusų vairuotojus, mačiusius, kaip sprogimo banga išsviedė žmones lauk pro stoties langą.

Pastaraisiais mėnesiais tai jau antras teroro išpuolis, sukrėtęs milijoną gyventojų turintį Volgogradą. Praėjusio spalio 21-ąją teroristės mirtininkės ataka pražudė 7 sausakimšame autobuse buvusius žmones.

Paaiškėjo, kad spalį susisprogdinusi mergina – vakar teroro išpuolį įvykdžiusios O.Aslanovos draugė Naida Asijalova.

Po tokios išpuolių bangos vėl kilo nuogąstavimų dėl saugumo prieš vasario 4–23 dienomis Sočyje vyksiančią žiemos olimpiadą.

Sustiprintas saugumas

Volgogradas yra netoli neramaus Šiaurės Kaukazo regiono, kuriame kone kasdien prasiveržia smurtas. O nuo Sočio tragedijos sukrėstas miestas nutolęs 690 kilometrų. Ir nors traukiniai bei autobusai regione paprastai tikrinami, vakarykštis išpuolis, kaip spėjama, tebuvo bandomasis. Ir jis, pasak ekspertų, parodė, kad spragų esama ir jų bus.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas po vakarykščio išpuolio nurodė pareigūnams imtis visų saugumo priemonių. Saugumas sustiprintas šalies traukinių stotyse ir oro uostuose.

O apžvalgininkai atkreipė dėmesį, jog išpuoliai nebūtinai turi būti rengiami Sočyje, kad pasaulis atkreiptų į juos dėmesį.

Sprogdintojos mirtininkės dažnai vadinamos juodosiomis našlėmis.

Tai moterys, kurios išpuoliais prieš civilius rusus nori atkeršyti už savo artimųjų mirtį kovose Šiaurės Kaukaze.

2010 metų kovą mirtininkės sukėlė sprogimus dviejose Maskvos metropoliteno stotyse, tada žuvo daugiau kaip 35 žmonės.

Juodosios našlės taip pat atsakingos už dviejų keleivinių lėktuvų, kurie 2004 metais kelių minučių intervalu pakilo iš Maskvos oro uosto, susprogdinimą.

Per tą išpuolį žuvo maždaug 90 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.