Volgogrado košmaras – sprogimai sugriovė niekuo dėtų gyventojų likimus

Volgograde – Rusijos mieste, prie kurio kadaise įvyko didžiausias Antrojo pasaulinio karo mūšis, - apokaliptinės nuotaikos, miestą kausto siaubas. Vos keleto valandų skirtumu nugriaudėję sprogimai dešimtimis šluoja niekuo dėtų gyventojų gyvybes. Sekmadienį Volgogrado geležinkelio stotyje teroristų susprogdinta bomba, naujausiais duomenimis, nusinešė 18 žmonių gyvybių, o pirmadienį per rytines spūstis dar vienas sprogimas sumaitojo sausakimšą troleibusą – žuvo iki 15 žmonių. Neatmetama galimybė, kad tarp nukentėjusių per antrąjį teroro aktą galėjo būti pirmojo teroro akto aukų giminaičių.

Sprogimas troleibuse nugriaudėjo nepraėjus nė parai po sprogimo geležinkelio stotyje.<br>AP nuotr.
Sprogimas troleibuse nugriaudėjo nepraėjus nė parai po sprogimo geležinkelio stotyje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 30, 2013, 10:21 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:10 PM

Čia galite žiūrėti transliaciją iš troleibuso sprogdinimo vietos.

Teroro paliestų žmonių istorijos – kasdieniškos ir labai žemiškos. Nieko neįtardami jie vyko švęsti Naujųjų metų, tėvai išleido vaikus atostogauti. Šiandien kiekvienas jų tai išgyvena kaip savo išsigelbėjimo ar šeimos tragedijos istoriją, rašo kp.ru.

Į stotį - sušilti

Jekaterina Simochina lydėjo sūnų. Berniukas važiavo ilsėtis su tėčiu, jie turėjo skristi lėktuvu, bet pastarąsias keturias dienas Volgogrado oro uostas buvo uždarytas dėl rūko. Todėl bilietus šeima pakeitė į traukinio. Jekaterina išlydėjo artimuosius, atsisveikino.

„Nuėjau į cerkvę, uždegiau žvakelę, kad jie nuvažiuotų laimingai, be jokių incidentų. O kai išėjau, man paskambino ir pasakė, kad stotyje įvyko sprogimas“, - pasakoja moteris, prie morgo atėjusi ieškoti brangiausių žmonių.

23 metų Ivanas Ščelkunovas važiavo iš Maskvos srityje esančio Serpuchovo. Volgograde jis turėjo susitikti su dėde ir seserimi, o po to visi kartu ketino vykti į miestelį netoli Astrachanės su giminaičiais švęsti Naujųjų.

„Jis stovėjo prie stoties, laukė sesers, ji važiavo autobusu iš Žirinovsko, - pasakoja žuvusiojo dėdė – Po to paskambino jai apie pirmą valandą, sako, užeisiu į stotį, nes čia šalta. Užėjo, ir viskas, dingo. Į skambučius nuo tada neatsiliepė. Dabar ieškau čia“, - žurnalistams sakė vyras šalia morgo, į kurį ką tik atvežė žuvusiuosius.

„Kaip manote, gal jo telefonas išsikrovė?“ - svarstė dėdė, žiūrėdamas į žemę. Vaikinas buvo atpažintas pagal baltus sportbačius ir velvetines kelnes.

Ivanenko šeima į stotį tą dieną atėjo visai neketindami važiuoti. Tėtis Olegas turėjo du bilietus – traukinio ir lėktuvo. Kadangi rūkas išsisklaidė, jis nusprendė skristi lėktuvu, o traukinio bilietą grąžinti.

Kai nugriaudėjo sprogimas, prie kasos stovėjo visi keturi – tėtis Olegas, mama Irina ir vaikai – Maksimas ir Olia.

„Visą smūgį prisiėmė Olegas, jis kūnu pridengė šeimą, o Olia nukentėjo, nes metėsi link tėvo“, - pasakoja giminaitė.

Šiuo metu Olegas ir 9 metų Olia reanimacijoje. Irina ir Maksimas nukentėjo ne taip stipriai. Oliai atlikta operacija.

Troleibusas – lyg konservų dėžutė

Nespėjusiame atsigauti nuo pirmojo šoko mieste pirmadienio rytą laukė naujas. Per rytines spūstis susprogdintame troleibuse važiavo daug jaunų žmonių, dalis jų vyko į darbą. Sprogimas įvyko netoli turgaus – ten daug kas važiavo apsipirkti naujametinėms šventėms.

Ria.ru duomenimis, iš viso žuvo 14 žmonių, dar trijų būklė kritinė. Vyriausiam iš sužalotųjų - 66 metai, jauniausia nukentėjusioji - 8 mėnesių mergytė. Tarp nukentėjusiųjų yra iš nėščia moteris.

„Čia viskas aptverta, iš troleibusi liko konservų dėžutė. Smūgis buvo toks stiprus, kad jo banga išmušė stiklus“, - portalui lifenews.ru pasakojo liudininkas.

Pasak kito liudininko, troleibusas stovėjo stotelėje, todėl nukentėjusiųjų buvo daugiau. Sprogimo jėga nuplėšė troleibuso stogą.

„Baisu. Visi išlipo iš autobusų ir tramvajų ir nuėjo pėsčiomis. Aš gyvenu už 200 metrų nuo tos vietos, dabar pro šalį važiavau į darbą. Ryte troleibusai sausakimši“, - kitą liudininką cituoja newsru.com.

Pasak žurnalistų, sprogmuo turėjo būti pačiame troleibuso salono centre, nes jis visas sumaitotas. Dalį aukų sprogimo banga išbloškė iš troleibuso, septynių žuvusiųjų kūnus ištraukė ugniagesiai. Vaizdas tragedijos vietoje – baisus, apdegę kūnai, ant sniego – kraujas.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.